Diferența dintre ayran, sana și kefir. 90% dintre români nu știu ce beau, de fapt

Ayran, sana și kefir, trei băuturi asemănătoare, dar total diferite.
Sigur și s-a dat vreodată să bei sau poate chiar ai băut ayran, sana și kefir.
La prima vedere, toate 3 par la fel și de multe ori, dacă nu ne-a plăcut una dintre aceste 3 băuturi, le refuzăm pe toate.
Ei bine, fiecare băutură are povestea ei, gustul ei și beneficiile ei.
La fel se întâmplă și cu ayran, sana și kefir... 3 băuturi albe care par la fel, dar nu au nicio legătura una cu alta.
Ayran
Provine din Turcia și este foarte popular în Orientul Mijlocu și Balcani. Este folosit pe post de băutură răcoritoare.
Ca ingrediente, ayranul este iaurt diluat cu apă rece + sare.
Gust ayran: sărat, răcoritor, foarte bun vara sau lângă preparate picante.
Beneficii ayran: hidratează, aduce probiotice din iaurt, ajută digestia.
Ayranul nu este fermentat suplimentar după amestecare, fiind mai ușor decât kefirul.
Ayran = iaurt + apă + sare
Sana
Sana provine din Europa de Est, fiind tradițional pentru România sau Bulgaria.
Ingrediente sana: lapte fermentat cu bacterii lactice.
Gust sana: arișor, cremos, dar mai blând decât kefirul.
Sana este mai lichid decât iaurtul, dar mai gros decât laptele bătut.
Beneficii sana: probiotice, ușor digerabilă, bună pentru flora intestinală.
Sana = lapte fermentat blând
Kefir
Kefirul își are originea în regiunea Caucaz.
Ingrediente kefir: lapte fermentat cu grăunțe de kefir - adică bacterii + drojdii.
Gust kefir: acrișor, uneori ușor acidulat și fresh.
Kefirul conține o cantitate foarte mică de alcool (0,2 - 2%) datorită fermentației cu drojdii.
Beneficii kefir: cel mai complex dintre toate, cu multe tipuri de probiotice.