Care sunt cele mai bune băuturi calde de iarnă. Hâncu: Ne fac bine la creier și inimă

Care sunt cele mai bune băuturi pentru zilele friguroase de iarnă. La ce trebuie să fim atenți când ne preparăm vinul fiert.
Sezonul rece cu zilele sale friguroase ne oferă o varietate mare de băuturi pe care să le consumăm pentru a ne încălzi, dar și pentru a ne da o stare de bine și de confort.
Dr. Anca Hâncu a precizat care sunt cele mai bune astfel de băuturi, care să îmbine în mod armonios toate beneficiile de care să ne bucurăm.
”Încep cu o cacao sau cu o ciocolată caldă, care miroase foarte frumos, tocmai pentru a vă da un boost de energie de dimineață. Ce ne aduce cacao, ce ne aduce ciocolata caldă?
De fapt vorbim de beneficiile substanței din cacao, pentru că sunt acolo foarte mulți polifenoli, flavonoide, care ne fac bine pentru creier, dar și pentru inimă, avem protecție cardiovasculară.
Avem acel sistem de curățare antioxidant, dar avem și o reducerea a anxietății, exact ce avem nevoie în perioada sărbătorilor, să ne simțim mai bine, mai relaxați și atunci, dacă nu vrem să aducem prea multe kilograme, încercați o cacao ușoară, nu adăugați prea mult zahăr, iar ciocolata, doar dacă sunteți pe pârtie, unde aveți nevoie de foarte multă energie”, a explicat dr. Anca Hâncu, medic specialist în nutriție și boli metabolice, la Neatza cu Răzvan și Dani, de la Antena 1.
Green Mediteraneean Diet, chiar și iarna
În ceea ce privește consumul de ceaiuri, medicul susține că este bun, mai ales că este inclus în consumul de lichide recomandat, dar că trebuie făcută diferența între infuzia de plante, celebrele ceaiuri medicinale, pe care le beam în situații de sănătate precară, și ceaiuri verde, negru ori alb, consumate ca înlocuitor al cafelei, în unele ocazii.
”Infuziile sunt foarte utile pentru efectul acesta de detoxifiere, dar mai avem și ceaiurile, ceaiul verde și ceaiul negru. Din nou vorbim de catechine, la cel verde, din nou aceleași substanțe antioxidante, extrem de sănătoase pentru organism.
Ceaiul verde practic arde grăsimea, în special grăsimea viscerală. Este un studiu, Direct Plus, în curând apărut în lumea științifică, ce a subliniat conceptul de Green Mediteraneean Diet.
Am tot vorbit de stilul de viață mediteraneean, pe care îl facem verde acum, adăugând câteva căni de ceai verde. Nu excesiv, pentru că stimulează și activitatea cerebrală și ne face mai activi, are și cafeină, dar cu moderație ne ajută foarte mult să devenim mai vioi, mai energici, și împreună cu un regim alimentar sănătos ne va ajuta la scăderea grăsimii viscerale, grăsimea aceea depusă pe organe, care duce la bolile cronice și pe care vrem să o evităm”, a mai spus nutriționistul.
Laptele, somniferul natural
Pentru cei care tolerează laptele, un pahar de lapte cald, băut seara, poate să inducă ”o stare de somn, ne pregătește hormonii somnului, dar tot pentru somn putem să bem și un ceai de mușețel”, a mai spus nutriționistul, precizând că în cazul celor care suferă de intoleranță la lactoză, aceștia se pot bucura de un pahar de lapte vegetal, ”o băutură de migdale, de orez sau de cocos, care este foarte gustoasă, dacă vor să păstreze această tradiție, pentru că un iaurt seara este rece și are alte efecte”, a mai spus medicul, atrăgând atenția cu privire la produsele lactate deja îndulcite.
”Nu sunt de acord, ca nutriționist, evident. Vrem să avem tot mai puțin zahăr, eventual ne punem noi dacă știm că facem foarte multă mișcare, că avem nevoie de mult mai multă energie”, a mai spus medicul.
Vinul fiert, cu moderație
Cum ne aflăm în perioada târgurilor de Crăciun, iar acestea sunt pline cu o multitudine de ”vin fier și plec vesel” ori ”vin fiert și plec fericit”, medicul susține că este nevoie de moderație în consum, dar oferă și un sfat cu privire la modul în care ne putem pregăti vinul fiert acasă.
”Un pahar de vin fiert, știm de resveratrol, știm că ne aduce totuși și substanțe antioxidante, însă cu moderație. Dacă faceți acasă vin fiert, puneți toate condimentele, sunt foarte multe rețete pe internet, încălziți la 70-80 de grade, pentru că dacă fierbem vinul cu adevărat își va pierde din calitățile nutritive”, a mai spus Anca Hâncu.
Ce nu știai despre ceai. În cât timp trebuie să îl prepari. Ce se întâmplă dacă îl bei după ce s-a răcit
Ce nu știai despre ceai. Ceaiul ar trebui consumat fierbinte, cu excepția ceaiului cu gheață, desigur, dar v-ați întrebat vreodată dacă unul este mai bun decât celălalt.
Temperatura ceaiului, esențială
Un aspect simplu, cum ar fi temperatura ceaiului poate să nu pară ceva de care ar trebui să îți faci griji, dar s-ar putea să fii surprins cât de importantă este, de fapt.
Ceaiul rece, ce trebuie să știi
Ceaiul rece are cantități similare și, în anumite cazuri, chiar mai mari de antioxidanți, catechine și flavonoide decât ceaiul fierbinte, dar durează mai mult pentru a se pregăti. În comparație cu ceaiul fierbinte, ceaiul rece este, de asemenea, mai potrivit pentru sistemul cardiovascular. Ceaiul cu gheață, pe de altă parte, este inferior atât ceaiului rece, cât și ceaiului fierbinte.
Consumul de ceai fierbinte sau rece poate face diferența, potrivit Tea Just. Citește mai departe AICI.
Vezi și: Somnul, cum se schimbă pe durata vieții. Ce înseamnă când spui că ai dormit ca un copil
-
-
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
Clătite cu banane și nuci: rețetă. Le poți face în 10 minute. E desertul iernii
Clătite cu banane și nuci: rețetă. Un desert rapid pentru weekendurile de iarnă. Trebuie să-l încerci.
15 alimente care îți cresc nivelul de energie pe timpul zilei. Fără zahăr sau cafea. Cum să previi oboseala și epuizarea
Rețeta plină de fibre pe care o recomandă Mihaela Bilic: Măcar de 2 ori pe săptămână. E gata în 20 de minute
Rețeta de smoothie care te dezumflă după masa de Paște. Iți dă energie rapid și reglează tranzitul intestinal
Rețetă de smoothie sănătos după masa de Paște.
Câte zile poți mânca din ouăle fierte de Paște. Medicul Doru Negru: Niciodată nu țin mai mult de atât. Ouăle fierte tari sunt indigeste
Medicul Doru Negru ne-a dezvăluit câte zile e recomandat să consumăm din ouăle fierte de Paște.
8 băuturi care înlocuiesc ciocolata caldă plină de zahăr. Rețeta de care te vei îndrăgosti
Ce ascunde ciocolata caldă pe care o bei? Zahăr, calorii și... mult mai mult decât crezi. Rețete simple, delicioase și sănătoase.
Carnea roșie slabă curăță intestinul și inima. Cum o consumi corect
Când adaugi sarea în tocănițe sau ciorbe: la început sau la mijloc? Greșeala pe care ai făcut-o
Când pui sarea în tocănițe sau ciorbe - la mijlocul gătitului sau la început? Greșeala pe care o fac mulți.
Uită de cafea! Aceste 5 băuturi îți vor da mai multă energie, fără efecte secundare
Laura Cosoi, rețetă de "coaste de porumb": Un snack ideal pentru o zi toridă de vară
Laura Cosoi a dezvăluit rețeta de "coaste de porumb", o gustare ideală pentru vară.
9 alimente ieftine care stimulează creierul. Nu costă mai mult de 10 lei
Alimente accesibile care îți pot îmbunătăți sănătatea creierului. Cele 9 opțiuni eficiente sub 10 lei.
Cel mai bun aliment pentru balonare. Este mai puternic decât ananasul
Deși mulți spun că ananasul este un bun aliment anti-balonare, nu este cel mai puternic aliment cu acest efect magic.
Cele mai sănătoase fructe uscate: formează globule roșii, au vitamina C, ajută digestia și cresc imunitatea
Sfaturi utile pentru consumul de fructe uscate. Care sunt cele mai sănătoase fructe uscate și de ce.
Ce se întâmplă dacă mânânci ardeii cu tot cu semințe. Stai să afli ASTA!
Ce se întâmplă dacă mânânci ardeii cu tot cu semințe? Detaliul pe care sigur nu l-ai știut despre semințele ardeilor.
Cel mai puternic medicament pentru creier. E natural! Creierul tău ruginește fără el
Cel mai simplu sirop naturist pentru imunitate. 3 ingrediente din bucătăria ta
Nu mai arunca mărarul și pătrunjelul. Cum să le păstrezi verzi și proaspete săptămâni întregi
Metoda secretă pentru a menține mărarul și pătrunjelul proaspete săptămâni întregi.
Ce se întâmplă dacă mănânci zilnic ouă. Oul, sursă excelentă de proteine și vitamine esențiale
Marea greșeală pe care ai făcut-o după ce ai vopsit ouăle de Paște. Nu vei mai face asta de acum
Marea greșeală pe care ai făcut-o după ce ai vopsit ouăle de Paște. Medicul Doru Negru atrage atenția.
De ce să mănânci leurdă cu friptura de miel. Ingredientul care stimulează secreția gastrică și nu crește colesterolul
Cu ce să mănânci carnea de miel ca să nu îți crească colesterolul.
Ingredientul pe care trebuie să-l ceri scos din băuturile de la cafenea sau restaurant
Ține cartofii în apă cu gheață 10 minute. Nu-i mai prăji fără să faci asta!
Ți-au ieșit iar cartofii moi, lipicioși sau făcuți doar pe margini? Ține-i 10 minute în apă cu gheață și vezi diferența!
Cele 6 alimente care te ajută să ieși la baie. Cel mai bun laxativ natural. Iuliana Dabija: Uneori provoacă balonare, aveți grijă! Dacă simți nevoia să meargi la toaletă imediat după, ești norocos
Acestea sunt cele 6 alimente care te ajută să ieși la baie și să ai un tranzit intestinal normal și bun.