Mai mult de jumătate din pateurile de post au 7 aditivi sau chiar mai mulţi

Mai mult de jumătate din produsele tip pate vegetal/pastă vegetală au 7 aditivi sau chiar mai mulţi, potrivit unui studiu realizat de Infocons, se arată într-un comunicat al...
Infocons precizează că a realizat un studiu comparativ cu privire la evoluţia produselor tip pate vegetal/pastă vegetală, pe baza studiilor din 2011, 2015, 2016 şi 2018. Din punct de vedere al aditivilor alimentari, aceştia au fost în mod constant prezenţi într-o cantitate considerabilă în produsele studiate, notează Agerpres.
Astfel, mai mult de 50% din produsele studiate au prezentat 7 sau mai mulţi aditivi pe perioada studiilor din 2015, 2016 şi 2018. Singura excepţie a fost studiul din 2011, unde procentajul a fost de 25%.
Potrivit Infocons, 6 E-uri aveau în medie produsele în studiul din 2011, iar această cifră a crescut până la 7 în 2015 şi chiar 10 în 2016. Pentru studiul din 2018, media a coborât la 8 aditivi în cazul produselor studiate.
15 este cel mai mare număr de aditivi alimentari într-un singur produs, regăsit în studiul din 2016, iar patru produse nu au avut nici un aditiv alimentar în componenţa lor, 2 dintre ele fiind studiate în 2011, şi celelalte 2 în 2015.
"Cei mai des întâlniţi aditivi alimentari au fost: 76,62% este procentajul produselor în care a fost găsit caragenanul (E407); 74,02% este procentajul produselor în care au fost găsiţi polifosfaţi (E452); 67,53% este procentajul produselor în care a fost găsit monoglutamatul de sodiu (E621); 50,64% este procentajul produselor în care a fost găsit ascorbatul de sodiu (E301); 49,35% este procentajul produselor în care a fost găsit carmin (E120)", precizează Infocons.
Conform organizaţiei, cele mai multe tipuri diferite de aditivi, respectiv 28, au fost găsiţi în produsele din studiul pe 2016. Acestea au scăzut cu 35,72%, în studiul din 2018.
"Suntem cetăţeni europeni şi avem drepturi! Din păcate, calitatea produselor agro alimentare şi nu numai, nu se ridică la standardele din vestul Europei, ceea ce se vede şi în starea de sănătate. Sper ca fiecare dintre noi să aibă real o9atitudine ! şi să sancţionăm produsele care sunt slabe calitativ", spune Sorin Mierlea, preşedinte InfoCons.
-
Conjugatele anticorp-medicament, tratamentul care atacă direct cancerul18.09.2025, 13:48
-
-
Compușii din ciocolată ar putea încetini îmbătrânirea18.09.2025, 12:22
-
-
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.