Litchi, sursă importantă de vitamina C și B. Are efecte antigripale și antioxidante și previne bolile de inimă

Sonia Baciu |
Data publicării:
litchi sursa importanta de vitamina c si b. FOTO: Freepik @jcomp
litchi sursa importanta de vitamina c si b. FOTO: Freepik @jcomp

Fructele de litchi sunt gustoase și au o multitudine de beneficii pentru sănătate. Pesoanele cu diabet trebuie să fie atente la consumul de litchi.

Litchi este un fruct exotic, provenind din zonele sudice ale Chinei, cu un conținut ridicat de vitamina C, cu un aspect mai puțin obișnuit, dar gustos și cu multiple beneficii pentru sănătate, ca urmare a cantității variate de minerale și vitamine.

Fructul poate fi consumat proaspăt, după îndepărtarea cojii cu aspect țepos, și are un gust asemănător căpșunilor, dar și uscat, când se aseamănă stafidelor. Este important de reținut că sâmburele nu este potrivit pentru consum, deoarece este otrăvitor.

Litchi, valori nutriționale

O porție de 100 de grame de litchi, fructe proaspete, conține:

 -calorii 66

- carbohidrați 16,53 grame

- proteine 0,83 g

- grăsimi totale 0,44 g

- fibre 1,3 g

- folați 3,5% din Doza Zilnică Recomandată (DZR)

- tiamină (vitamina B1) sub 1% DZR

- riboflavină (vitamina B2) 5% DZR

- niacină (vitamina B3)  2,5% DZR

- piridoxină (vitamina B6) 9% DZR

- colină 1%

- vitamina C 119% DZR

- vitamina E 0,5% DZR

- vitamina K 0,3% DZR

- potasiu 3,5% DZR

- calciu 0,5% DZR

- cupru 16% DZR

- fier 4% DZR

- magneziu 2,5% DZR

- mangan 2,5% DZR

- fosfor 4,5% DZR

- seleniu 1% DZR

- zinc 0,5% DZR, notează Nutrition&You.

Vezi și: Scorțișoara, condimentul eficient pentru Candidoză. 9 motive pentru care să o consumi. Scade glicemia, previne boala Alzheimer și HIV

Litchi, beneficii pentru sănătate

Efect antioxidant. Cu un conținut important de vitamina C, cu efect antioxidant, consumul de litchi este potrivit atât în sezonul rece, cât și în cel cald.

Litchi are un indice ORAC de 540 μ mol TE/100g, iar studiile arată că un consum de fructe bogate în vitamina C ajută organismul să dezvolte rezistența împotriva agenților infecțioși și să elimine radicalii liberi dăunători, proinflamatori.

Antigripal. Studiile sugerează că oligonolul, un polifenol cu greutate moleculară mică, se găsește din abundență în fructele de litchi. Se crede că oligonolul are acțiuni antioxidante, dar și antigripale, fapt ce îl face potrivit consumului mai ales pe vreme rece, când circulă virusul gripal.

Vezi și: Stare de alertă epidemică. Epidemia de gripă, declarată oficial în România. Rafila, despre măsurile aplicate

Oligonolul ajută și la îmbunătățirea fluxului sanguin către organe, la reducerea greutății și la protejarea pielii de razele ultraviolete dăunătoare.

Ajută metabolismul. Litchi este o sursă foarte bună de vitamine din complexul vitaminelor B, a căror rol esențial este de a ajuta organismul în metabolizarea carbohidraților, a proteinelor și a grăsimilor.

Îmbunătățește sănătatea inimii. Fructele de litchi conțin multe minerale, care pot proteja împotriva bolilor de inimă, cancer sau diabet.

Studiile de laborator indică faptul că extractul de litchi poate ajuta la combatrea cancerului de ficat. Totuși, sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma beneficiile și pentru om, arată Healthline.

Potasiu oferă protecție împotriva accidentului vascular cerebral și a bolilor coronariene, în timp ce cuprul ajută în producerea globulelor roșii din sânge.

Seleniul este o componentă a enzimelor antioxidante, în special a glutation-reductazei, și joacă un rol esențial în repararea țesuturilor din tot corpul.

Magneziul este important în cele peste 300 de reacții enzimatice care au loc în organism, iar prezența acestuia în alimentație este necesară pentru buna funcționare a mușchilor, oaselor, fiind în același timp benefică în funcționarea optimă a sistemului nervos, precum și pentru reglarea tensiunii arteriale, susținerea sistemului imunitar, dar și producerea de energie.

Litchi, reacții adverse și precauții

Consumate cu moderație, ca parte a unei diete echilibrate și sănătoase, fructele de litchi nu sunt cunoscute ca având efecte adverse asupra sănătății. 

Cu toate acestea, litchi a fost asociat cu inflamarea creierului în Asia de Sud și Sud-Est.

Nu este pe deplin clar dacă litchi este responsabil de acest lucru, însă oamenii de știință au emis ipoteza că toxina hipoglicină ar putea fi responsabilă. Însă pentru confirmarea acestui fapt sunt necesare studii suplimentare.

În situații rare, consumul de litchi poate provoca reacții alergice. Pulpa dulce a fructelor de litchi poate fi administrată în siguranță copiilor, în timp ce persoanele cu diabet ar putea evita să consume prea multe fructe din cauza conținutului ridicat de zahăr.

Vezi și: Kaki, conținut ridicat de fibre și vitamina A. Scade colesterolul și menține sănătatea ochilor

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel