Mihaela Bilic, alimentul care nu-i lipsește niciodată de Crăciun: Nu mă pot satura! Și ȘORICI fraged, stropit cu vin fiert

Nutriționistul Mihaela Bilic a vorbit despre cum arată masa de Crăciun, dar și care sunt preparatele tradiționale de care nu se poate sătura.
”Cum arată masa de Crăciun în casa unui nutriționist? Care sunt preparatele cu care te răsfeți în această perioadă a anului”, a pornit discuția legată de sărbătorile de iarnă dintre Spectacola și dr. Mihaela Bilic, celebrul nutriționist.
Mihaela Bilic: Masa mea arată la fel ca masa oricărui român: plină de preparate tradiționale fără de care sărbătorile nu au gust. E o perioadă în care nu mă mai gândesc la ce vreau să mănânc, ci mai degrabă la ce trebuie să fie pe masă. Trebuie să fie de toate, de la șorici și tobă la sarmale și cozonac. Iar răsfățul suprem este salata de boeuf, de care nu mă pot sătura!
SPECTACOLA: Ne poți împărtăși câteva sfaturi legate de răsfățul de sărbători, care să ne ajute să intrăm în noul an supli, sau cel puțin să ne ferească de „câștigarea unor kilograme”?
Mihaela Bilic: Secretul e unul singur: să mănânci din toate, dar nu TOT! Porția face diferența. Dacă nu vrei să te alegi cu o indigestie sau cu câteva kilograme în plus, trebuie să fii atent la cantitate. E o mare diferență între 4 sarmale și 8 sarmale, între o felie de cozonac și tot cozonacul. Și salata de boeuf se poate transforma într-o bombă calorică dacă o înecăm în maioneză. Cât despre carnea de porc, depinde ce bucățică alegem. Mușchiulețul are 4% grăsime, ceafa 15%, iar costița 30%. Plus că nu trebuie să mâncăm totul la o singură masă, de la Crăciun până la Anul Nou avem atâtea zile în care ne putem satisface toate poftele.
SPECTACOLA: Cum te pregătești pentru sărbătorile din acest an?
Mihaela Bilic: Am ales de-a lungul timpului o serie de producători de la care cumpăr preparate tradiționale de calitate, de la lebăr și caltaboș până la cozonac. Piftia și sarmalele le face mama, iar mie îmi rămâne doar tocatul migălos pentru salata de boeuf. Pulpa de porc o bag la cuptor în seara de ajun, ca să miroasă a Crăciun în toată casa!
SPECTACOLA: Ce nu ai vrea să lipsească de pe masa de Crăciun anul acesta?
Mihaela Bilic: Șorici fraged și subțire cu miros de ger și fum… mai ales dacă ai norocul să participi la ritualul de sacrificare a porcului. Stropit din plin cu vin fiert.
SPECTACOLA: Cum arătau Sărbătorile de iarnă în copilărie și ce tradiții ai păstrat și azi?
Mihaela Bilic: Eu am copilărit la țară, undeva lângă Câmpina, iar pentru noi sărbătorile de iarnă însemnau bucuria de a merge cu colindul. Pe atunci nu se punea accentul pe mâncare, principala preocupare era să avem un brad cat mai mare și frumos împodobit. Și astăzi aștept cu nerăbdare pregătirea bradului de Crăciun, în fiecare an aleg altă culoare pentru decorațiuni. Bradul este vedeta sărbătorilor la mine în casă.
SPECTACOLA: O amintire care a rămas întipărită în suflet?
Mihaela Bilic: Momentul în care tata aducea bradul. Lucra la electrificare de căi ferate și avea șantiere în cele mai sălbatice zone din țară. Așa că bradul nostru venea întotdeauna din vârf de munte.
SPECTACOLA: Mai crezi în Moș Crăciun? Să facem un exercițiu de imaginație.... Ce i-ai cere Moșului să-ți aducă anul acesta?
Mihaela Bilic: Eu cred în continuare și în Moș Crăciun, și în miracole! Chiar îl rog pe Moș Crăciun să-mi aducă un pui de labrador, obligatoriu mâncăcios și jucăuș!
Citește mai departe pe Spectacola.
Cum să nu faci greșeli în Postul Crăciunului. Bilic: Nici măcar nu trebuie să mănânci mult cantitativ. Acestea sunt principalele capcane
Postul Crăciunului, unul dintre cele două posturi mari din an, se va încheia pe 24 decembrie. Totuși, chiar dacă se ține mult mai ușor decât Postul Paștelui, întrucât există foarte multe zile de dezlegare la pește, creștinii fac extrem de multe greșeli alimentare, care, la finalul celor 40 de zile, duc la acumularea mai multor kilograme în plus.
”Postul trebuie să fie un exercițiu al foamei. Noțiunea de post înseamnă insatisfacție pe plan alimentar. În momentul în care ești sătul, chiar dacă mănânci produse vegetale, ăla nu mai este post.
Acesta trebuie să fie obiectivul și scopul unui post, să experimentezi senzația de foame și să vezi cum se comportă ființa ta și cine ești tu dacă nu ești satisfăcut cu mâncare.
Foarte multă lume vede postul ca fiind o metodă prin care să-și șteargă păcatele, nu acesta e scopul postului, ci ne ajutăm organismul să ia o pauză de la tot ce înseamnă proces de digestie, metabolizare. Citește mai departe AICI.
-
-
-
Cum se transmite HIV?17.09.2025, 18:19
-
-
Palatul Victoria, iluminat în verde pentru bolile mitocondriale17.09.2025, 14:38
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Legătura ascunsă dintre intestin și anxietate. Dieta care îți calmează creierul
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.