Rădăcina de păpădie, conținut ridicat de nutrienți. Ce beneficii are

Monika Baciu |
Data publicării:
radacina de papadie - FOTO: Freepik@wirestock
radacina de papadie - FOTO: Freepik@wirestock

Rădăcina de păpădie este plină de nutrienți care oferă beneficii pentru sănătate.

Rădăcina de păpădie este săracă în calorii, dar bogată în fibre, precum și în antioxidanți, vitamina K, vitamina A și vitamina C. Cercetările sugerează chiar că poate ajuta la reducerea răspândirii celulelor canceroase, la scăderea nivelului de colesterol și la susținerea funcției hepatice.

Pe lângă faptul că este bogată în multe vitamine și minerale care promovează un sistem imunitar puternic, păpădia este, de asemenea, ușor de obținut, ușor de adăugat în dieta ta și debordând de o aromă caracteristică, piperată.

Multe părți ale plantei de păpădie sunt comestibile, inclusiv rădăcinile, frunzele, semințele și florile.

Atât rădăcina, cât și frunzele sunt pline de proprietăți de promovare a sănătății și pot fi folosite pentru a face orice, de la ceai de păpădie la salate super-nutritive. Nu numai că această plantă este bogată în vitamine și antioxidanți - cum ar fi silimarina, silibinina, curcumina, berberina și resveratrolul - dar conține și potasiu, magneziu, zinc, fier și colină.

La fel ca și alte rădăcini, cum ar fi brusturele și ashwagandha, rădăcina de păpădie are, de asemenea, o istorie bogată de utilizare în medicina tradițională. De fapt, originile păpădiei ca remediu natural pot fi urmărite până în anul 659 î.Hr. În China antică. De asemenea, a fost folosită în medicina arabă, galeză și europeană și era consumată crudă sau transformată în suc sau tonic.

Utilizările tradiționale ale păpădiei variau de la promovarea unei mai bune digestii până la vindecarea ficatului. Unele triburi de nativi americani mestecau rădăcina de păpădie pentru a ameliora durerea, în timp ce alții abureau frunzele și le aplicau local pentru a calma durerile de gât, notează Dr. Axe.

Vezi și: Infecțiile rezistente la medicamente se răspândesc. Ajung în sânge, inimă creier. Duc la deces

Rădăcina de păpădie poate ajuta la uciderea celulelor canceroase

O serie de studii au constatat că rădăcina de păpădie poate fi utilă în prevenirea și tratamentul anumitor tipuri de cancer, inclusiv cancerul hepatic, leucemia, cancerul pancreatic, cancerul de sân, cancerul esofagian și cancerul de prostată.

De exemplu, un studiu realizat în 2011 în Canada a tratat celulele canceroase de piele cu extract de păpădie și a constatat că acesta a început să elimine celulele canceroase în doar 48 de ore de la tratament.

Un alt studiu publicat în Oncotarget a arătat că extractul de rădăcină de păpădie a fost capabil să ucidă 95% din celulele canceroase de colon în două zile.

Rădăcina de păpădie poate ajuta la reducerea colesterolului și a tensiunii arteriale ridicate

Colesterolul ridicat este unul dintre principalii factori care contribuie la bolile coronariene. Schimbarea dietei este una dintre cele mai simple modalități de a preveni colesterolul ridicat.

Pe lângă limitarea aportului de alimente procesate, includerea mai multor alimente integrale, cum ar fi fructele și legumele, poate ajuta la scăderea colesterolului. S-a demonstrat că rădăcina de păpădie ajută la reducerea nivelului de colesterol.

Într-un studiu, iepurii au fost hrăniți cu o dietă bogată în colesterol și suplimentată cu rădăcină de păpădie. Păpădia a dus la o reducere a colesterolului total, a trigliceridelor și a colesterolului rău LDL, precum și la o creștere a colesterolului HDL benefic.

Studiile sugerează, de asemenea, că păpădia poate ajuta la normalizarea nivelului de zahăr din sânge și la scăderea tensiunii arteriale ridicate.

Vezi și: Pancreatita, simptome, cauze și tratament. Ilie: Cea mai frecventă manifestare este durerea. Poate apărea febra când colecțiile sunt infectate

Rădăcina de păpădie bogată în antioxidanți

Studiile arată că rădăcina de păpădie este deosebit de bogată în antioxidanți, cum ar fi beta-carotenul, polifenolii, cumarinele și derivații acidului hidroxicinamic - ceea ce poate explica numeroasele sale beneficii puternice pentru sănătate, deoarece acest lucru îi permite să lupte împotriva radicalilor liberi.

Radicalii liberi sunt compuși care se formează în corpul dumneavoastră ca urmare a unor factori precum stresul, poluarea și o alimentație deficitară. În timp, acumularea de radicali liberi poate duce la deteriorarea celulelor și la boli cronice.

Antioxidanții pot ajuta la neutralizarea acestor compuși dăunători și s-a demonstrat că reduc riscul unor afecțiuni precum bolile de inimă și cancerul.

Atunci când este aplicată local, păpădia pare, de asemenea, să protejeze împotriva deteriorării pielii cauzate de daunele provocate de soare, îmbătrânire și acnee.

Vezi și: Primele semne de alarmă ale unei tumori solide. Cele mai frecvente tumori solide. Monica Dragomir: Ciudățenii, sunt cele mai importante. Aș vrea să știe asta toată lumea: ne ocupăm de tot!

Rădăcina de păpădie susține sănătatea ficatului și a rinichilor

De la filtrarea toxinelor la metabolizarea medicamentelor, ficatul este esențial pentru multe aspecte ale sănătății.

Rădăcina de păpădie aduce beneficii ficatului, ajutând la protejarea acestuia de stresul oxidativ și menținându-l în stare de funcționare eficientă. De fapt, medicamentele populare originare din China, India și Rusia au recunoscut de mult timp efectul păpădiei ca tonic hepatic, mai ales datorită efectelor sale antiinflamatorii și capacității de a lupta împotriva stresului oxidativ.

Un studiu realizat în Coreea a arătat că extractul de păpădie a prevenit leziunile hepatice cauzate de toxicitatea alcoolului atât la celulele hepatice, cât și la șoareci.

Aceste efecte protectoare se datorează probabil cantității de antioxidanți care se găsesc în rădăcina de păpădie, precum și capacității sale de a preveni deteriorarea celulelor.

Vezi și: Care este valoarea normală a saturației de oxigen. Ce înseamnă dacă ai 98 și ce înseamnă dacă ai 92 pe pulsoximetru. Craiu: E cifra magică

Rădăcina de păpădie protejează rinichii

Această plantă este cunoscută pentru că are efecte diuretice naturale, ceea ce înseamnă că mărește frecvența urinării, ceea ce poate ajuta la menținerea rinichilor sănătoși.

Potrivit Mount Sinai Medical Group, "fitoterapeuții folosesc rădăcina de păpădie pentru a detoxifia ficatul și vezica biliară, iar frunzele de păpădie pentru a ajuta funcția renală". Timp de secole, nativii americani au fiert păpădia în apă și au luat-o pentru a trata bolile renale, precum și alte probleme digestive, cum ar fi arsurile la stomac și stomacul deranjat.

Rădăcina de păpădie susține sistemul imunitar și luptă împotriva bacteriilor

Pe lângă numeroasele sale alte beneficii pentru sănătate, rădăcina de păpădie posedă, de asemenea, proprietăți antimicrobiene și antivirale care pot ajuta la oprirea creșterii bacteriilor și agenților patogeni care cauzează boli.

Un studiu efectuat în Irlanda și publicat în Phytotherapy Research a arătat că rădăcina de păpădie a fost deosebit de eficientă împotriva anumitor tulpini de bacterii responsabile de infecțiile cu stafilococ și de bolile de origine alimentară.

Deși este nevoie de mai multe cercetări, rădăcina de păpădie poate fi o metodă naturală utilă pentru a susține sistemul imunitar în lupta împotriva infecțiilor bacteriene.

Vezi și: Medic, dezvăluire despre diete. Ce nu ai știut până acum și care sunt cele 3 alimente care ne fac rău: Nicio dietă din lume nu este construită să funcționeze

Rădăcina de păpădie întărește oasele

Taraxacum officinale este o sursă excelentă de vitamina K, un nutrient important care joacă un rol cheie în sănătatea oaselor. Această vitamină esențială crește nivelurile unei proteine specifice necesare pentru a ajuta la construirea unor oase puternice, tocmai de aceea un aport mai mic de vitamina K a fost asociat cu un risc crescut de fracturi și cu o densitate osoasă redusă.

Păpădia conține, de asemenea, calciu, care formează structura oaselor și a dinților pentru a ajuta la menținerea lor puternică.

Rădăcina de păpădie promovează sănătatea pielii

Fiecare porție de păpădie furnizează o doză consistentă de antioxidanți, care pot proteja celulele pielii împotriva deteriorării, pentru a încetini semnele de îmbătrânire și pentru a vă păstra aspectul (și senzația) de bine.

Nu numai atât, dar un studiu in vitro din 2015 din Canada a arătat, de asemenea, că aplicarea extractelor de păpădie (Taraxacum officinale) pe celulele pielii a ajutat la protejarea împotriva daunelor provocate de ultraviolete dăunătoare.

Unele cercetări arată, de asemenea, că păpădia ar putea poseda proprietăți antimicrobiene puternice, care pot ajuta la blocarea creșterii bacteriilor pentru a preveni infecțiile cutanate.

Vezi și: Boala de care suferă 1 din 2 români. Este îngrijorător. Este recidivantă, are consecințe

Rădăcina de păpădie, bogată în fibre

Rădăcinile de păpădie sunt o sursă excelentă de fibre și sunt deosebit de bogate într-un tip de fibre solubile cunoscute sub numele de inulină.

Fibrele au fost asociate cu mai multe beneficii pentru sănătate, în special atunci când vine vorba de reglarea nivelului de zahăr din sânge. Deoarece fibrele se deplasează prin organism nedigerate, ajută la încetinirea absorbției zahărului în sânge, ceea ce poate ajuta la îmbunătățirea controlului glicemiei pe termen lung.

Pe lângă menținerea unor niveluri stabile ale zahărului din sânge, fibrele pot proteja, de asemenea, împotriva unei multitudini de probleme digestive, inclusiv constipație, dureri de stomac, hemoroizi, boala de reflux gastroesofagian (GERD) și ulcerele gastrice.

Dozare și preparare

Produsele care conțin păpădie vin într-o varietate de forme, inclusiv tincturi, extract lichid, ceaiuri, tablete și capsule.

Păpădiile sunt abundente atât prin curți, cât și prin magazinele alimentare. Deși este sigur să culegeți păpădii din propria curte și să le folosiți, trebuie să vă asigurați că evitați zonele în care au fost pulverizate erbicide sau pesticide și nu uitați să vă spălați bine.

Adunați rădăcinile, săpând puțin adânc în sol și smulgând toate tulpinile de care pot fi atașate florile. Spălați bine rădăcinile pentru a vă asigura că toată murdăria este îndepărtată înainte de a le folosi.

Vezi și: Carnea cultivată în laborator, aprobată. Este durabilă și sigură din celule animale în loc de animale sacrificate

Rețete

Florile plantei de păpădie pot fi folosite pentru a face vin de păpădie sau jeleu de păpădie, în timp ce frunzele pot fi adăugate în supe, salate și mâncăruri cu paste.

Rădăcinile plantei pot fi folosite și ele într-o gamă largă de rețete cu păpădie, dar mulți aleg să prepare din rădăcina de păpădie un ceai gustos sau un înlocuitor de cafea liniștitor.

Atât ceaiul de rădăcină de păpădie, cât și cafeaua sunt băuturi naturale, fără cofeină, care vă pot ajuta să vă începeți ziua cu dreptul. În plus, potențialele beneficii ale ceaiului de păpădie sunt similare cu cele ale rădăcinii, ceea ce le face o modalitate fără efort de a vă lua doza de dimineață.

Există multe metode diferite disponibile pentru modul de preparare a ceaiului din rădăcină de păpădie, dar, în general, implică turnarea de apă fierbinte peste rădăcină și lăsarea acesteia la infuzat timp de cinci până la 10 minute înainte de a o strecura. Pentru a face cafea de păpădie, pur și simplu prăjiți mai întâi rădăcina prin coacere timp de aproximativ 10-15 minute la 180 grade Celsius.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel