Rădăcina de păpădie, conținut ridicat de nutrienți. Ce beneficii are

Rădăcina de păpădie este plină de nutrienți care oferă beneficii pentru sănătate.
Rădăcina de păpădie este săracă în calorii, dar bogată în fibre, precum și în antioxidanți, vitamina K, vitamina A și vitamina C. Cercetările sugerează chiar că poate ajuta la reducerea răspândirii celulelor canceroase, la scăderea nivelului de colesterol și la susținerea funcției hepatice.
Pe lângă faptul că este bogată în multe vitamine și minerale care promovează un sistem imunitar puternic, păpădia este, de asemenea, ușor de obținut, ușor de adăugat în dieta ta și debordând de o aromă caracteristică, piperată.
Multe părți ale plantei de păpădie sunt comestibile, inclusiv rădăcinile, frunzele, semințele și florile.
Atât rădăcina, cât și frunzele sunt pline de proprietăți de promovare a sănătății și pot fi folosite pentru a face orice, de la ceai de păpădie la salate super-nutritive. Nu numai că această plantă este bogată în vitamine și antioxidanți - cum ar fi silimarina, silibinina, curcumina, berberina și resveratrolul - dar conține și potasiu, magneziu, zinc, fier și colină.
La fel ca și alte rădăcini, cum ar fi brusturele și ashwagandha, rădăcina de păpădie are, de asemenea, o istorie bogată de utilizare în medicina tradițională. De fapt, originile păpădiei ca remediu natural pot fi urmărite până în anul 659 î.Hr. În China antică. De asemenea, a fost folosită în medicina arabă, galeză și europeană și era consumată crudă sau transformată în suc sau tonic.
Utilizările tradiționale ale păpădiei variau de la promovarea unei mai bune digestii până la vindecarea ficatului. Unele triburi de nativi americani mestecau rădăcina de păpădie pentru a ameliora durerea, în timp ce alții abureau frunzele și le aplicau local pentru a calma durerile de gât, notează Dr. Axe.
Vezi și: Infecțiile rezistente la medicamente se răspândesc. Ajung în sânge, inimă creier. Duc la deces
Rădăcina de păpădie poate ajuta la uciderea celulelor canceroase
O serie de studii au constatat că rădăcina de păpădie poate fi utilă în prevenirea și tratamentul anumitor tipuri de cancer, inclusiv cancerul hepatic, leucemia, cancerul pancreatic, cancerul de sân, cancerul esofagian și cancerul de prostată.
De exemplu, un studiu realizat în 2011 în Canada a tratat celulele canceroase de piele cu extract de păpădie și a constatat că acesta a început să elimine celulele canceroase în doar 48 de ore de la tratament.
Un alt studiu publicat în Oncotarget a arătat că extractul de rădăcină de păpădie a fost capabil să ucidă 95% din celulele canceroase de colon în două zile.
Rădăcina de păpădie poate ajuta la reducerea colesterolului și a tensiunii arteriale ridicate
Colesterolul ridicat este unul dintre principalii factori care contribuie la bolile coronariene. Schimbarea dietei este una dintre cele mai simple modalități de a preveni colesterolul ridicat.
Pe lângă limitarea aportului de alimente procesate, includerea mai multor alimente integrale, cum ar fi fructele și legumele, poate ajuta la scăderea colesterolului. S-a demonstrat că rădăcina de păpădie ajută la reducerea nivelului de colesterol.
Într-un studiu, iepurii au fost hrăniți cu o dietă bogată în colesterol și suplimentată cu rădăcină de păpădie. Păpădia a dus la o reducere a colesterolului total, a trigliceridelor și a colesterolului rău LDL, precum și la o creștere a colesterolului HDL benefic.
Studiile sugerează, de asemenea, că păpădia poate ajuta la normalizarea nivelului de zahăr din sânge și la scăderea tensiunii arteriale ridicate.
Rădăcina de păpădie bogată în antioxidanți
Studiile arată că rădăcina de păpădie este deosebit de bogată în antioxidanți, cum ar fi beta-carotenul, polifenolii, cumarinele și derivații acidului hidroxicinamic - ceea ce poate explica numeroasele sale beneficii puternice pentru sănătate, deoarece acest lucru îi permite să lupte împotriva radicalilor liberi.
Radicalii liberi sunt compuși care se formează în corpul dumneavoastră ca urmare a unor factori precum stresul, poluarea și o alimentație deficitară. În timp, acumularea de radicali liberi poate duce la deteriorarea celulelor și la boli cronice.
Antioxidanții pot ajuta la neutralizarea acestor compuși dăunători și s-a demonstrat că reduc riscul unor afecțiuni precum bolile de inimă și cancerul.
Atunci când este aplicată local, păpădia pare, de asemenea, să protejeze împotriva deteriorării pielii cauzate de daunele provocate de soare, îmbătrânire și acnee.
Rădăcina de păpădie susține sănătatea ficatului și a rinichilor
De la filtrarea toxinelor la metabolizarea medicamentelor, ficatul este esențial pentru multe aspecte ale sănătății.
Rădăcina de păpădie aduce beneficii ficatului, ajutând la protejarea acestuia de stresul oxidativ și menținându-l în stare de funcționare eficientă. De fapt, medicamentele populare originare din China, India și Rusia au recunoscut de mult timp efectul păpădiei ca tonic hepatic, mai ales datorită efectelor sale antiinflamatorii și capacității de a lupta împotriva stresului oxidativ.
Un studiu realizat în Coreea a arătat că extractul de păpădie a prevenit leziunile hepatice cauzate de toxicitatea alcoolului atât la celulele hepatice, cât și la șoareci.
Aceste efecte protectoare se datorează probabil cantității de antioxidanți care se găsesc în rădăcina de păpădie, precum și capacității sale de a preveni deteriorarea celulelor.
Rădăcina de păpădie protejează rinichii
Această plantă este cunoscută pentru că are efecte diuretice naturale, ceea ce înseamnă că mărește frecvența urinării, ceea ce poate ajuta la menținerea rinichilor sănătoși.
Potrivit Mount Sinai Medical Group, "fitoterapeuții folosesc rădăcina de păpădie pentru a detoxifia ficatul și vezica biliară, iar frunzele de păpădie pentru a ajuta funcția renală". Timp de secole, nativii americani au fiert păpădia în apă și au luat-o pentru a trata bolile renale, precum și alte probleme digestive, cum ar fi arsurile la stomac și stomacul deranjat.
Rădăcina de păpădie susține sistemul imunitar și luptă împotriva bacteriilor
Pe lângă numeroasele sale alte beneficii pentru sănătate, rădăcina de păpădie posedă, de asemenea, proprietăți antimicrobiene și antivirale care pot ajuta la oprirea creșterii bacteriilor și agenților patogeni care cauzează boli.
Un studiu efectuat în Irlanda și publicat în Phytotherapy Research a arătat că rădăcina de păpădie a fost deosebit de eficientă împotriva anumitor tulpini de bacterii responsabile de infecțiile cu stafilococ și de bolile de origine alimentară.
Deși este nevoie de mai multe cercetări, rădăcina de păpădie poate fi o metodă naturală utilă pentru a susține sistemul imunitar în lupta împotriva infecțiilor bacteriene.
Rădăcina de păpădie întărește oasele
Taraxacum officinale este o sursă excelentă de vitamina K, un nutrient important care joacă un rol cheie în sănătatea oaselor. Această vitamină esențială crește nivelurile unei proteine specifice necesare pentru a ajuta la construirea unor oase puternice, tocmai de aceea un aport mai mic de vitamina K a fost asociat cu un risc crescut de fracturi și cu o densitate osoasă redusă.
Păpădia conține, de asemenea, calciu, care formează structura oaselor și a dinților pentru a ajuta la menținerea lor puternică.
Rădăcina de păpădie promovează sănătatea pielii
Fiecare porție de păpădie furnizează o doză consistentă de antioxidanți, care pot proteja celulele pielii împotriva deteriorării, pentru a încetini semnele de îmbătrânire și pentru a vă păstra aspectul (și senzația) de bine.
Nu numai atât, dar un studiu in vitro din 2015 din Canada a arătat, de asemenea, că aplicarea extractelor de păpădie (Taraxacum officinale) pe celulele pielii a ajutat la protejarea împotriva daunelor provocate de ultraviolete dăunătoare.
Unele cercetări arată, de asemenea, că păpădia ar putea poseda proprietăți antimicrobiene puternice, care pot ajuta la blocarea creșterii bacteriilor pentru a preveni infecțiile cutanate.
Vezi și: Boala de care suferă 1 din 2 români. Este îngrijorător. Este recidivantă, are consecințe
Rădăcina de păpădie, bogată în fibre
Rădăcinile de păpădie sunt o sursă excelentă de fibre și sunt deosebit de bogate într-un tip de fibre solubile cunoscute sub numele de inulină.
Fibrele au fost asociate cu mai multe beneficii pentru sănătate, în special atunci când vine vorba de reglarea nivelului de zahăr din sânge. Deoarece fibrele se deplasează prin organism nedigerate, ajută la încetinirea absorbției zahărului în sânge, ceea ce poate ajuta la îmbunătățirea controlului glicemiei pe termen lung.
Pe lângă menținerea unor niveluri stabile ale zahărului din sânge, fibrele pot proteja, de asemenea, împotriva unei multitudini de probleme digestive, inclusiv constipație, dureri de stomac, hemoroizi, boala de reflux gastroesofagian (GERD) și ulcerele gastrice.
Dozare și preparare
Produsele care conțin păpădie vin într-o varietate de forme, inclusiv tincturi, extract lichid, ceaiuri, tablete și capsule.
Păpădiile sunt abundente atât prin curți, cât și prin magazinele alimentare. Deși este sigur să culegeți păpădii din propria curte și să le folosiți, trebuie să vă asigurați că evitați zonele în care au fost pulverizate erbicide sau pesticide și nu uitați să vă spălați bine.
Adunați rădăcinile, săpând puțin adânc în sol și smulgând toate tulpinile de care pot fi atașate florile. Spălați bine rădăcinile pentru a vă asigura că toată murdăria este îndepărtată înainte de a le folosi.
Rețete
Florile plantei de păpădie pot fi folosite pentru a face vin de păpădie sau jeleu de păpădie, în timp ce frunzele pot fi adăugate în supe, salate și mâncăruri cu paste.
Rădăcinile plantei pot fi folosite și ele într-o gamă largă de rețete cu păpădie, dar mulți aleg să prepare din rădăcina de păpădie un ceai gustos sau un înlocuitor de cafea liniștitor.
Atât ceaiul de rădăcină de păpădie, cât și cafeaua sunt băuturi naturale, fără cofeină, care vă pot ajuta să vă începeți ziua cu dreptul. În plus, potențialele beneficii ale ceaiului de păpădie sunt similare cu cele ale rădăcinii, ceea ce le face o modalitate fără efort de a vă lua doza de dimineață.
Există multe metode diferite disponibile pentru modul de preparare a ceaiului din rădăcină de păpădie, dar, în general, implică turnarea de apă fierbinte peste rădăcină și lăsarea acesteia la infuzat timp de cinci până la 10 minute înainte de a o strecura. Pentru a face cafea de păpădie, pur și simplu prăjiți mai întâi rădăcina prin coacere timp de aproximativ 10-15 minute la 180 grade Celsius.
-
-
-
Cutremur în România. Ce să faci imediat dacă te prinde un cutremur22.08.2025, 14:48
-
-
Boala care îi ingrijorează pe medici: Au reapărut cazurile grave22.08.2025, 13:06
Lapte auriu, băutura minune care combate stresul și insomnia. Te scapă de balonare. Rețeta asta e virală
Anghinarea, superalimentul care poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului. Combate balonarea
Acest superaliment poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului.
Planta pe care o ai în grădină și nu știai că vindecă ficatul
Dovleacul plăcintar, alimentul de sezon cu multiple beneficii. Scade tensiunea și glicemia
Această legumă scade glicemia și hipertensiunea în același timp. Are multiple efecte asupra sănătății.
3 plante din grădină care detoxifică ficatul mai bine decât orice supliment
Planta care vindecă inflamația colonului. Mătură deșeurile intestinale
O plantă banală din grădină ar putea vindeca inflamațiile intestinale.
Băutura delicioasă care poate reduce colesterolul rău datorită proprietăților sale
Cele mai savuroase sortimente de cafea și beneficiile lor. Cum alegi cafeua perfectă pentru tine
Motivele pentru care să bei ceai de ceapă. Cu ce plantă aromatică se combină
Acest ceai scade hipertensiunea și glicemia. Are efect semnificativ.
Ceaiul de țelină, detoxifiant natural. Promovează pierderea în greutate și previne inflamația. Cum trebuie preparat pentru a-i păstra calitățile
Ceaiul și ciocolata, efect asupra hipertensiunii arteriale
Ce efect are ceaiul asupra tensiunii arteriale. Detaliul pe care trebuie să îl știi.
Varza murată, aliatul neașteptat al intestinului. Cum protejează fermentația împotriva inflamației
Acest aliment curăță intestinul în profunzime și reduce inflamația.
Kombucha din ceaiul negru reduce microbii intestinali asociați cu obezitatea
Ceaiul care curăță microbii intestinali. Topește și grăsimea abdominală.
Cel mai bun antioxidant natural. Curăță vasele de sânge. E de 10 ori mai puternic decât orice supliment
Alimentul care te protejază de cancer. Conține "antioxidantul suprem". Atacă celulele canceroase fără să le afecteze pe cele sănătoase
Singurul aliment care îți reglează tensiunea arterială - și NU e usturoiul!
Un singur aliment care îți reglează tensiunea – și nu, nu e usturoiul!
5 legume care te hidratează mai bine decât un pahar cu apă
Algele marine, rol în alimentația viitorului. Conținut ridicat de proteine
Ingredientul puternic care îți curăță organele de grăsime și toxine. Multe femei îl adoră. Așa cureți stomacul, ficatul și colonul
Planta care calmează inflamațiile. E folosită în tratamentul pentru cancer
Ceaiul care te scapă rapid de balonare. E perfect dacă NU îți place ghimbirul
Balonarea dispare rapid cu acest ceai. Este alegerea perfectă dacă nu îți place ghimbirul.
Apa cu cuișoare, beneficii surprinzătoare pentru glicemie și ficat. Eugenolul, compusul care are efect antiinflamator
Această băutură îți reglează glicemia și curăță ficatul. Se consumă cu 30 de minute înainte de culcare.