Sănătate și obezitate: Nu contează cât de repede slăbești, ci cât de mult

Ca să câștigi sănătate, tot ce trebuie să faci e să scapi de obezitate. Asta pare să fie morala unui studiu care arată că dacă slăbești încet sau repede nu contează, pentru asta nu va...
Cercetătorii de la Universitatea York au descoperit că persoanele care pierd rapid în greutate n-au niciun beneficiu în plus când vine vorba de sănătatea generală față de cele care o pierd încet kilogramele în plus. Ei spun că importantă este greutatea pierdută în ansamblu, care poate avea un impact asupra sănătății generale.
Numărul de kilograme pierdute e cheia
În studiul condus de Jennifer Kuk, profesor asociat la Facultatea de Sănătate a Universității York, cercetătorii au analizat datele a peste 11.000 de pacienți dintr-un program clinic de gestionare a greutății, finanțat din fonduri publice, și au constatat că cei care au pierdut rapid kilograme au avut îmbunătățiri similare în sănătatea metabolică cu cei care au pierdut lent în greutate. În plus, rata de pierdere de greutate contează mai puțin pentru beneficiile generale de sănătate decât numărul de kilograme pierdute.
În mod normal, persoanelor li se recomandă să piardă în greutate de la între o jumătate de kilogram și un kilogram pe săptămână, deoarece pierderea mai rapidă a greutății este legată de un risc puțin mai mare de a dezvolta calculi biliari.
Cu toate acestea, există motive să credem că pierderea mai rapidă în greutate poate avea efecte mai bune pentru bolile cardiovasculare și factorii de risc pentru diabet.
Studiul este primul de acest gen care privește în mod specific factorii de risc pentru sănătatea cardiovasculară și diabetul zaharat.
Slăbitul rapid, risc de calculi biliari
„La aceeași pierdere în greutate, nu există nicio diferență în ceea ce privește beneficiile pentru sănătate în modul în care slăbești, dacă pierzi în greutate rapid sau lent”, spune Kuk, într-un material dat publicității de Universitatea York.
„Cu toate acestea, având în vedere riscul pentru calculi biliari dat de pierderea rapidă în greutate, încercarea de a slăbi cu 0,5 – 1 kg pe săptămână e opțiunea mai sigură".
Studiul a analizat exact 11.283 de pacienți care au participat la Programul de management al greutății al Clinicilor Medicale Wharton în perioada iulie 2008 - iulie 2017. Cercetătorii au descoperit că pacienții care au pierdut greutate mai repede au avut tendința de a avea o reducere mai mare a obezității și îmbunătățiri mai mari ale stării de sănătate decat pacienții care au slăbit lent. Cu toate acestea, aceste îmbunătățiri ale sănătății asociate cu pierderea mai rapidă în greutate au fost anulate după ajustarea pentru scăderea absolută în greutate.
Slăbește lent cu cel mult 1 kg pe săptămână
„Rezultatele arată că avem cu adevărat nevoie să ne concentrăm pe intervenții focusate pe gestionarea pe termen lung a pierderii în greutate, care pot atinge o pierdere susținută în greutate recomandată de 0,5 – 1 kg pe săptămână", conchide Kuk.
Studiul, publicat în Journal of Obesity, poate fi consultat integral (open acces) AICI.
-
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Legătura ascunsă dintre intestin și anxietate. Dieta care îți calmează creierul
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Ce se întâmplă dacă mănânci cozonac imediat după o masă copioasă
De ce să nu mai măcânci pâine albă cu mezeluri, cârnați sau sarmale
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.