Moartea părinților, efect sfâșietor. Este cea mai dramatică descoperire

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
moartea parintilor - FOTO: Freepik@spukkato
moartea parintilor - FOTO: Freepik@spukkato

Moartea părinților are efecte sfâșietoare asupra psihicului. 

Studiile arată că pierderea unui părinte poate duce la creșterea riscului de apariție a unor probleme pe termen lung, cum ar fi depresia, anxietatea și abuzul de substanțe. Moartea unui părinte poate reînvia răni sau resentimente din trecut sau poate altera relațiile și dinamica familiei.

Șocul, amorțeala, negarea, furia, tristețea și disperarea sunt sentimentele prin care trec majoritatea oamenilor după pierderea unei persoane dragi. Aceste emoții pot persista în grade diferite timp de mai multe luni după aceea.

Cei mai mulți oameni experimentează aceste sentimente în etape care nu apar într-o anumită ordine, dar care scad în intensitate în timp. Ceața mea personală nu a părut să se ridice timp de mai mult de șase luni. Indiferent de cât timp durează, mulți oameni din jurul dumneavoastră s-ar putea să devină nerăbdători să vă simțiți mai bine mai repede decât dumneavoastră.

Cu toate acestea, unii oameni continuă să trăiască emoții intense ani de zile după pierdere, iar această suferință susținută poate avea efecte cognitive, sociale, culturale și spirituale, notează Psychology Today

Vezi și: Masajul cu bambus, terapie pentru trup și suflet. Dan Bujor: Sculptez fiecare părticică din corp

Legătura dintre doliu, dependență și boli mintale

Studiile arată că pierderea unui părinte poate duce la riscuri sporite de probleme emoționale și de sănătate mintală pe termen lung, cum ar fi depresia, anxietatea și abuzul de substanțe. Acest lucru este valabil mai ales dacă o persoană nu primește un sprijin amplu în timpul doliului și, dacă este tânără atunci când moare un părinte, nu are un părinte stabil și care să îi ofere protecție.

Pierderea unui părinte în copilărie crește semnificativ riscul de a dezvolta probleme de sănătate mintală, iar aproximativ 1 din 20 de copii cu vârsta de 15 ani sau mai tineri au suferit pierderea unuia sau a ambilor părinți.

Un alt factor care influențează dezvoltarea problemelor de sănătate mintală este percepția persoanei cu privire la gradul de apropiere față de persoana decedată și cât de mult îi schimbă viața pierderea. Acest lucru nu înseamnă că oamenii nu experimentează sentimente de durere dacă pierd un părinte de care nu se simțeau apropiați, cu care nu se înțelegeau sau pe care nu îl cunoșteau bine - această pierdere poate fi totuși resimțită destul de profund.

Datele sondajelor privind efectele pe termen lung ale pierderii părinților indică faptul că doliul filial poate avea un impact atât asupra sănătății mentale, cât și fizice, bărbații fiind mai predispuși să raporteze probleme de sănătate fizică. Datele arată, de asemenea, că genul influențează impactul decesului părinților - bărbații care își pierd tatăl par să resimtă pierderea mai profund decât fiicele, în timp ce femeile care își pierd mama par să fie mai profund afectate decât fiii.

Vezi și: Petele albe de pe unghii, leuconichia, cauze și tratament. Ce înseamnă când apar astfel de semne

Când aveți nevoie de ajutor specializat

Cercetările privind teoria atașamentului și teoria doliului au dus la dezvoltarea intervențiilor de doliu care ajută oamenii să se vindece după o pierdere. Intervențiile de doliu sunt mai eficiente atunci când se concentrează pe resursele personale ale persoanei îndurerate și pe capacitatea acesteia de a-și spori propria reziliență, precum și pe îngrijirea paliativă din partea furnizorilor de asistență medicală primară și a membrilor familiei în lunile de după pierdere.

Atunci când o persoană trăiește un doliu complicat sau un doliu susținut - un doliu care persistă mult timp după lunile de după deces - pot fi justificate intervenții suplimentare și evaluări pentru probleme de sănătate mintală.

Îngrijirea de sine este, de asemenea, importantă după o pierdere. Veți putea să vă procesați mai bine durerea dacă nu vă ascundeți de sentimentele, gândurile și amintirile dumneavoastră. Aveți grijă de dvs. mâncând bine, dormind suficient, făcând exerciții fizice și luându-vă timp pentru a vă plânge și a vă odihni. Aveți răbdare cu dumneavoastră și cu cei dragi îndurerați. Doliul este un proces personal, dar nu trebuie să treceți singur prin el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel