Chiar trebuie să avem 3 mese pe zi? Răspunsul medicului Mihaela Bilic

Medicul nutriționist Mihaela Bilic spune că foamea e ”o senzație normală și naturală care asigură supraviețuirea”.
Medicul nutriționist Mihaela Bilic spune cum funcționează corpul uman și că ”știm să facem față la foame și singurul lucru care se întâmpla atunci când NU mâncăm, este că se topesc rezervele de grăsime”. Aceasta mai spune că ”foamea este o senzație normală și naturală care asigură supraviețuirea; este neplăcută și nu putem uita de ea”.
”De ce ne e frică de foame?
Pentru că am auzit de nenumărate ori că nu e bine să sari peste mese. Ni s-a spus că un organism care a fost înfometat va asimila mai multe calorii și se va îngrășa mai repede. Apoi mai există teama că ne scade glicemia dacă nu mâncăm.
Care e realitatea? Chiar e periculos să stai nemâncat o zi întreagă? Suntem obligați să avem 3 mese plus 2 gustări chiar dacă nu ne e foame?
Adevărul este că nutriționiștii sunt de vină pentru apariția unui fenomen fără precedent: mâncatul preventiv. Ce înseamnă asta? Că mâncăm înainte să ne fie foame, de frică să nu ne fie foame! Haideți să stabilim 2 ecuații de bază ale metabolismului uman, valabile din epoca de piatră, când nu existau nutriționiști.
Foamea este o senzație normală și naturală care asigură supraviețuirea; este neplăcută și nu putem uita de ea, tocmai că scopul e să ne determine să mâncăm; chiar dacă pentru moment o ignorăm, foamea revine în cicluri de 2-3 ore pe tot parcursul zilei. Nu contează dacă mănânci sau nu dimineața, după 3 ore îți este iarăși foame. Nu putem scăpa de foame, așa că trebuie să învățăm să o tolerăm, să trăim cu ea. Și să o satisfacem doar când este intensă: pe o scară de la 0 la 10, mâncați doar dacă vă este foame de nota 6-7.
Corpul nostru funcționează exclusiv cu glucoză, iar nivelul glicemiei este o constantă a organismului, menținută de hormoni și de ficat. Glicemia crește după masă, mai ales dacă am mâncat făinoase sau zahăr, însă nivelul ei revine rapid la normal. Ce se întâmplă dacă nu mâncăm? În absența aportului alimentar, ficatul pune la bătaie rezervele de glucoză ca să mențină glicemia. Avem 600g glucoză depozitată în ficat și în mușchi, care asigură rapid energia necesară organismului. Dacă ele s-au epuizat, atunci sunt mobilizate depozitele de grăsime din corp, pe care ficatul le transformă tot în glucoză. Am fost proiectați în timpuri în care mâncarea nu era garantată.
Știm să facem față la foame și singurul lucru care se întâmpla atunci când NU mâncăm, este că se topesc rezervele de grăsime. Ori tocmai asta ne dorim când vine vorba de slăbit! Concluzia: cu cat mâncăm mai rar și mai puțin, cu atât ficatul este obligat sa apeleze la rezerve. Logica e simplă, dacă voi aduceți “combustibil” din exterior, grăsimea va rămâne neatinsă. La o foame de nota 3-4, nu vă cheltuiți bugetul de calorii pe alimente de proastă calitate sau pe ronțăieli ultraprocesate, mai bine așteptați câteva ore.
Senzația de foame se educă asemenea unui mușchi, prin exercițiu veți putea rezista fără gustări între mese. În realitate doar copiii în creștere au nevoie de 3 mese plus 2 gustări. Noi, ca adulți, trebuie să fim înțărcați…altfel riscăm să creștem în lățime, nu în înălțime!”, notează medicul nutriționist Mihaela Bilic.
-
-
De ce îți pocnește maxilarul? Cauze, semne și ce poți face imediat13.10.2025, 19:18
-
-
Patru alimente delicioase care îți protejează creierul13.10.2025, 15:34
-
Testul banal din analizele de rutină care îți poate salva ficatul13.10.2025, 13:41
Insomnia de vară. De ce nu putem dormi bine vara. Uite ce poți face
Ai curaj să te speli pe dinți într-un picior? Poți urca scările cu un sac de cartofi? Uite de ce trebuie să încerci
Deficiență care provoacă crampe musculare și oboseală cronică: asta îți lipsește. Ce trebuie să mănânci urgent
Dozatoarele de săpun lichid și dezinfectant: de ce NU ar trebui apăsate de sus?
Doar 5 minute pe zi! Tehnica simplă care îți poate reseta creierul
Băile de gheață: miracol pentru sănătate sau risc ascuns? Iată ce spune știința
6 greșeli pe care designerii de interior nu le fac niciodată în propriile case
Dacă pui sare în chiuvetă, uite ce se întâmplă!
Cum să faci paste demne de Premiul Nobel. Secretul cremos descoperit de italieni
De ce NU e bine să folosești telefonul în baie
Adevărul despre mâncarea ambalată: Ce ascund etichetele și cum un simplu simbol pe ambalaj îți poate salva viața!
Un studiu kenyan testează trei tipuri de etichete de avertizare pe alimente.
Bei suficientă apă? Adevărul despre hidratare te va șoca! Cei 2L sunt un mit
Cum să tai ceapa fără lacrimi, ca Gordon Ramsay
Ai nevoie de doar 10 minute pentru a adormi profund. Această metodă e virală
Niacina, vitamina B3: ce este și la ce ajută, de fapt. Este sigură pentru inimă? Studiile dezvăluie pericolul
Ce este niacina și la ce ajută, de fapt? Este adevărat că poate crește riscul de boli de inimă?
Mersul japonez topește kilogramele și scade tensiunea. Uite ce trebuie să faci
Când trebuie adăugat pătrunjelul în mâncare. Greșeala pe care o faci când gătești
6 plante mediteraneene care protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Au un efect major
6 plante mediteraneene care protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Au un efect major.
Apasă acest punct de pe mână dacă vrei să scapi de durerea de cap. Trece în câteva minute
Ai dureri de cap? Acest truc simplu de pe mână te poate salva. Cum te poți simți mai bine în câteva minute.