
Un ingredient banal, pe care poate îl ignori în piață sau în supermarket, ascunde un secret remarcabil: are puterea de a-ți proteja organismul împotriva...
Consumul regulat al acestui aliment minune combate radicalii liberi, susține detoxifierea și ajută la prevenirea unor tipuri de cancer.
Vezi și:
ASTA e poziția corectă pe WC. Elimini tot. Dr. Sava: AȘA te eliberezi. Stimulează mișcarea colonului
Ai ghicit despre ce aliment e vorba? Hai să-ți arătăm ce spun studiile.
Ei bine, acest aliment, nu doar că e delicios, dar este extrem de benefic pentru sănătatea ta.
Cercetătorii confirmă: consumul regulat al acestui aliment poate reduce riscul apariției anumitor tipuri de cancer.
Bogat în compuși activi precum saponinele și antioxidanții, acest aliment protejează celulele împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi și reduce inflamațiile din organism.
Acest aliment conține saponine, substanțe cu proprietăți antioxidante și antiinflamatoare, care ajută la eliminarea toxinelor și previn mutațiile celulare.
Studiile arată că saponinele din sparanghel, căci despre el este vorba, pot declanșa apoptoza - adică moartea programată a celulelor canceroase - fără a afecta celulele sănătoase.
De asemenea, saponinele din sparanghel inhibă dezvoltarea vaselor de sânge care hrănesc tumorile, limitând creșterea acestora.
O altă componentă esențială din sparanghel este glutationul, supranumit "antioxidantul suprem", care detoxifică organismul și protejează ADN-ul împotriva modificărilor periculoase.
Glutationul este recunoscut pentru eficiența sa în reducerea riscului de cancer de colon și stomac.
Tipurile de cancer pe care le distruge
Consumul regulat de sparanghel poate reduce riscul apariției:
- cancerului de colon, pentru că fibrele din compoziția lui mențin sănătatea tranzitului intestinal și elimină toxinele din sistem
Mai mult, sparanghelul este o sursă excelentă de fibre, care susțin sănătatea digestivă și contribuie la reducerea riscului de cancer colorectal.
- cancerului de sân, pentru că antioxidanții reduc stresul oxidativ și protejează celulele mamare.
- cancerului pulmonar, pentru că flavonoidele și vitaminele din sparanghel neutralizează radicalii liberi produși de poluare sau fumat.
Sparanghelul poate fi gătit la abur, poate fi pus pe grătar sau poate fi adăugat în salate. Așa își păstrează toate proprietățile nutritive și benefice pentru sănătate.
Sparanghelul este bogat în vitaminele A, C și E care stimulează sistemul imunitar și protejează celulele de stresul oxidativ.
Folatul din sparanghel este esențial pentru repararea ADN-ului și sprijină diviziunea celulară sănătoasă, prevenind mutațiile celulare.
Potasiul și magneziul din sparanghel contribuie la menținerea sănătății cardiovasculare, reducând inflamația care poate favoriza apariția cancerului.
Sparanghelul este un aliment cu un conținut caloric scăzut, de aceea este ideal pentru o dietă sănătoasă.
Sparanghelul conține și flavonoide precum quercetina, care au proprietăți antiinflamatoare. De aceea, contribuie la prevenirea deteriorării celulare.
Sparanghelul este și o sursă naturală de prebiotice care hrănesc bacteriile benefice din intestin, susținând imunitatea și reducând inflamațiile sistemice.
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-