De ce trebuie să adăugăm sare în apa care fierbe. Cum ajută preparatele și ce se întâmplă dacă nu punem

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
sare - FOTO: Freepik@ArturHidden
sare - FOTO: Freepik@ArturHidden

De ce trebuie să adaugăm sare în apa care fierbe. Are o serie de proprietăți care nu doar că dau gust mâncării, dar au efecte și asupra sănătății dacă nu este folosită în exces.

De ce trebuie să adăugăm sare în apa care fierbe. De obicei, adăugați sare în apă pentru a fierbe apa pentru a găti orez sau paste. Adăugarea de sare în apă adaugă aromă apei, care este absorbită de alimente. Sarea sporește capacitatea chemoreceptorilor din limbă de a detecta moleculele care sunt percepute prin intermediul simțului gustativ.

Sărarea apei pentru a crește temperatura apei

Un alt motiv pentru care se adaugă sare în apă este acela că aceasta crește punctul de fierbere al apei, ceea ce înseamnă că apa va avea o temperatură mai ridicată atunci când adăugați pastele, astfel încât acestea se vor găti mai bine.

Așa funcționează în teorie. În realitate, ar trebui să adăugați 230 de grame de sare de masă la un litru de apă doar pentru a crește punctul de fierbere cu 2°C. Asta înseamnă 58 de grame pe jumătate de grad Celsius pentru fiecare litru sau kilogram de apă. Aceasta este mult mai multă sare decât ar dori cineva să aibă în mâncare. Vorbim de niveluri de sare mai sărate decât cele din ocean.

Vezi și: Spitale în clădiri vechi de sute de ani. Gociman: Este greu să faci medicină de performanță în asemenea spații

Sărarea apei pentru ca aceasta să fiarbă mai repede. Deși adăugarea de sare în apă crește punctul de fierbere al acesteia, este demn de remarcat faptul că apa sărată fierbe de fapt mai repede. Acest lucru pare contra-intuitiv, dar îl puteți testa cu ușurință singur.

Puneți două recipiente pe aragaz sau pe o plită fierbinte să fiarbă - unul cu apă pură și celălalt cu 20% sare în apă. De ce apa sărată fierbe mai repede, chiar dacă are un punct de fierbere mai ridicat? Pentru că adăugarea sării a scăzut capacitatea termică a apei.

Capacitatea termică este cantitatea de energie necesară pentru a crește temperatura apei cu 1°C. Apa pură are o capacitate termică incredibil de mare. Atunci când încălziți apă sărată, aveți o soluție de un solut (sare, care are o capacitate termică foarte scăzută) în apă. În esență, într-o soluție de sare de 20%, pierdeți atât de multă rezistență la încălzire încât apa sărată fierbe mult mai repede, potrivit ThouthCO.

Vezi și: Ce se întâmplă dacă înghiţi păr de animale. Ce să faci de acum dacă ai acasă un câine sau o pisică. Ce sunt Hidatita și Bezoarele: Mare atenție

Ce se întâmplă dacă adăugați sare după ce apa a început să fiarbă

Unele persoane preferă să adauge sare în apă după ce aceasta a fiert. Evident, acest lucru nu accelerează deloc viteza de fierbere, deoarece sarea este adăugată după aceea. Cu toate acestea, poate ajuta la protejarea vaselor de metal împotriva coroziunii, deoarece ionii de sodiu și clorură din apa sărată au mai puțin timp să reacționeze cu metalul.

Într-adevăr, efectul este neglijabil în comparație cu daunele pe care le puteți face oalelor și tigăilor lăsându-le să aștepte ore sau zile întregi până când le spălați, așa că faptul că adăugați sarea la început sau la sfârșit nu este o mare problemă.

Vezi și: Calusurile și bătăturile, cauze și tratament. Cum le elimini rapid. Ce rol joacă ceapa

Ce se întâmplă dacă nu adaugi sare în apă

Dacă urmați o rețetă care spune să sărați apa, dar încercați să reduceți cantitatea de sodiu, vă puteți întreba dacă este în regulă să săriți peste sare. Se va strica rețeta ta?

Sarea are un scop în coacere, deoarece moderează levigarea (modul în care cresc produsele de patiserie). Omiterea sării în timpul coacerii afectează rețeta. Cu toate acestea, sărarea apei pentru prepararea orezului sau a pastelor are legătură cu aroma. Ea nu afectează viteza de gătire sau textura finală a produsului. Dacă nu doriți să sărați apa care fierbe, este în regulă.

Vezi și: Cancerul de prostată, ucigașul tăcut. Fejer: Sugerează o boală avansată. Urmărirea bolii, începută înainte de apariția simptomelor zgomotoase

Ar trebui să puneți sare în apă când fierbeți cartofii

Cartofii absorb foarte mult gust, așa că sărarea apei înainte de a fi gătiți este un concept excelent pentru a obține cel mai bun gust. Și nici nu vă limitați la apă simplu sărată pentru a vă fierbe cartofii. ... Este important să nu uitați să puneți cartofii în lichidul de gătit înainte de a-l aduce la fierbere - și nu invers, notează Eat With Us.

Ce se întâmplă când sarea se dizolvă în apă

Atunci când sarea este amestecată cu apă, sarea se dizolvă, deoarece legăturile covalente ale apei sunt mai puternice decât legăturile ionice din particulele de sare. ... Particulele de apă îndepărtează sarea și ionii de clorură, rupând legătura ionică care le ținea împreună.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel