Sănătate și obezitate: Nu contează cât de repede slăbești, ci cât de mult
Ca să câștigi sănătate, tot ce trebuie să faci e să scapi de obezitate. Asta pare să fie morala unui studiu care arată că dacă slăbești încet sau repede nu contează, pentru asta nu va...
Cercetătorii de la Universitatea York au descoperit că persoanele care pierd rapid în greutate n-au niciun beneficiu în plus când vine vorba de sănătatea generală față de cele care o pierd încet kilogramele în plus. Ei spun că importantă este greutatea pierdută în ansamblu, care poate avea un impact asupra sănătății generale.
Numărul de kilograme pierdute e cheia
În studiul condus de Jennifer Kuk, profesor asociat la Facultatea de Sănătate a Universității York, cercetătorii au analizat datele a peste 11.000 de pacienți dintr-un program clinic de gestionare a greutății, finanțat din fonduri publice, și au constatat că cei care au pierdut rapid kilograme au avut îmbunătățiri similare în sănătatea metabolică cu cei care au pierdut lent în greutate. În plus, rata de pierdere de greutate contează mai puțin pentru beneficiile generale de sănătate decât numărul de kilograme pierdute.
În mod normal, persoanelor li se recomandă să piardă în greutate de la între o jumătate de kilogram și un kilogram pe săptămână, deoarece pierderea mai rapidă a greutății este legată de un risc puțin mai mare de a dezvolta calculi biliari.
Cu toate acestea, există motive să credem că pierderea mai rapidă în greutate poate avea efecte mai bune pentru bolile cardiovasculare și factorii de risc pentru diabet.
Studiul este primul de acest gen care privește în mod specific factorii de risc pentru sănătatea cardiovasculară și diabetul zaharat.
Slăbitul rapid, risc de calculi biliari
„La aceeași pierdere în greutate, nu există nicio diferență în ceea ce privește beneficiile pentru sănătate în modul în care slăbești, dacă pierzi în greutate rapid sau lent”, spune Kuk, într-un material dat publicității de Universitatea York.
„Cu toate acestea, având în vedere riscul pentru calculi biliari dat de pierderea rapidă în greutate, încercarea de a slăbi cu 0,5 – 1 kg pe săptămână e opțiunea mai sigură".
Studiul a analizat exact 11.283 de pacienți care au participat la Programul de management al greutății al Clinicilor Medicale Wharton în perioada iulie 2008 - iulie 2017. Cercetătorii au descoperit că pacienții care au pierdut greutate mai repede au avut tendința de a avea o reducere mai mare a obezității și îmbunătățiri mai mari ale stării de sănătate decat pacienții care au slăbit lent. Cu toate acestea, aceste îmbunătățiri ale sănătății asociate cu pierderea mai rapidă în greutate au fost anulate după ajustarea pentru scăderea absolută în greutate.
Slăbește lent cu cel mult 1 kg pe săptămână
„Rezultatele arată că avem cu adevărat nevoie să ne concentrăm pe intervenții focusate pe gestionarea pe termen lung a pierderii în greutate, care pot atinge o pierdere susținută în greutate recomandată de 0,5 – 1 kg pe săptămână", conchide Kuk.
Studiul, publicat în Journal of Obesity, poate fi consultat integral (open acces) AICI.
-
-
-
Amigdalita: simptome care o dau de gol06.12.2025, 12:36
-
-
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
EXCLUSIV Dieta care reglează colesterolul. Dr. Lygia Alexandrescu: Curăță arterele
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.

