10 plante și alimente care cresc imunitatea

Descoperă cele 10 plante recomandate de cercetările internaționale care îți pot întări imunitatea natural, mai bine decât orice supliment scump.
Folosește aceste 10 plante și alimente ca parte a unei diete variate și echilibrate. Ele pot susține imunitatea prin diverse mecanisme (antiviral, antiinflamator, antioxidant), dar nu sunt înlocuitoare pentru vaccinuri, igienă corectă sau tratament medical adecvat.
10 plante care cresc imunitatea
1. Echinacea
Echinacea, utilizată tradițional de populațiile amerindiene, a fost intens studiată. O meta‑analiză recentă (iunie 2025) sugerează că echinacea poate reduce frecvența și durata infecțiilor tractului respirator superior la copii, precum și utilizarea antibioticelor în acest context.
2. Kiwi
Kiwi este o sursă excelentă de vitamina C, un nutrient esențial pentru sănătatea imunitară, ajutând la reducerea stresului oxidativ și la stimularea producției de celule albe.
Un singur kiwi mediu oferă peste 90% din doza zilnică recomandată.
3. Ghimbir și turmeric
Combinația de ghimbir și turmeric oferă efecte sinergice antioxidante, antiinflamatorii și antimicrobiene, susținând imunitatea și ajutând în răceli comune sau alte afecțiuni cronice.
În plus, un studiu din 2025 confirmă beneficiile antiinflamatorii și cardiovasculare ale ghimbirului, împreună cu efecte imunologice pozitive, recomandând aproximativ 500 mg pe zi.
4. Usturoi
Usturoiul este recomandat în medicina tradițională pentru întărirea imunității, în special prin proprietățile sale antivirale.
Un studiu arată că extractul de usturoi inhibă virusul gripal H1N1 prin blocarea sintezei proteinelor virale.
5. Ginseng
Numeroase cercetări indică faptul că ginsengul poate modula sistemul imunitar, stimulând atât imunitatea înnăscută, cât și pe cea adaptativă. Ginsenosidelesunt considerate responsabile pentru aceste efecte.
6. Astragalus
Astragalus este frecvent sugerat ca ingredient în tonice pentru susținerea imunitară.
Un articol arată că rădăcina de Astragalus, alături de alte plante, poate activa sistemul imunitar.
7. Soc negru
Extractele de soc negru sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a scurta simptomele gripei prin stimularea producției de citokine. Utilizarea lor este populară, dar trebuie gestionată cu prudență în contextul determinării imunității exagerate.
8. Ceai verde
Ceaiul verde este bogat în polifenoli (antioxidanți) cu efect antiinflamator și imunostimulant, contribuind la sănătatea cardiovasculară și riscuri reduse de cancer.
9. Alimente bogate în antioxidanți (inclusiv ghimbir, turmeric, usturoi de mai sus)
Conform Medical News Today, alimente ca turmeric, ghimbir, usturoi, fructe de pădure și altele sunt recunoscute pentru oferirea de nutrienți cheie care sprijină imunitatea.
O cercetare publicată în 2023 menționează că kiwi, usturoi, ghimbir, piper roșu, avocado și alte alimente contribuie la sănătatea imunitară prin mecanisme diverse (antioxidante, antiinflamatorii, antimicrobiene).
10. Ciuperci (beta-glucani)
Un studiu recent de la Universitatea McGill (2025) arată că beta‑glucanii din ciuperci pot reprograma neutrofilele (celule imune) pentru a reduce inflamația excesivă în plămâni, oferind protecție în caz de gripă, cel puțin în modele animale.
-
10 plante și alimente care cresc imunitatea21.08.2025, 17:22
-
-
Infecțiile rezistente la tratamente, greu de controlat21.08.2025, 14:06
-
Record de cazuri de boli transmise de ţânţari în Europa21.08.2025, 12:40
-