Alimente, superstiții. Ce-ar trebui să mâncați ca să aveți noroc tot anul
Unele mâncăruri sunt asociate cu norocul și, dacă ne luăm după superstiții, pe masa de Anul Nou ar fi bine să nu lipsească peștele și strugurii.
Alimente, superstiții. Pentru cei mai superstițioși, masa de Revelion a inclus pește, struguri, porc și rodii. De ce unele alimente sunt asociate cu succesul? Reporterii USA Today au căutat răspunsuri discutând cu istoricii Megan Elias, scriitor despre nutriție și director al Programului de Gastronomie de la Universitatea Boston, și Linda Pelaccio, care găzduiește o emisiune culinară.
Alimentele norocoase ar fi:
* Struguri - 12 boabe de struguri mâncate la miezul nopții, câte una pentru fiecare lună a anului. O poveste spune că ritualul ar fi apărut în Spania în jurul anului 1900, când un cultivator de struguri a avut o recoltă generoasă, și ar fi dat dovadă de creativitate legat de surplus, explică Linda Pelaccio.
* Mazăre, porumb, linte - "Alimentele rotunde seamănă cu monedele și banii, spune Pelaccio. Mâncați aceste alimente simbolice, cred mulți, pentru un nou an de succes financiar. Dimpotrivă: nu mâncați mâncarea rotundă și puteți avea un an de ghinion!", adaugă specialista consultată de USA Today. Ea exemplifică: mazăre, boabe de porumb. "În Italia, lintea se amestecă cu carnea de porc pentru un fel de mâncare norocos", adaugă aceasta.
* Porc – superstițiile au purtat mai departe idea că porcii sunt considerați mult timp norocoși, promovează prosperitatea. În Germania, preparatele din porc, alături de usturoi, sunt considerate aducătoare de succes.
* Tăiețeii – este văzută drept simbolul longevității și nu lipsesc de pe masa chinezilor și japonezilor de Anul Nou.
* Pește întreg – reprezintă "o altă tradiție din 31 decembrie". "În Germania, cei care doresc să obțină toate avantajele norocoase în noul an fac mai mult decât să mănânce un crap întreg", mai arată sursa citată.
* Rodii – mai întâi e bine de știut că sunt coapte în această perioadă a anului. Rodiile au „puterea simbolică pentru că provin dintr-un ținut de unde provin atât de multe religii", afirmă Megan Elias. Semințele de rodie sunt asociate cu viața și fertilitatea.
-
-
-
Cât de murdare sunt pernele tale. Descoperirea care te va șoca08.11.2025, 12:00
-
-
Cum faci renumita salată Coleslaw: rețeta cremoasă și irezistibilă07.11.2025, 21:59
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Pune o lumânare în congelator. Motivul e genial!
Ai fiert greșit ouăle. Cum se fierb, de fapt, pentru a le curăța ușor
De ce ar trebui să renunți la tocătoarele de tăiat din plastic
De ce să nu mai ții periuța de dinți lângă chiuvetă
Singurul aliment care scade glicemia instant, susținut de știință
Orele la care trebuie să bei cafeaua. Când e momentul să te oprești
Aceasta este ora exactă la care trebuie să îți bei cafeaua.
Cât de des trebuie să speli lenjeria de pat, de fapt? Răspunsul te va surprinde
Ce să NU faci de Paște și ce să NU mănânci după post. Greșeala pe care o fac mulți români - recomandări INSP
Recomandări ale specialiştilor INSP în contextul sărbătorilor pascale.
De ce nu trebuie să ții niciodată paharul de vin de cupă
Află de ce nu este recomandat să ții paharul de vin de cupă.
Ce pastile nu trebuie luate niciodată cu cafeaua de dimineață
Pleci în vacanță cu medicamente în bagaj? Ai grijă la asta!
Dacă ai acest simptom, mergi de urgență la medic. Poate fi un semn fatal
Dacă ai oricare dintre aceste simptome, nu aștepta! Sună la urgențe imediat!
Trucul simplu care îți transformă fața în doar câteva minute pe zi
Secretul berii la draft. De ce e diferită de berea la sticlă
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară.
5 motive să NU mai stai cu laptopul pe picioare. Numărul 2 te va uimi
Luna perfectă în care să începi o schimbare. NU e ianuarie! 3 pași simpli să îți transformi starea de spirit, fără efort
Cum să cureți grăsimea și mâncarea arsă de pe aragaz. Ingredientul care șterge orice pată
Cum să tai ceapa fără lacrimi, ca Gordon Ramsay
Șterge oglinda cu hârtie de ziar și oțet. De ce să nu mai folosești lavete
De ce să nu mai ții roșiile în frigider
Află de ce nu ar trebui să mai păstrezi roșiile în frigider. Uite cum să le depozitezi corect pentru a te bucura de aroma lor naturală.
