Dieta și bolile cardiovasculare: risc redus dacă înlocuiești carnea roșie cu proteine vegetale

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Postul aduce beneficii asupra sănătății
Postul aduce beneficii asupra sănătății

Dieta care au înlocuiește carnea roșie cu proteine vegetale sănătoase duce la scăderea factorilor de risc pentru bolile cardiovasculare, conform unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Școala de Sănătate Publică T.H. Chan a Unversității Harvard și de la Universitatea Purdue.

Lucrarea este prima meta-analiză a studiilor controlate randomizate care examinează efectele carnii roșii asupra sănătății prin înlocuirea acesteia cu alte tipuri specifice de alimente. Studiul a fost publicat în revista Circulation.

„Constatările anterioare din studiile controlate randomizate care evaluează efectele cărnii roșii asupra factorilor de risc pentru boli cardiovasculare au fost inconsecvente. Dar noul nostru studiu, care face comparații specifice între dieta bogată în carne roșie și diete bogate în alte tipuri de alimente, arată că înlocuirea cărnii cu surse de proteine de înaltă calitate duce la schimbări mai favorabile în factorii de risc cardiovascular", a declarat Marta Guasch-Ferré, cercetător în cadrul Departamentului de Nutriție și autor principal al studiului.

36 de studii incluse în analiză

Meta-analiza a inclus date din 36 de studii randomizate controlate care au inclus 1.803 de participanți. Cercetătorii au comparat persoanele care au avut diete cu carne roșie cu oameni care au mâncat mai multe tipuri de alimente (pui, pește, carbohidrați sau proteine vegetale cum ar fi leguminoase, soia sau nuci), analizând concentrațiile de colesterol, trigliceride, lipoproteinele și tensiunea arterială - toți factorii de risc pentru bolile cardiovasculare.

Analiza a constatat că atunci când dietele cu carne roșie au fost comparate cu toate celelalte tipuri de diete combinate, nu au existat diferențe semnificative în colesterolul total, lipoproteinele sau tensiunea arterială, deși dietele mai bogate în carne roșie au dus la concentrații mai mari de trigliceride decât dietele comparative. Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit că dieta mai bogată în surse de proteine de calitate din plante, cum ar fi leguminoase, soia și nuci, a dus la un nivel mai scăzut de colesterol total și colesterol LDL „rău", comparativ cu dietele cu carne roșie.

Riscuri mai mici la proteinele vegetale

Rezultatele sunt în concordanță cu studii epidemiologice pe termen lung care arată riscuri mai mici de atacuri de cord, atunci când nucile și alte surse de proteine vegetale sunt comparate cu carnea roșie, au notat autorii. Constatările sugerează, de asemenea, că inconsecvențele constatate în studiile anterioare privind efectele cărnii roșii asupra factorilor de risc cardiovascular se pot datora, în parte, compoziției dietei comparative. Ei au recomandat ca studiile viitoare să țină cont de comparații specifice.

„Întrebarea: Este carnea roșie bună sau rea?" este inutilă", a spus Meir Stampfer, profesor de epidemiologie și nutriție, unul dintre autorii principali ai studiului. „Trebuie să fie „e rea comparativ cu ce?" Dacă înlocuiți burgeri cu biscuiți sau cartofi prăjiți, asta nu vă va face mai sănătos. Dar dacă înlocuiți carnea roșie cu surse sănătoase de proteine vegetale, cum ar fi nucile și sâmburii și fasolea, obțineți un beneficiu pentru sănătate".

Autorii au recomandat aderarea la diete sănătoase vegetariene și la cea în stil mediteranean, atât pentru beneficiile pe care le aduc acestea pentru sănătate, cât și pentru promovarea sustenabilității mediului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel