Shaorma "cu de toate" pentru o dietă sănătoasă. Nutriționist: Este versatilă, poți pune ce vrei în ea. Carnea este elementul de bază

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
shaorma. FOTO: Freepik
shaorma. FOTO: Freepik

Shaorma este un fel de mâncare foarte versatil, recomandat întregii familii. Totul ține de ceea ce pui în ea.

Când ne gândim la shaorma, primul gând este la acel produs de fast food, plin ”cu de toate”, pe cât de gustoasă, pe atât de bogată în calorii.

Însă, potrivit nutriționistului Cristian Mărgărit există câteva elemente banale care pot face diferența între o shaorma calorică și una dietetică, mai mult susține acesta, shaorma preparată corespunzător poate să fie chiar potrivită în curele de slăbire.

”Shaorma se referă, de fapt, la o carne rotisată și, bineînțeles, poate fi pus în lipie și apoi rămâne la latitudinea noastră ce alte ingrediente vrem să punem.

Cartofii prăjiți nu au ce căuta în mixtul nostru, dacă vrem să facem o shaorma de dietă.

Nu poți și cu cartofii prăjiți și cu sufletul în Rai. Ori alegi cartofii prăjiți, ori vrei să fii sănătos, să arăți bine, să slăbești.

Putem folosi lipii de orez, fără gluten sau chiar una normală.

Carnea este elementul de bază, dacă avem mixt de vită și oaie e mult mai multă grăsime.

Rotisorul este vertical pentru ca grăsimea să rămână în carne, deci așa are mai multe calorii.

Și în carnea de pui e foarte multă grăsime, aceasta conține și piele”, a declarat nutriționistul Cristian Mărgărit la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1.

Vezi și: 11 alimente care provoacă grăsime viscerală. AVC și Alzheimer, printre riscurile asociate cu grăsimea abdominală

Shaorma, ușor de făcut acasă

Cristian Mărgărit a dezvăluit și o rețetă sănătoasă de shaorma, pe care o puteți face cu ușurință acasă, mai ales că există și condimente special combinate pentru astfel de fel alimentar.

”În ziua de azi se găsesc condimente de shaorma peste tot. Carnea este marinată, dacă vrem să ne iasă fragedă și bună o lăsăm la marinat, de seară. Și încă un mic truc, în loc de lămâie, puțină portocală nu dă gust de portocală, dar îi dă un gust dulce și permite caramelizarea.

Dacă l-am făcut la cuptor, pentru că nu am avut rotisor, O tăiem în fâșii subțiri, dacă l-am făcut la cuptor. după ce îl tăiem felii îl mai tragem puțin la tigaie, pentru a-l face crocant, imită foarte bine acea shaorma făcută pe rotisorul înalt”, a mai spus Mărgărit.

Potrivit nutriționistului, legumele pot fi folosite fără probleme, sugerând atât ceapa, cât și varza, desigur, dacă vă plac, dar mai ales dacă momentul zilei vă permite să consumați ceapă.

Vezi și: Ce să NU mănânci când ești răcit. Îți poți face mai mult rău

Shaorma și sosurile permise

În ceea ce privește sosurile, care de regulă abundă în cazul ”shaormei cu de toate”, nutriționistul precizează că ”avem varianta de a folosi în loc de acel sos de maioneză care de fapt este ulei, are ou foarte puțin și foarte multă sare, practic este doar ulei făcut spumă care este complet nesănătos, dar pot să aleg un iaurt grecesc și să pun în el niște usturoi, puțin ulei de măsline, poate și alte condimente și mi-am făcut un sos, dacă îl bag puțin la blender, poate fi și cremos, foarte gustos, aduce acea notă de usturoi foarte bună și pot să imit destul de bine.

Dacă îți pune 50 ml de sos, care este ulei, pot fi 300-400 de calorii numai în sos, încă 100-200 de calorii din cartofi, reduc caloriile shaormei la jumătate dacă o fac de dietă. Chiar și atunci când o comand, nu mai zis să o fac singur acasă”, a mai spus nutriționistul.

Compoziția nutrițională nu este periculoasă dacă scoatem cartofii prăjiți și sosurile.

Dacă facem acasă, inclusiv pentru copil, burritos, de inspirație mexicană, care până la urmă același lucru înseamnă, îi mai punem niște fasole roșie, pentru că are mulți antioxidanți, și proteine, și fibre.

Dacă am tăiat carnea felii și o  trag puțin la tigaie, mai pun puțin ulei de măsline și pun și fasolea roșie și o încălzesc.

Se poate porni și de la carne tocată, de calitate, de vită cu oaie, trasă în tigaie cu fasolea, cu condimentele, cu puțin ulei, grăsimea se scurge și e perfectă.

Este un tip de mâncare foarte versatil, poți să pui în el ce vrei, să schimbi de la o persoană la alta.

Ori folosesc un sos cu iaurt, ori bem ayran după, e foarte sănătos, mai ales vara, pentru că hidratează mai bine decât apa. Este iaurt, apă și sare, iar acele minerale și proteine din iaurt te ajută să te hidratezi mai bine, de aceea în zonele calde se bea ayran și nu doar apă chioară”, a mai spus nutriționistul.

Vezi și: Nucile, asociate cu reducerea riscului de boli cardiovasculare. Care este compusul ce sprijină sănătatea inimii

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel