Mersul pe jos: uită de cei 10.000 de pași! Nu contează doar numărul, ci și viteza

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Mersul pe jos - Foto: Freepick @yanalya
Mersul pe jos - Foto: Freepick @yanalya

Mersul pe jos aduce multe beneficii. Potrivit unor studii, contează nu doar numărul de pași pe care îi faci într-o zi, ci și ritmul în care îi faci.

Potrivit cercetărilor recente, pentru a avea beneficii mai mari nu contează doar numărul de pași, ci și viteza de mers. Persoanele care merg cu viteză mare ar avea beneficii mai mari pentru sănătate.

Cercetătorii au descoperit că persoanele care merg într-un ritm mai rapid au obținut rezultate mai bune în ceea ce privește starea de sănătate.

Obiectivul de a face zilnic 10.000 de pași a fost adoptat de mai multe persane, dar acesta se bazează pe puține dovezi și s-a dovedit a fi pur și simplu o campanie publicitară. De fapt, în anii 1960, o companie japoneză care vindea pedometre a inventat acest număr de 10.000 de pași pentru a-i determina pe oameni să le cumpere produsul.

Consumă acest aliment în fiecare zi, dacă vrei să trăiești 100 de ani

Unele cercetări au descoperit că, după aproximativ 6.000 de pași, beneficiile pentru sănătate ale mersului zilnic dispar treptat. Alte cercetări, totuși, sugerează că fiecare pas suplimentar contează. Acum trebuie luată în considerare viteza cu care sunt făcuți acești pași.

În două studii noi, care au implicat aproape 78.500 de participanți, cercetătorii au demonstrat importanța vitezei. 

Persoanele care mergeau, regulat, într-un ritm mai rapid sau cu o intensitate mai mare în timpul zilei au înregistrat un risc mai mic de demență, precum și un risc mai mic de mortalitate din cauza cancerului și a bolilor boli cardiovasculare decât cele care au mers mai încet.

Cercetătorii au mai descoperit că persoanele care au mers mai repede au făcut câte 112 pași pe minut, timp de 30 de minut, în fiecare zi.

Exerciții pentru topit grăsimea de pe față. Cum te ajută săritul cu coarda

Descoperirile provin din două studii, efectuate pe participanți adulți, cu vârste cuprinse între 40 și 79 de ani. Unul din cele două studii s-a concentrat pe cancer și boli cardiovasculare, în timp ce al doilea - pe demență. 

Constatările din ambele lucrări sugerează că persoana care face mai mulți pași într-o zi este mai sănătoasă.

Nu pare să existe un număr minim de pași pe care trebuie să-i facă o persoană sau un ritm pe care trebuie să-l urmeze pentru a se bucura de aceste beneficii.

Pentru fiecare 2.000 de pași, autorii studiilor au descoperit că riscul morții premature s-a redus cu 11%.

În studiul privind demența, doza zilnică optimă de mers pe jos a fost de aproximativ 9.800 de pași. La acest prag, riscul de demență s-a redus la jumătate.

Creșterea în greutate în perioada iernii, cauze. Ce să faci ca să nu mai acumulezi kilograme în plus

Un mers lent poate avea, de asemenea, aceleași beneficii. Cu toate acestea, cercetătorii  spun că persoanele care merg mai repede pot avea mai multe beneficii pentru sănătate.

Dacă avem în vedere că numărul persoanelor cu demență la nivel mondial este în jur de 50 de milioane și că, potrivit unor estimări, acesta va crește la 150 de milioane până în 2050 , atunci devine important să fim atenți la cele mai mici detalii privind sănătate.

Din acest motiv, urmărirea numărului de pași și a vitezei de mers la persoanele cu vârsta peste 65 de ani și, în același timp, evaluarea abilităților cognitive ale acestora ar putea contribui concret la prevenirea riscului de a dezvolta demență senilă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel