Soia: aduce sau nu beneficii pentru sănătate. Contradicțiile cercetătorilor
Colesterolul ar putea scădea cu ajutorul soiei, un aliment la care FDA se gândește să-i retragă „declarația de sănătate”. Cercetătorii au contraargumente.
Cercetătorii de la Universitatea din Toronto au descoperit un efect important al proteinei din soia, care scade colesterolul. Datele au fost colectate din zeci de studii clinice care au avut loc în ultimele două decenii. Studiul pune sub semnul întrebării propunerea curentă a Administrației SUA pentru Alimente și Medicamente de a revoca declarația de sănătate a proteinelor din soia și bolile de inimă.
"În nici un moment nu a fost pusă sub semnul întebării declarația inițială pentru soia ca un reducător al colesterolului seric", spune David Jenkins, profesor de științe nutriționale și medicină la U de T. "A fost permanent din 1999. Datele au rămas neschimbate."
Cercetătorii au arătat o reducere, atât în colesterolul total, cât și în colesterol lipoproteinelor cu densitate joasa, care pot deteriora inima. Efectul este constant în toate cele 46 de studii pe care FDA le-a citat în 2017, când a propus pentru prima data revocarea declarației de sănătate pentru soia pe baza studiilor recente care au aratat rezultate variabile.
Efectul soiei, în studii combinate
Jurnalul American Heart Association a publicat concluziile actuale. "Uneori vedeți o regresie la mijloc, unde analizele cu studii mici produc efecte mari care se diminuează în timp, deoarece dimensiunile eșantionului se măresc și rezultatele devin mai precise", spune John Sievenpiper, profesor de științe nutriționale și medic, om de știință la Spitalul Sf. Mihail, care a co-autorizat studiul. "Am văzut asta cu uleiul de pește, de exemplu, dar în acest caz nimic nu s-a schimbat".
Cercetătorii au efectuat o meta-analiză cumulativă, care le-a permis să privească efectul soiei în toate studiile combinate, dar în momente diferite în timp, cu adăugarea de date din fiecare nou studiu. FDA va lua probabil o decizie asupra declarației de sănătate a soiei în această vară; opțiunile includ retragerea completă, sau păstrarea unei mențiuni de sănătate calificate.
„Aceste date sprijină puternic raționamentul din spatele declarației originale FDA de sănătate pentru soia”, spune Jenkins, care este, de asemenea, un cercetător la Joannah & Brian Lawson Centrul pentru Nutritie Copilului la U de T și un clinician, om de știință la St. Michael's Hospital . "Și este important să rețineți că, în timp ce reducerea colesterolului a fost mai mică de cinci procente, dacă puneți împreună cu alte alimente pe bază de plante într-un portofoliu, veți obține un efect mult mai puternic".
Alimentele care influențează indicele glicemic
Jenkins și colegii săi din anii 1980 au făcut muncă de pionierat în indicele glicemic, care arată efectul diferitelor alimente asupra nivelurilor de zahăr din sânge. Mai recent, el a ajutat la dezvoltarea unui portofoliu alimentar care include nuci, proteine pe bază de plante, fibre vâscoase și steroli vegetali, care împreună pot reduce factorii de risc pentru bolile de inimă cu până la 30%.
Acest portofoliu de alimente a fost încorporat în ghidurile dietetice de către Heart UK și Societatea Europeană de Ateroscleroză, printre altele. Health Canada a lansat un ghid alimentar național care încurajează alimentația pe bază de plante în acest an, iar FDA menține declarații de sănătate pentru alte alimente din plante în portofoliul dietetic.
"Este deranjant faptul că FDA s-a concentrat pe soia", spune Jenkins. "Vom vedea date similare pentru alte alimente din portofoliu.”
Unele companii au avut o creștere uriașă în acest an cu alternative de plante care să înlocuiască carnea. O companie intenționează să ofere burger pe bază de soia la nivel național în S.U.A până la sfârșitul anului 2019.
-
Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar intră în teste27.11.2025, 10:05
-
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
-
Tatuajele pot slăbi sistemul imunitar, arată un studiu elvețian26.11.2025, 21:17
-
Tinctura de propolis: beneficii și reacții adverse26.11.2025, 20:08
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
EXCLUSIV 6 greșeli frecvente din Postul Crăciunului. Dr. Lygia Alexandrescu vine cu sfaturi
EXCLUSIV Dieta vegetariană și de post, impact asupra nutrienților. Dr. Lygia Alexandrescu oferă sfaturi importante
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
EXCLUSIV Postul Crăciunului: Cum să-l ții corect, cine trebuie să evite și cum te ajută să slăbești
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
