Ouăle roșii de Paște. Bilic: Despre ou, numai de bine
Oul este considerat aliment de top, cu valoare nutritivă crescută, dar mai ales cu puține calorii.
Vine Paștele, iar gândul ne duce automat la ouăle roșii prezente pe mesele românilor. În emisiunea ”Doctor de Bine”, de la PRO TV, nutriționistul Mihaela Bilic a vorbit ”numai de bine” despre puterea oului, precizând, în același timp, că există o categorie de oameni care ar trebui să acorde o atenție sporită în privința consumului de ouă.
”Oul este un aliment de top, cu valoare nutritivă crescută, preț abordabil și puține calorii. Deși este mic ca volum, oul are putere sațiogenă maximă, adică ține de foame mult timp. În ou avem proteine etalon, proteină cu înaltă calitate. Tot în ou găsim vitamina A și D, prezente exclusiv în gălbenuș, și tot grupul de vitamina B, inclusiv B12 și acid folic.
Are și minerale din belșug: zinc, fosfor, fier, seleniu și magneziu. În gălbenuș există carotenoizi, pigmenți de culoare portocalie cu efect antioxidant, care protejează sănătatea ochilor și ai pielii. În cazul în care găina mănâncă iarbă și semințe de in, în gălbenuș vor fi prezenți și acizi grași esențiali Omega-3. Un ou acoperă 30% din doza zilnică de Omega-3.
Cel mai ușor de digerat este oul fiert moale, care are albușul complet coagulat, iar gălbenușul cleios. Proteinele din albuș au maximum de digestie atunci când sunt gătite, în schimb, proteinele din gălbenuș se digeră mai greu dacă oul este fiert tare”, a explicat nutriționistul.
Oul nu ”cade greu”
”Contrar părerii generale, oul nu cade greu la ficat. Probleme au doar cei care suferă de afecțiuni ale vezicii biliare. Gălbenușul de ou conține lecitină și colină, grăsimi valoroase din familia fosfolipide.
Organismul poate produce colina, însă consumul de ouă previne acumularea de grăsime în ficat, adică steatoza hepatică”, a mai spus Mihaela Bilic, evidențiind care sunt rolurile colinei.
- formarea membranelor celulare și ale țesutului nervos, la copii și gravide;
- dezvoltarea și funcționarea optimă a creierului, la copii;
- repararea leziunilor neurologice și protecția memoriei, la bătrâni;
- transportul și metabolizarea optimă a colesterolului, în tot corpul.
”În concluzie, despre ou, numai de bine. Mai ales acum, în ajunul Paștelui”, a concluzionat medicul nutriționist.
Adevărul despre OUĂ. Cât colesterol au și CÂTE putem mânca pe săptămână, de fapt
O lungă perioadă de timp s-a creat un mit în legătură cu proprietățile ouălor, dacă sunt benefice sau nu pentru organismul uman și cât de mult ne crește colesterolul. În ultimul timp acesta a fost considerat benefic pentru mușchiul cardiac, dar și pentru pierderea kilogramelor în plus.
Un studiu realizat de dailymail.co.uk în urmă cu câțiva ani arăta că gălbenușurile contribuie la crearea plăcii de aterom, o substanţă ceroasă care blochează circulaţia în vasele sangvine şi este asociată maladiilor cardiace.
Helen Bond, de la British Dietetic Association, spune că studiul contrazice actualele teorii ştiinţifice, pentru că Bruce Griffin, profesor nutriţionist la Universitatea din Surrey, a analizat 30 de studii care au avut ca subiect oul, realizate pe parcursul a 30 de ani, şi a ajuns la concluzia că acest aliment nu are un impact semnificativ asupra nivelului de colesterol din organism... citește mai departe AICI.
Vezi și: Cum reducem inflamația prin alimentație. Ce dietă recomandă specialiștii
-
De ce uităm dacă am oprit aragazul sau unde ne-am pus cheile18.12.2025, 21:52
-
COVID, impact asupra creierului și după vindecare18.12.2025, 20:59
-
Problemele podelei pelvine la femei, realitate ignorată18.12.2025, 20:03
-
-
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
EXCLUSIV Dieta vegetariană și de post, impact asupra nutrienților. Dr. Lygia Alexandrescu oferă sfaturi importante
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
