Ouăle roșii de Paște. Bilic: Despre ou, numai de bine

Oul este considerat aliment de top, cu valoare nutritivă crescută, dar mai ales cu puține calorii.
Vine Paștele, iar gândul ne duce automat la ouăle roșii prezente pe mesele românilor. În emisiunea ”Doctor de Bine”, de la PRO TV, nutriționistul Mihaela Bilic a vorbit ”numai de bine” despre puterea oului, precizând, în același timp, că există o categorie de oameni care ar trebui să acorde o atenție sporită în privința consumului de ouă.
”Oul este un aliment de top, cu valoare nutritivă crescută, preț abordabil și puține calorii. Deși este mic ca volum, oul are putere sațiogenă maximă, adică ține de foame mult timp. În ou avem proteine etalon, proteină cu înaltă calitate. Tot în ou găsim vitamina A și D, prezente exclusiv în gălbenuș, și tot grupul de vitamina B, inclusiv B12 și acid folic.
Are și minerale din belșug: zinc, fosfor, fier, seleniu și magneziu. În gălbenuș există carotenoizi, pigmenți de culoare portocalie cu efect antioxidant, care protejează sănătatea ochilor și ai pielii. În cazul în care găina mănâncă iarbă și semințe de in, în gălbenuș vor fi prezenți și acizi grași esențiali Omega-3. Un ou acoperă 30% din doza zilnică de Omega-3.
Cel mai ușor de digerat este oul fiert moale, care are albușul complet coagulat, iar gălbenușul cleios. Proteinele din albuș au maximum de digestie atunci când sunt gătite, în schimb, proteinele din gălbenuș se digeră mai greu dacă oul este fiert tare”, a explicat nutriționistul.
Oul nu ”cade greu”
”Contrar părerii generale, oul nu cade greu la ficat. Probleme au doar cei care suferă de afecțiuni ale vezicii biliare. Gălbenușul de ou conține lecitină și colină, grăsimi valoroase din familia fosfolipide.
Organismul poate produce colina, însă consumul de ouă previne acumularea de grăsime în ficat, adică steatoza hepatică”, a mai spus Mihaela Bilic, evidențiind care sunt rolurile colinei.
- formarea membranelor celulare și ale țesutului nervos, la copii și gravide;
- dezvoltarea și funcționarea optimă a creierului, la copii;
- repararea leziunilor neurologice și protecția memoriei, la bătrâni;
- transportul și metabolizarea optimă a colesterolului, în tot corpul.
”În concluzie, despre ou, numai de bine. Mai ales acum, în ajunul Paștelui”, a concluzionat medicul nutriționist.
Adevărul despre OUĂ. Cât colesterol au și CÂTE putem mânca pe săptămână, de fapt
O lungă perioadă de timp s-a creat un mit în legătură cu proprietățile ouălor, dacă sunt benefice sau nu pentru organismul uman și cât de mult ne crește colesterolul. În ultimul timp acesta a fost considerat benefic pentru mușchiul cardiac, dar și pentru pierderea kilogramelor în plus.
Un studiu realizat de dailymail.co.uk în urmă cu câțiva ani arăta că gălbenușurile contribuie la crearea plăcii de aterom, o substanţă ceroasă care blochează circulaţia în vasele sangvine şi este asociată maladiilor cardiace.
Helen Bond, de la British Dietetic Association, spune că studiul contrazice actualele teorii ştiinţifice, pentru că Bruce Griffin, profesor nutriţionist la Universitatea din Surrey, a analizat 30 de studii care au avut ca subiect oul, realizate pe parcursul a 30 de ani, şi a ajuns la concluzia că acest aliment nu are un impact semnificativ asupra nivelului de colesterol din organism... citește mai departe AICI.
Vezi și: Cum reducem inflamația prin alimentație. Ce dietă recomandă specialiștii
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima