Mihaela Bilic, alimentul care nu-i lipsește niciodată de Crăciun: Nu mă pot satura! Și ȘORICI fraged, stropit cu vin fiert
Nutriționistul Mihaela Bilic a vorbit despre cum arată masa de Crăciun, dar și care sunt preparatele tradiționale de care nu se poate sătura.
”Cum arată masa de Crăciun în casa unui nutriționist? Care sunt preparatele cu care te răsfeți în această perioadă a anului”, a pornit discuția legată de sărbătorile de iarnă dintre Spectacola și dr. Mihaela Bilic, celebrul nutriționist.
Mihaela Bilic: Masa mea arată la fel ca masa oricărui român: plină de preparate tradiționale fără de care sărbătorile nu au gust. E o perioadă în care nu mă mai gândesc la ce vreau să mănânc, ci mai degrabă la ce trebuie să fie pe masă. Trebuie să fie de toate, de la șorici și tobă la sarmale și cozonac. Iar răsfățul suprem este salata de boeuf, de care nu mă pot sătura!
SPECTACOLA: Ne poți împărtăși câteva sfaturi legate de răsfățul de sărbători, care să ne ajute să intrăm în noul an supli, sau cel puțin să ne ferească de „câștigarea unor kilograme”?
Mihaela Bilic: Secretul e unul singur: să mănânci din toate, dar nu TOT! Porția face diferența. Dacă nu vrei să te alegi cu o indigestie sau cu câteva kilograme în plus, trebuie să fii atent la cantitate. E o mare diferență între 4 sarmale și 8 sarmale, între o felie de cozonac și tot cozonacul. Și salata de boeuf se poate transforma într-o bombă calorică dacă o înecăm în maioneză. Cât despre carnea de porc, depinde ce bucățică alegem. Mușchiulețul are 4% grăsime, ceafa 15%, iar costița 30%. Plus că nu trebuie să mâncăm totul la o singură masă, de la Crăciun până la Anul Nou avem atâtea zile în care ne putem satisface toate poftele.
SPECTACOLA: Cum te pregătești pentru sărbătorile din acest an?
Mihaela Bilic: Am ales de-a lungul timpului o serie de producători de la care cumpăr preparate tradiționale de calitate, de la lebăr și caltaboș până la cozonac. Piftia și sarmalele le face mama, iar mie îmi rămâne doar tocatul migălos pentru salata de boeuf. Pulpa de porc o bag la cuptor în seara de ajun, ca să miroasă a Crăciun în toată casa!
SPECTACOLA: Ce nu ai vrea să lipsească de pe masa de Crăciun anul acesta?
Mihaela Bilic: Șorici fraged și subțire cu miros de ger și fum… mai ales dacă ai norocul să participi la ritualul de sacrificare a porcului. Stropit din plin cu vin fiert.
SPECTACOLA: Cum arătau Sărbătorile de iarnă în copilărie și ce tradiții ai păstrat și azi?
Mihaela Bilic: Eu am copilărit la țară, undeva lângă Câmpina, iar pentru noi sărbătorile de iarnă însemnau bucuria de a merge cu colindul. Pe atunci nu se punea accentul pe mâncare, principala preocupare era să avem un brad cat mai mare și frumos împodobit. Și astăzi aștept cu nerăbdare pregătirea bradului de Crăciun, în fiecare an aleg altă culoare pentru decorațiuni. Bradul este vedeta sărbătorilor la mine în casă.
SPECTACOLA: O amintire care a rămas întipărită în suflet?
Mihaela Bilic: Momentul în care tata aducea bradul. Lucra la electrificare de căi ferate și avea șantiere în cele mai sălbatice zone din țară. Așa că bradul nostru venea întotdeauna din vârf de munte.
SPECTACOLA: Mai crezi în Moș Crăciun? Să facem un exercițiu de imaginație.... Ce i-ai cere Moșului să-ți aducă anul acesta?
Mihaela Bilic: Eu cred în continuare și în Moș Crăciun, și în miracole! Chiar îl rog pe Moș Crăciun să-mi aducă un pui de labrador, obligatoriu mâncăcios și jucăuș!
Citește mai departe pe Spectacola.
Cum să nu faci greșeli în Postul Crăciunului. Bilic: Nici măcar nu trebuie să mănânci mult cantitativ. Acestea sunt principalele capcane
Postul Crăciunului, unul dintre cele două posturi mari din an, se va încheia pe 24 decembrie. Totuși, chiar dacă se ține mult mai ușor decât Postul Paștelui, întrucât există foarte multe zile de dezlegare la pește, creștinii fac extrem de multe greșeli alimentare, care, la finalul celor 40 de zile, duc la acumularea mai multor kilograme în plus.
”Postul trebuie să fie un exercițiu al foamei. Noțiunea de post înseamnă insatisfacție pe plan alimentar. În momentul în care ești sătul, chiar dacă mănânci produse vegetale, ăla nu mai este post.
Acesta trebuie să fie obiectivul și scopul unui post, să experimentezi senzația de foame și să vezi cum se comportă ființa ta și cine ești tu dacă nu ești satisfăcut cu mâncare.
Foarte multă lume vede postul ca fiind o metodă prin care să-și șteargă păcatele, nu acesta e scopul postului, ci ne ajutăm organismul să ia o pauză de la tot ce înseamnă proces de digestie, metabolizare. Citește mai departe AICI.
-
Alimentele care afectează creierul și cresc tensiunea arterială25.10.2025, 18:23
-
-
De ce mă doare capul în fiecare dimineață?25.10.2025, 12:41
-
-
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Cum scap de pofta de dulce
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
