Oboseală? Vezi la ce obiceiuri trebuie să renunți

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Oboseala, atipit. Foto: Pixabay
Oboseala, atipit. Foto: Pixabay

Oboseala poate fi dată de factori precum vârsta sau boli cronice, dar specialiștii spun că există și o serie de obiceiuri care ne pot lăsa fără vlagă.

Este un adevăr faptul că începem să ne pierdem energia atunci când înaintăm în vârstă. Face parte din procesul de îmbătrânire: pierdem mitocondriile (motoare producătoare de energie în celule) și producem mai puțin adenozin trifosfat (ATP) - molecula care furnizează energie celulelor din organism, astfel simțim oboseala mai repede, arată specialiștii de la Harvard Medical School. 

Alte cauze ale oboselii, cum ar fi efectele secundare ale medicamentelor sau afecțiunile cronice precum depresia ori afecțiunile cardiace, pot crește senzația de oboseală sau lene.

Dar factorii legați de vârstă și boală nu sunt singurele canale de pierdere a energiei. Stilul de viață al dvs. poate fi de vină pentru o parte din oboseala dvs. zilnică. Câteva obiceiuri nesănătoase pot conduce la pierderi ale energiei în mod curent și tot ce trebuie să faceți este să vă schimbați stilul de viață. 

Inactivitatea 

În mod natural pierdem masă musculară pe măsură ce îmbătrânim. "Dacă aveți mai puțină masă musculară, aveți mai puține mitocondrii și mai puțin ATP", subliniază dr. Marcelo Campos, medic primar de îngrijire la Harvard Vanguard Medical Associates din Boston. Fiind compuși sedentari, problema constă în slăbirea și înrăutățirea stării mușchilor și determinarea acestora de a folosi energia ineficient.

Activitatea fizică întărește mușchii, îi ajută să devină mai eficienți și să conserve ATP și mărește producția creierului de substanțe producătoare de energie. Nu vă speriați de recomandarea de 30 de minute de mișcare pe zi, cel puțin cinci zile pe săptămână, cu exerciții de intensitate moderată.

Cele 30 de minute pot fi împărțite în mai multe perioade mai scurte. Și nu trebuie să exersați până transpirați. "Orice exercițiu puteți face, va ajuta," spune dr. Campos. "Poate fi simplu, cum ar fi urcarea pe scări sau mersul pe jos." 

Prea mult stres 

Stresul cronic poate crește nivelurile de cortizol, un hormon produs de glandele suprarenale. "Cortizolul reduce producția de ATP și crește inflamația, ceea ce reduce și producția ATP", explică Dr. Campos. Cu toate acestea, tehnicile de reducere a stresului sunt asociate cu niveluri mai scăzute de cortizol. Încercați meditația yoga, meditația, tai chi, exercițiile de respirație sau imaginile ghidate. Chiar și 10 minute pe zi vă pot ajuta. 

O dietă săracă 

Dacă nu vă îngrijiți corpul, nu veți avea vitaminele și mineralele necesare pentru a produce suficient ATP și veți fi mai obosiți. "Alimentația cu prea multe alimente procesate poate crește inflamația, care afectează producția de ATP și de energie. Sau, dacă sunteți mai în vârstă și apetitul dvs. nu este cum a fost înainte, este posibil să nu dați organismului dvs. calorii și combustibil de care are nevoie pentru a functiona”, explica Dr. Campos.

Pe de altă parte, dacă mănânci prea multă hrană, la un moment dat, aceasta poate provoca creșteri de zahăr în sânge și poate duce la oboseală.

Remedierea: consumați legume, fructe, cereale integrale și proteine slabe cum ar fi pește, pui, nuci și semințe. Acizii grași din alimente bogate în proteine ajută la stimularea ATP. Luați mese mai mici, cu gustări între ele, pentru a oferi organismului o cantitate constantă de nutrienți și mai puține creșteri ale gricemiei din sânge. 

Prea puțin somn 

Lipsa de somn crește cortizolul și, de asemenea, favorizează inflamația. Dacă problemele de somn sunt cauzate de apneea de somn (pauze în respirație în timpul somnului), scăderea nivelului de oxigen din sânge scade ATP și energia.

Discutați cu medicul despre problemele care stau la bază și care vă pot afecta cum ar fi condițiile de sănătate (apnee în somn sau ieșiri frecvente la baie) sau efecte secundare ale medicamentelor.

Și lucrați la îmbunătățirea „igienei” somnului: mergeți la culcare și vă treziți la aceleași ore, în fiecare zi și păstrați-vă camera răcoroasă, liniștită și fără electronice, care vă stimulează creierul.

Alegeri greșite ale lichidelor consumate  

Consumul de băuturi carbogazoase dulci pot provoca creșteri ale glicemiei, care cauzează oboseală. Consumarea de alcool sau băuturi cu cofeină înainte cu șase-opt ore înainte de somn poate duce la deshidratare, ceea ce vă va face să vă simțiți obosit.

Alcoolul, de asemenea, duce la întreruperi ale somnului. Oamenii sănătoși au nevoie de șase până la opt cești de lichid pe zi, și chiar mai mult, dacă aceștia fac mișcare. Evitați sifonul. "Și încetați să consumați cofeină sau alcool cu șase până la opt ore înainte de culcare", spune dr. Campos. 

Izolare sociala 

Fiind izolat – a nu vă vedea cu alte persoane în mod regulat - este asociat cu depresia, iar depresia este legată de oboseală. "Puterea de a interacționa cu alte ființe umane și de a vă conecta cu alții poate aduce o perspectivă diferită și vă poate da mai multă energie.

Învățăm mai multe despre acest lucru, probabil că producem diferite tipuri de substanțe chimice ale creierului care ne fac mai fericiți și ne dau mai multă energie atunci când ne conectăm cu alți oameni", spune dr. Campos. Stabiliți-vă întâlniri cu alte persoane cel puțin o dată pe săptămână. Pot fi prieteni, familie, vecini sau chiar cunoscuți noi. 

Când este, energia scăzută, o problemă 

"Dacă oboseala vă afectează ziua", spune dr. Campos, "sau dacă oboseala este însoțită de alte simptome cum ar fi dureri de cap, dureri musculare sau articulare, febră sau stomac sau probleme urinare, este timpul să vă vedeți medicul".

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel