Soia: aduce sau nu beneficii pentru sănătate. Contradicțiile cercetătorilor

Colesterolul ar putea scădea cu ajutorul soiei, un aliment la care FDA se gândește să-i retragă „declarația de sănătate”. Cercetătorii au contraargumente.
Cercetătorii de la Universitatea din Toronto au descoperit un efect important al proteinei din soia, care scade colesterolul. Datele au fost colectate din zeci de studii clinice care au avut loc în ultimele două decenii. Studiul pune sub semnul întrebării propunerea curentă a Administrației SUA pentru Alimente și Medicamente de a revoca declarația de sănătate a proteinelor din soia și bolile de inimă.
"În nici un moment nu a fost pusă sub semnul întebării declarația inițială pentru soia ca un reducător al colesterolului seric", spune David Jenkins, profesor de științe nutriționale și medicină la U de T. "A fost permanent din 1999. Datele au rămas neschimbate."
Cercetătorii au arătat o reducere, atât în colesterolul total, cât și în colesterol lipoproteinelor cu densitate joasa, care pot deteriora inima. Efectul este constant în toate cele 46 de studii pe care FDA le-a citat în 2017, când a propus pentru prima data revocarea declarației de sănătate pentru soia pe baza studiilor recente care au aratat rezultate variabile.
Efectul soiei, în studii combinate
Jurnalul American Heart Association a publicat concluziile actuale. "Uneori vedeți o regresie la mijloc, unde analizele cu studii mici produc efecte mari care se diminuează în timp, deoarece dimensiunile eșantionului se măresc și rezultatele devin mai precise", spune John Sievenpiper, profesor de științe nutriționale și medic, om de știință la Spitalul Sf. Mihail, care a co-autorizat studiul. "Am văzut asta cu uleiul de pește, de exemplu, dar în acest caz nimic nu s-a schimbat".
Cercetătorii au efectuat o meta-analiză cumulativă, care le-a permis să privească efectul soiei în toate studiile combinate, dar în momente diferite în timp, cu adăugarea de date din fiecare nou studiu. FDA va lua probabil o decizie asupra declarației de sănătate a soiei în această vară; opțiunile includ retragerea completă, sau păstrarea unei mențiuni de sănătate calificate.
„Aceste date sprijină puternic raționamentul din spatele declarației originale FDA de sănătate pentru soia”, spune Jenkins, care este, de asemenea, un cercetător la Joannah & Brian Lawson Centrul pentru Nutritie Copilului la U de T și un clinician, om de știință la St. Michael's Hospital . "Și este important să rețineți că, în timp ce reducerea colesterolului a fost mai mică de cinci procente, dacă puneți împreună cu alte alimente pe bază de plante într-un portofoliu, veți obține un efect mult mai puternic".
Alimentele care influențează indicele glicemic
Jenkins și colegii săi din anii 1980 au făcut muncă de pionierat în indicele glicemic, care arată efectul diferitelor alimente asupra nivelurilor de zahăr din sânge. Mai recent, el a ajutat la dezvoltarea unui portofoliu alimentar care include nuci, proteine pe bază de plante, fibre vâscoase și steroli vegetali, care împreună pot reduce factorii de risc pentru bolile de inimă cu până la 30%.
Acest portofoliu de alimente a fost încorporat în ghidurile dietetice de către Heart UK și Societatea Europeană de Ateroscleroză, printre altele. Health Canada a lansat un ghid alimentar național care încurajează alimentația pe bază de plante în acest an, iar FDA menține declarații de sănătate pentru alte alimente din plante în portofoliul dietetic.
"Este deranjant faptul că FDA s-a concentrat pe soia", spune Jenkins. "Vom vedea date similare pentru alte alimente din portofoliu.”
Unele companii au avut o creștere uriașă în acest an cu alternative de plante care să înlocuiască carnea. O companie intenționează să ofere burger pe bază de soia la nivel național în S.U.A până la sfârșitul anului 2019.
-
-
-
Cuișoarele: un remediu natural pentru durere și inflamație27.08.2025, 22:25
-
-
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Legumele care îți curăță ficatul de toxine. Fac minuni pentru ficatul tău. Detoxifiere naturală și eficientă
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Diferențele între grăsimile sănătoase și cele nesănătoase în dietă. Ce tipuri de grăsimi pot contribui la prevenirea bolilor de inimă
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.