Antioxidanți, efecte. Ce sunt și de ce ai nevoie de ei în organism?
Nu e nutriționist să nu spună ceva de antioxidanți și de câtă nevoie avem de ei. Dar ce sunt de fapt antioxidanții, ce efecte au ei în organism și din ce îi obții pe cei mai buni? Iată...
Antioxidanții sunt substanțe chimice care luptă cu un proces care distruge celulele organismului numit oxidare. Sursa principală și cea mai bună de antioxidanți o reprezintă alimentele, dar și corpul îi produce pe unii dintre ei. Probabil că ați știți de vitaminele C și E, de beta-caroten și de mineralele seleniu și mangan. Nutrienții din plante și substanțele chimice precum flavonoidele, fenolii, polifenolii și fitoestrogenii sunt, de asemenea, antioxidanți.
Ce efecte au antioxidanții?
Fiecare antioxidant funcționează diferit. Împreună formează o echipă care luptă împotriva radicalilor liberi. Și au efecte surprinzătoare. Aceste substanțe chimice provoacă procesul de oxidare care vă afectează celulele și materialul genetic din interiorul lor. Organismul produce radicali liberi pe măsură ce procesează alimente, lumina soarelui și toxine precum fumul, poluarea și alcoolul. Antioxidanții opresc radicalii liberi înainte de a se forma sau a distruge celulele, astfel încât să fie inofensivi.
Vitamina E
Acest antioxidant este depozitat în grăsime (poate ați auzit că este liposolubil). Vitamina E luptă cu radicalii liberi care atacă grăsimile din pereții celulelor. De asemenea, poate opri colesterolul „rău" LDL să se transforme într-o formă care ar putea să vă întărească arterele și să ducă la boli cardiovasculare.
De unde obțineți vitamina E: Cereale integrale, uleiuri vegetale (măsline, floarea-soarelui, canola), nuci și legume cu frunze verzi.
Vitamina C
Cunoscută și sub numele de acid ascorbic, vitamina C este stocată în apa din organism (este solubilă în apă). Aceasta poate ajuta la prevenirea cancerelor din stomac, de plămâni și ale sistemului digestiv.
De unde obțineți vitamina C: legume verzi, roșii și citrice, cum ar fi portocalele și grapefruiturile. Alegeți alimente crude, deoarece gătitul poate distruge vitamina.
Beta caroten
Este un carotenoid solubil în grăsimi (aceștia sunt pigmenții galbeni, portocalii și roșii din legume și fructe). Corpul îl transformă în retinol, ceea ce vă ajută să vedeți. Poate fi periculos atunci când este luat sub formă de supliment, deci este mai bine atunci când vine din alimente.
De unde se obține beta caroten: Fructe, cereale, morcovi, spanac și alte legume verzi.
Licopen
Acest carotenoid poate ajuta la protejarea prostatei, a plămânilor și contra cancerului de sân.
De unde obții licopen: Roșiile fierte și prelucrate sunt o sursă bună și comună. Gândiți-vă la sosul de marinara de pe pastele dumneavoastră. Încălzirea roșiilor ușurează absorbția licopenului. Adăugați un pic de grăsime, ca uleiul de măsline, pentru a vă ajuta în continuare organismul să utilizeze acest nutrient.
Seleniu
Găsit în sol și apă, acest mineral ajută la tiroida să „muncească". Mai multe studii sugerează că seleniul poate ajuta la protejarea împotriva cancerului, în special al celui de plămân, colon și de prostată. Dacă luați suplimente sigur veți lua prea mult, atrag atenția experții în nutriție de la WebMD! Iar asta poate duce la probleme digestive, la pierderea părului, ruperea unghiilor și chiar la ciroza hepatică.
De unde să obțineți natural seleniu: Cereale, ceapă, usturoi, nuci, soia, fructe de mare, carne și ficat.
Flavonoizii
Oamenii de știință cunosc mai mult de 4.000 dintre acești antioxidanți găsiți în fructe și legume. Fiecare plantă conține o combinație de flavonoide diferite. Acestea pot ajuta la protejarea împotriva bolilor de inimă, a cancerului, a artritei, a îmbătrânirii, a cataractei, a pierderii de memorie, a accidentului vascular cerebral, a inflamației și a infecției.
Cele mai bune flavonoide le obține din: ceai verde, struguri, vin roșu, mere, ciocolată și fructe de pădure.
Acizi grași Omega-3 și Omega-6
Acizii grași Omega-3 ajuta la protejarea împotriva bolilor de inima, a accidentului vascular cerebral, artrită, cataractă și cancer. Acizii Omega-6 ajută la îmbunătățirea stării în cazul eczemelor, psoriazisului și osteoporozei. Corpul nu poate produce acești acizi grași esențiali, care ajută la stoparea inflamației. Rețineți că un raport echilibrat este de patru părți omega-6 la o parte omega 3. Există suplimente, dar este mai bine atunci când acești acizi grași provin din alimente.
De unde obțineți acuzii grași:
- Omega-3: somon, ton, sardine, nuci
- Omega-6: Uleiuri vegetale, nuci, păsări de curte
De ce nu e mai simplu să iei o pastilă?
Studiile pe termen lung privind zeci de mii de oameni arată că antioxidanții sub formă de pastile/suplimente nu vă reduc riscul de apariție a bolilor. Persoanele care le-au luat au boală de inimă, cancer și cataractă în aceleași procente ca și cele care nu au luat suplimente. O excepție este degenerescența maculară legată de vârstă. Suplimentele antioxidante au încetinit puțin progresul pentru unii oameni în stadiile târzii ale acestei boli oculare.
Fructele și legumele sunt secretul?
Într-un fel. Legumele și fructele au o mulțime de antioxidanți. Și este adevărat că, dacă mâncați mai multe dintre ele, este mai puțin probabil să faceți mai multe boli. Ceea ce nu este clar este de ce, arată experții. Poate fi datorită antioxidanților, sau ar putea fi și alte substanțe chimice din acele alimente. Ar fi chiar posibil ca oamenii care le mănâncă să facă alegeri mai sănătoase în ceea ce privește stilul de viață. Oamenii de știință continuă să exploreze problema.
Prea multe lucruri bune strică?
Este greu să obțineți prea mulți antioxidanți din alimentele pe care le consumați. Nu este cazul, totuși, pentru cei care iau suplimente. Aici e ușor să faci „supradoză"! Prea mult beta-caroten poate crește riscul de cancer pulmonar dacă fumați. Prea multă vitamină E poate face mai probabil să suferiți de cancer de prostată sau să faceți un accident vascular cerebral. Aceste suplimente pot schimba și modul în care funcționează anumite medicamente. Spuneți-i medicului dumneavoastră despre orice luați pentru a vă asigura că nu vă afectează tratamentul medicamentos.
-
Alimentele care îți distrug creierul17.12.2025, 18:53
-
Testul simplu care arată riscul de deces17.12.2025, 17:32
-
-
-
7 lucruri despre AVC pe care toată lumea le crede, dar sunt greșite17.12.2025, 13:48
Deficiență care provoacă crampe musculare și oboseală cronică: asta îți lipsește. Ce trebuie să mănânci urgent
Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.
Toaleta, cel mai periculos loc din casă? De ce să nu iei niciodată telefonul cu tine. Surprizele mortale din baie
Adevărul șocant despre riscurile mortale din baie și de ce nu ar trebui niciodată să iei telefonul cu tine!
Plimbările zilnice: beneficii pe care sigur nu le-ai știut. Cât trebuie să mergi pe jos dacă ai peste 50 de ani
Trucul cu folie de aluminiu pe calorifer. Ce efect are și de ce merită încercat
Acesta este motivul pentru care ar trebui să pui orez în dulap
De ce ar trebui să pui orez în dulap. 6 lucruri utile pe care le poți face cu orezul.
5 motive să NU mai stai cu laptopul pe picioare. Numărul 2 te va uimi
Ce să faci ca să nu mai crape crenvurștii când îi fierbi? Cum îi fierbi corect
Ce se întâmplă dacă îți ștergi telefonul cu spirt sau alcool izopropilic
Ai șters vreodată telefonul cu spirt? Ce urmează să afli s-ar putea să te șocheze.
Cum apare o escara? Ghid pentru prevenire și tratament
Luna perfectă în care să începi o schimbare. NU e ianuarie! 3 pași simpli să îți transformi starea de spirit, fără efort
Cum să folosești eficient aerul condiționat în zilele caniculare
7 remedii naturiste pentru arsuri solare: calmează pielea rapid
Mersul japonez topește kilogramele și scade tensiunea. Uite ce trebuie să faci
De ce ar trebui să renunți la tocătoarele de tăiat din plastic
De ce nu trebuie să ții niciodată paharul de vin de cupă
Află de ce nu este recomandat să ții paharul de vin de cupă.
Cum să faci paste demne de Premiul Nobel. Secretul cremos descoperit de italieni
4 măsuri esențiale care îți pot salva viața pe timp de caniculă. Dr. Ciuhodaru, explicații
Cum să cureți grăsimea și mâncarea arsă de pe aragaz. Ingredientul care șterge orice pată
Bisglicinatul de Magneziu: Secretul unei vieți mai liniștite și a unui corp echilibrat
De ce să nu mai ții periuța de dinți lângă chiuvetă
Motivul uimitor pentru care NU ar trebui să speli hainele la 40 de grade
De ce nu ar trebui să speli hainele la 40 de grade.
