Risc redus de diabet de tip 2, prin creșterea rezistenței musculare

Adisa Codruț |
Data publicării:
Exercițiile fizice
Exercițiile fizice

Noi cercetări arată că creșterea rezistenței musculaturii poate fi o modalitate de reducere a riscului pentru diabetul de tip 2.

Studiul efectuat pe peste 4.500 de adulți a descoperit că o creștere moderată a rezistenței musculare a redus riscul de diabet de tip 2 cu 32%.

Beneficiile au fost independente de capacitatea cardiorespiratorie, iar nivelurile mai ridicate ale forței musculare nu au oferit protecție suplimentară. Constatările acestui studiu au fost publicate în revista Mayo Clinic Proceedings.

Întărirea musculaturii e cheia

Duck-chul (DC) Lee, profesor asociat de kinesiologie la Universitatea de Stat din Iowa și autorul corespondent al studiului, susține că rezultatele sunt încurajatoare deoarece chiar și cantități mici de exerciții de rezistență pot fi utile în prevenirea diabetului de tip 2 prin întărirea musculaturii. Cu toate acestea, este dificil să se recomande un nivel optim de exerciții fizice, deoarece nu există măsurători standardizate, a spus el.

„Desigur, oamenii vor dori să știe cât de des trebuie să ridice greutățile sau de cât de multă masă musculară au nevoie, dar nu este așa de simplu", a spus Lee. „În calitate de cercetători, avem mai multe modalități de a măsura rezistența musculară, cum ar fi forța de prindere sau de ridicare a greutăților din poziție orizontală (pe bancă, n.r.). Sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina doza potrivită de exerciții de rezistență, care poate varia în funcție de ceea ce vrei să obții în materie de sănătate".

Studiul de față este unul dintre primele care analizează riscul de diabet zaharat de tip 2 și eficacitatea creșterii rezistenței musculare, separat de capacitatea cardiorespiratorie. Participanții au avut vârste cuprinse între 20 și 100 de ani. Toți au examinați medical înainte și de-a lungul studiului. Angelique Brellenthin, unui dintre autori, a declarat că rezistența moderată musculară a redus riscul de diabet zaharat de tip 2, indiferent de opțiunile din stilul de viață, cum ar fi fumatul și consumul de alcool, sau problemele de sănătate, cum ar fi obezitatea și hipertensiunea arterială.

Alte studii au arătat că formarea rezistenței musculare îmbunătățește nivelul de glucoză și reduce circumferința taliei - un indicator al excesului de grăsime asociat cu diabetul de tip 2 și alte probleme de sănătate, a completat ea.

„Efectele antrenamentului de creștere a rezistenței nu se va vedea neapărat pe cântarul din baie, dar există mai multe beneficii pentru sănătate", a spus Brellenthin. „Creșterea rezistenței poate ajuta la scăderea riscului de diabet zaharat de tip 2, chiar dacă nu pierdeți din greutatea corporală și știm că menținerea masei musculare ne ajută să rămânem funcționali și independenți pe tot parcursul vieții".

Începeți încet și mențineți lucrurile simple

Deși datele din studiu nu sunt suficiente pentru a oferi sugestii în ceea ce antrenamentul pentru creșterea rezistenței musculare, cercetătoarea spune că și exercițiile ușoare sunt mai bune decât deloc. Pentru exercițiile simple nu trebuie să te duci la sală sau să ai un echipament scump. De fapt, le puteți face acasă.

„Vrem să încurajăm exercițiile fizice pentru rezistență și nu trebuie ca ele să fie complicate", a spus Brellenthin. „Puteți face un antrenament bun de rezistență cu genuflexiuni, flotări și fandări. Apoi, pe măsură ce construiți puterea musculară, puteți lua în considerare adăugarea de greutăți sau aparate cu greutăți".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel