Mâncarea de tip fast-food prostește: descoperirea șocantă a oamenilor de știință
Mâncarea de tip fast food prostește, cel puțin asta au descoperit oamenii de știință în studiile făcute pe șoareci.
O revizuire a zeci de studii făcute pe șoareci, ce a fost efectuată de oamenii de știință de la Universitatea din California de Sud, din Los Angeles, a descoperit că o dietă bogată în calorii și bogată în grăsimi - denumită „dieta occidentală” în cercurile de cercetare - la începutul vieții a fost legată de o slăbire a memoriei, comportament anxios crescut și alte probleme cognitive. Toate aceste aspecte păreau a fi complet separate de efectele bine documentate pe care le are o dietă occidentală asupra greutății, metabolismului și stării generale de sănătate, potrivit revizuirii, care a fost publicată la începutul acestui an în revista Frontiers in Neuroscience, sugerând că dieta poate avea un impact mult mai mare asupra sănătății și dezvoltării neurologice decât se credea anterior.
Mai exact, analiza a constatat că șoarecii care consumă o dietă occidentală în primele etape ale vieții, care sunt importante pentru dezvoltare, au agravat anxietatea și funcția de memorie, indiferent de creșterea în greutate. De asemenea, a dus la o creștere a comportamentelor asemănătoare dependenței, pe măsură ce șoarecii au crescut până la pofta alimentelor zaharoase și bogate în grăsimi, alături de o scădere a comportamentelor sociale.
Ideea din spatele revizuirii este că dieta occidentală poate funcționa ca un proxy pentru o dietă americanizată bogată în gustări, băuturi răcoritoare și alte alimente nesănătoase, au scris cercetătorii UCLA în lucrarea lor.
„Pe lângă faptul că este un predictor al obezității și al disfuncției metabolice, consumul unei diete occidentale (WD) este legat de o performanță cognitivă mai slabă pe tot parcursul vieții”, au scris ei. „În special, consumul de WD în timpul etapelor critice de dezvoltare ale vieții are consecințe negative asupra diverselor abilități cognitive mai târziu la vârsta adultă.”
Desigur, cel mai bun mod de a testa impactul dietei asupra cunoașterii ar fi studiile pe oameni, dar cercetarea nutrițională este cunoscută ca fiind dificilă. Deci, în locul unei cercetări aprofundate efectuate la om, studiile efectuate pe șoareci pot servi ca un indicator rezonabil - dacă nu perfect - al posibilelor riscuri pentru sănătatea noastră, care merită să fie luate în considerare.
-
Ce trebuie să știi despre slănină. Cum se mănâncă corect02.11.2025, 22:22
-
Statinele, asociate cu cancerul. Ce s-a aflat abia acum02.11.2025, 20:53
-
-
Semnul banal care îți arată că ai o boală cardiacă mortală02.11.2025, 18:41
-
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Cum scap de pofta de dulce
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
