Mâncarea de tip fast-food prostește: descoperirea șocantă a oamenilor de știință

Mâncarea de tip fast food prostește, cel puțin asta au descoperit oamenii de știință în studiile făcute pe șoareci.
O revizuire a zeci de studii făcute pe șoareci, ce a fost efectuată de oamenii de știință de la Universitatea din California de Sud, din Los Angeles, a descoperit că o dietă bogată în calorii și bogată în grăsimi - denumită „dieta occidentală” în cercurile de cercetare - la începutul vieții a fost legată de o slăbire a memoriei, comportament anxios crescut și alte probleme cognitive. Toate aceste aspecte păreau a fi complet separate de efectele bine documentate pe care le are o dietă occidentală asupra greutății, metabolismului și stării generale de sănătate, potrivit revizuirii, care a fost publicată la începutul acestui an în revista Frontiers in Neuroscience, sugerând că dieta poate avea un impact mult mai mare asupra sănătății și dezvoltării neurologice decât se credea anterior.
Mai exact, analiza a constatat că șoarecii care consumă o dietă occidentală în primele etape ale vieții, care sunt importante pentru dezvoltare, au agravat anxietatea și funcția de memorie, indiferent de creșterea în greutate. De asemenea, a dus la o creștere a comportamentelor asemănătoare dependenței, pe măsură ce șoarecii au crescut până la pofta alimentelor zaharoase și bogate în grăsimi, alături de o scădere a comportamentelor sociale.
Ideea din spatele revizuirii este că dieta occidentală poate funcționa ca un proxy pentru o dietă americanizată bogată în gustări, băuturi răcoritoare și alte alimente nesănătoase, au scris cercetătorii UCLA în lucrarea lor.
„Pe lângă faptul că este un predictor al obezității și al disfuncției metabolice, consumul unei diete occidentale (WD) este legat de o performanță cognitivă mai slabă pe tot parcursul vieții”, au scris ei. „În special, consumul de WD în timpul etapelor critice de dezvoltare ale vieții are consecințe negative asupra diverselor abilități cognitive mai târziu la vârsta adultă.”
Desigur, cel mai bun mod de a testa impactul dietei asupra cunoașterii ar fi studiile pe oameni, dar cercetarea nutrițională este cunoscută ca fiind dificilă. Deci, în locul unei cercetări aprofundate efectuate la om, studiile efectuate pe șoareci pot servi ca un indicator rezonabil - dacă nu perfect - al posibilelor riscuri pentru sănătatea noastră, care merită să fie luate în considerare.
-
-
-
Conjugatele anticorp-medicament, tratamentul care atacă direct cancerul18.09.2025, 13:48
-
-
Compușii din ciocolată ar putea încetini îmbătrânirea18.09.2025, 12:22
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Legătura ascunsă dintre intestin și anxietate. Dieta care îți calmează creierul
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.