Alimente gătite, cum le mănânci și cum ar trebui, de fapt, consumate
Mâncarea sănătoasă nu înseamnă doar alegerea alimentelor potrivite, ci și să știi cum să le gătești.
Brocoli e mai hrănitor când se gătește la aburi, fructele fac mai mult bine când sunt consumate solide sau cu coajă, nu sub formă de sucuri. Sunt câteva concluzii din recomandările făcute pe platforma medicinenet.com.
Alte recomandări:
1. Broccoli – gătit la aburi e cea mai bună metodă; prin fierbere, în cuptorul cu microunde și prin prăjire se pierde mai multă vitamină C, proteine și alți nutrienți. Iar cu cât timpul de gătire este mai scurt, cu atât mai multe substanțe nutritive economisiți. Pentru aromă, puteți pune peste broccoli puțin ulei de măsline, sare de mare și suc de lamaie.
2. Carne roșie - conține proteine, acizi grași omega-3, vitamina B12, niacin, zinc și fier; tăiați toată grăsimea de pe ea înainte să o gătiți.
3. Cartofi - când se răcesc la temperatura camerei sau în salată de cartofi, vor avea mai multe „amidonuri rezistente", care durează mai mult pentru digerare și care ajută la menținerea sănătății și scad șansele de obezitate, cancer de colon și diabet.
4. Ouă - În aproximativ 75 de calorii, un ou vă oferă aproximativ 6 grame de proteine de înaltă calitate, toți cei nouă din aminoacizii esențiali pe care corpul dumneavoastră are nevoie și o mulțime de vitamină D - care este greu de obținut de la alimente. Încercați oul tăiat cu niște spanac gătit sau fierte cu pâine prăjită.
5. Legume la conservă – ar fi bine să nu șe gătiți de două ori; după ce le scoateți din conservă, le încălziți suficient timp ca ulterior să le puteți reîncălzi când mai mâncați; dacă le gătiți mai mult timp își pierd din aromă, textură și substanțele nutritive.
6. Fructe - mai bine le mâncați așa decât sub formă de suc; chiar și 100% suc pur, se pierd nutrienți atunci când este procesat; iar sucul nu are fibre, care încetinesc absorbția de zahăr din organism.
7. Tomate - Licopenul puternic antioxidant găsit în tomate ajută la protejarea împotriva cancerului, a bolilor de inimă, a accidentului vascular cerebral și a altor probleme; este mai ușor să-l obțineți gătit – la acele roșii conservate și la sosuri lungi -, mai degrabă decât din fructe crude.
8. Pepene galben – deși crusta nu se mănâncă, se recomandă să o clătiți bine înainte să tăiați pepenele; pielea aspră conține germeni pe care ar fi bine să nu-i iei; spre deosebire de alte fructe, nu există suficient acid natural pentru a le ucide.
-
Cum faci renumita salată Coleslaw: rețeta cremoasă și irezistibilă07.11.2025, 21:59
-
Cum pot ceaiul și cafeaua să-ți "fure" fierul din corp07.11.2025, 19:26
-
Este bine să îți îndepărtezi părul facial? Ce spun medicii07.11.2025, 17:32
-
-
Avocado și ou, combinația nutritivă care îți transformă sănătatea07.11.2025, 14:23
Bei suficientă apă? Adevărul despre hidratare te va șoca! Cei 2L sunt un mit
5 greșeli comune în bucătărie care îți pot îmbolnăvi familia. Ai mare grijă la asta
Cele 5 greșeli comune pe care le faci în bucătărie și care îți pot îmbolnăvi toată familia.
Obiectul care nu are ce căuta în baie. Nici măcar nu te gândești despre ce e vorba
De ce ar trebui să pui oțet în rezervorul toaletei? Trucul pe care îl vei adora
De ce ar trebui să pui oțet în rezervorul toaletei? Trucul pe care nu ți l-a spus nimeni până acum și pe care trebuie să îl încerci.
Idei geniale de a refolosi sticlele de medicamente pe care le arunci
Insomnia de vară. De ce nu putem dormi bine vara. Uite ce poți face
De ce să îți pui ghimbir în cafea. 5 beneficii neștiute pentru sănătate
Cinci lucruri pe care să le cumperi pentru a fi mai fericit. Lecția miliardarului Warren Buffett
Warren Buffett - lecțiile unui miliardar despre adevărata fericire. Cele 5 lucruri pe care trebuie să le cumperi ca să fii fericit.
Oțetul, aliatul tău pentru picioare fine, hidratate și fără miros neplăcut
Cum să cureți grăsimea și mâncarea arsă de pe aragaz. Ingredientul care șterge orice pată
Cum alegi mărimea potrivită a televizorului în funcție de dimensiunea camerei
Motivul uimitor pentru care NU ar trebui să speli hainele la 40 de grade
De ce nu ar trebui să speli hainele la 40 de grade.
6 greșeli pe care designerii de interior nu le fac niciodată în propriile case
Trucul simplu pentru a avea călcâie fine. Dermatologii confirmă
Adevărul despre mâncarea ambalată: Ce ascund etichetele și cum un simplu simbol pe ambalaj îți poate salva viața!
Un studiu kenyan testează trei tipuri de etichete de avertizare pe alimente.
Adormi în 60 de secunde cu acest truc chinezesc!
Adormi instant! Trucul din medicina chineză care funcționează în 60 de secunde. Medicii sunt uimiți. Încearcă această tehnică secretă a chinezilor.
Spitalul Sfântul Sava, liderul recuperării medicale complete din România
Cât de des trebuie să speli lenjeria de pat, de fapt? Răspunsul te va surprinde
Toaleta, cel mai periculos loc din casă? De ce să nu iei niciodată telefonul cu tine. Surprizele mortale din baie
Adevărul șocant despre riscurile mortale din baie și de ce nu ar trebui niciodată să iei telefonul cu tine!
