Un ou pe zi: ce poate face în organism

Un ou pe zi poate aduce beneficii, în anumite condiții. În alte condiții, acest aliment poate crește unele riscuri. Iată ce se întîmplă în organism dacă consumi zilnic un...
Un ou bine prăjit, fiert sau poșat la micul dejun duminică dimineață este întotdeauna un deliciu. Cu toate acestea, suntem avertizați adesea cu privire la nivelul colesterolului din ouă. Deci, este sănătos să mănânci un ou pe zi? Ce face corpului tău și există beneficii pentru sănătate?
Iată rezultatul unor cercetări:
Crește colesterolul
Ouăle conțin colesterol. Corpul nostru are nevoie de această substanță asemănătoare grăsimilor, deoarece este un element constitutiv necesar atunci când vine vorba de producerea de hormoni, bilă și celule ale corpului, printre altele. O cantitate mare de colesterol de care avem nevoie este făcută de corpul nostru însuși, în ficat. Restul colesterolului de care avem nevoie îl derivăm din alimentele pe care le consumăm. Dar un nivel prea ridicat de colesterol crește riscul bolilor cardiovasculare. De aceea, cantitatea recomandată de colesterol zilnic este de 300 de miligrame.
Aport zilnic recomandat
Gălbenușul unui ou conține deja aproximativ 200 de miligrame de colesterol, în timp ce albușul de ou nu conține această substanță. Veți observa că, consumând un gălbenuș de ou, ați ajuns aproape la aportul zilnic recomandat de colesterol. Dacă mâncați un ou pe zi și nu aveți alte produse care conțin această substanță, veți fi bine. Dar untul, margarina, brânza, carnea grasă și tot felul de gustări, conțin și ele colesterol. Așadar, consumul unui ou pe zi este bun, atâta timp cât vă asigurați că restul dietei este echilibrată în jurul acestui aliment.
Beneficii pentru sănătate
Consumul de ouă are o mulțime de beneficii pentru sănătate. Sportivii pot profita în special de aceste beneficii. Ouăle sunt pline de aminoacizi esențiali și proteine care ajută la construirea mușchilor. De asemenea, conțin alți nutrienți importanți, cum ar fi fierul, colina, acidul folic, sulful și zincul, și vitaminele B2, B12, E și D. Toate împreună, acestea îmbunătățesc funcția noastră cognitivă, memoria, creșterea naturală a părului și a unghiilor și la cei mai în vârstă, pot combate bolile oculare, cum ar fi cataracta și pot reduce tensiunea arterială.
-
-
Vitaminele B pot încetini declinul cognitiv și preveni demența27.08.2025, 18:08
-
-
-
Legumele care îți curăță ficatul de toxine. Fac minuni pentru ficatul tău. Detoxifiere naturală și eficientă
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
De ce să nu mai măcânci pâine albă cu mezeluri, cârnați sau sarmale
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.