Prânz sănătos pentru toată familia. Ai nevoie doar de conopidă și pui. REȚETA lui Cori Grămescu

Nutriționista Cori Grămescu ne recomandă o ideea de prânz sănătos cu conopidă și pui.
Nutriționista Cori Grămescu recomandă o rețetă sănătoasă pentru toți membrii familiei. Este vorba de o mâncare de conopidă cu pui, cu cartofi, smântână, parmezan la cuptor.
Iată rețeta:
”Gratin de conopidă cu pui - o idee de prânz sănătos pentru toată familia
Ingrediente pentru 4 porții:
1 conopidă
2 cartofi
200 g file de pui
10 ml smântână ușoară
10 ml de lapte degresat
1 cățel de usturoi
1 linguriță ulei de măsline
1 parmezan ras
1 lingură de ierburi de Provence
Sare & piper
Preparare: Desprindeți buchețelele de conopidă și tăiați cartofii în cubulețe. Se fierb împreuna timp de 10 minute. Între timp, tăiați puiul cubulețe și rumeniți-l într-o tigaie antiaderentă cu puțină apă și ulei, aproximativ 10 minute. Apoi, într-un castron, combinați laptele, smântâna și usturoiul decojit și zdrobit. Adăugați sare și piper. Puneți conopida, cartofii și puiul într-o tavă de copt și turnați amestecul de lapte peste. Presărați ierburile și parmezanul, apoi coaceți timp de 20 de minute. Dacă este necesar, treceți în modul grill și rumeniți încă 5 minute. Se servește imediat alături de o salată verde”.
Dan Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară și Biotehnologii Alimentare la USAMV Cluj, explică, într-o postare pe Facebook, de ce miroase conopida când este gătită.
”Dacă îți place să gătești mâncăruri cu conopidă, te împaci cu un gând: în bucătăria ta va pluti mirosul specific al acestei legume gătite. Inevitabil! Dar de ce miroase conopida când o gătim? Profilul aromat al conopidei crude este determinat în principal de prezența glucozinolaților, compuși care conțin sulf și care conferă conopidei un miros specific de ceapă și varză gătită. Conopida conține mulți compuși de aromă cu caracter hidrofil. După cum sugerează și numele, moleculele hidrofile au o afinitate pentru moleculele de apă și, prin urmare, sunt atrase de lichide. Ei bine, când fierbem conopida, compușii de aromă cu carcater hidrofil trec în apa fiartă, iar acești compuși nu rămân doar în apa fiartă, ci se evaporă, astfel încât bucătăria ajunge să miroasă a conopidă”, detaliază acesta pe Facebook.
Un compus dintr-o legumă înrudită cu conopida - brocoli - are capacitatea de a debloca o genă care este responsabilă cu suprimarea tumorilor. Adesea, această genă suferă mutații și nu își mai îndeplinește sarcina optim, lăsând tumorile să se dezvolte. Îndelung asociate cu riscul scăzut de cancer, broccoli și alte legume crucifere - familia de plante care include de asemenea conopidă, varză, verdeață collared, varză de Bruxelles și kale - conțin o moleculă care inactivează o genă cunoscută pentru că joacă un rol important în mai multe tipuri de cancer frecvente.
Într-o nouă lucrare publicată joi în Science, cercetătorii, conduși de Pier Paolo Pandolfi, director al Cancer Center and Cancer Research Institute at Beth Israel Deaconess Medical Center, demonstrează că vizând gena cunoscută sub numele de WWP1, cu ingredientul găsit în broccoli suprimă creșterea tumorii la animale predispuse la cancer, potrivit medicalxpress.com.
„Am găsit un nou jucător important care conduce un tipar important pentru dezvoltarea cancerului, o enzimă care poate fi inhibată cu un compus natural, găsit în broccoli și alte legume crucifere”, a spus Pandolfi. „Acest tipar apare nu doar ca un reglator în controlul creșterii tumorale, ci și un punct vulnerabil și putem căuta opțiuni terapeutice".
-
-
1 din 4 persoane nu are acces la apă potabilă sigură, potrivit ONU27.08.2025, 10:44
-
-
-
Ingredientul care frăgezeşte orice tip de carne. Secretul pe care trebuie să-l încerci
Acesta este secretul pentru o carne fragedă și delicioasă. Oricine poate încerca această tehnică ce are rezultate remarcabile.
Fructele și legumele congelate, beneficii. Dr. Bogdan Pascu: Au o densitate nutritivă mai mare
Asta se întâmplă dacă congelezi fructele și legumele. Răspunsul medicilor te va pune pe gânduri.
Băutura de 100 de ori mai bună decât cafeaua. Bea asta dimineața! Nu te agită
De ce cafeaua nu este întotdeauna cea mai bună alegere dimineața? Iată băutura de 100 de ori mai bună decât cafeaua.
Murături fără conservanți: rețeta simplă de făcut acasă. Ai nevoie de 5 ingrediente banale
De ce să faci gargară cu sare și apă caldă. Remediul banal pe care nu l-ai știut până acum
De ce să faci gargară cu sare și apă caldă: un truc simplu pentru sănătatea gâtului.
Nu mai arunca mărarul și pătrunjelul. Cum să le păstrezi verzi și proaspete săptămâni întregi
Metoda secretă pentru a menține mărarul și pătrunjelul proaspete săptămâni întregi.
Când adaugi sarea în tocănițe sau ciorbe: la început sau la mijloc? Greșeala pe care ai făcut-o
Când pui sarea în tocănițe sau ciorbe - la mijlocul gătitului sau la început? Greșeala pe care o fac mulți.
Băutura care arde grăsimea și crește imunitatea. Cele 3 ingrediente care fac minuni. Mario Popescu: E un imuno booster
Rețetă de imuno booster - o băutură plină de vitamine și antioxidanți care crește imunitatea și ajută la topirea kilogramelor în plus.
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Orezul brun conține mai mult arsenic decât cel alb! De ce specialiștii spun să NU renunți la el?
Brioșa, vedeta Jocurilor Olimpice 2024. Rețeta a fost dezvăluită. Ingredientul secret care a topit sportivii: Asta face diferența
Sportivii de la Jocurile Olimpice 2024 au fost înnebuniți după brioșele cu ciocolată din sala de mese. Care e secretul lor.
Ține cartofii în apă cu gheață 10 minute. Nu-i mai prăji fără să faci asta!
Ți-au ieșit iar cartofii moi, lipicioși sau făcuți doar pe margini? Ține-i 10 minute în apă cu gheață și vezi diferența!
Ce se întâmplă în corpul tău când renunți la zahăr timp de 30 de zile
Merită să renunți la zahăr? Uite ce se întâmplă în corpul tău când renunți la zahăr timp de 30 de zile. E uimitor! Ai face asta?
Marea greșeală pe care ai făcut-o după ce ai vopsit ouăle de Paște. Nu vei mai face asta de acum
Marea greșeală pe care ai făcut-o după ce ai vopsit ouăle de Paște. Medicul Doru Negru atrage atenția.
A băut o cană cu apă caldă și lămâie zilnic. Ce s-a întâmplat după 30 de zile e uimitor
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Cum să faci prăjituri fără zahăr dar la fel de delicioase. Trucul pe care puțini îl știu
Ce se întâmplă dacă mănânci zilnic ouă. Oul, sursă excelentă de proteine și vitamine esențiale
Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.
Cea mai bună făină pentru pâinea fără gluten. Greșeala pe care ai făcut-o mereu
Cele 6 alimente care te ajută să ieși la baie. Cel mai bun laxativ natural. Iuliana Dabija: Uneori provoacă balonare, aveți grijă! Dacă simți nevoia să meargi la toaletă imediat după, ești norocos
Acestea sunt cele 6 alimente care te ajută să ieși la baie și să ai un tranzit intestinal normal și bun.
5 băuturi pe care trebuie să le bei dacă îți crește glicemia sau ai glicemia mare
Ce să bei dacă ai glicemia ridicată. 5 bături extraordinare pentru persoanele cu glicemie crescută.