Lipsa de somn. Cum te îngrașă nopțile pierdute

Persoanele care dorm mai putin sunt mai predispuse să câștige în greutate, arată un nou studiu. 

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Loughborough, persoanele care dorm mai puțin au un indice de masă corporală mai mare (IMC) decât cei care  dorm cele 6-8 ore recomandate pe noapte.

Motivul ar fi faptul că privarea de somn ar avea un impact asupra hormonilor, inclusiv a leptinei și ghrelinei, care are rolul de a regla pofta de mâncare.

Leptina este eliberată din celulele grase din corp și trimite semnale creierului pentru a inhiba foamea.

Vezi și:  Rezistența la leptină. Cauza senzației de foame incontrolabilă

Ghrelinul este eliberat de stomac pentru a stimula apetitul, precum și pentru a încuraja organismul să stocheze grăsimea.


Se crede că lipsa somnului poate reduce eliberarea de leptină și creșterea producției de ghrelin - ceea ce ar putea explica legătura aparentă dintre somn și obezitate.

Studiul sugerează, de asemenea, că lipsa somnului poate crește eliberarea de insulină a organismului - hormonul care reglează glicemia - precum și cortizolul „hormonul stresului”. Ambele au fost asociate cu creșterea în greutate. 

 

Studiul integral, aici. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel