Shaorma "cu de toate" pentru o dietă sănătoasă. Nutriționist: Este versatilă, poți pune ce vrei în ea. Carnea este elementul de bază
Shaorma este un fel de mâncare foarte versatil, recomandat întregii familii. Totul ține de ceea ce pui în ea.
Când ne gândim la shaorma, primul gând este la acel produs de fast food, plin ”cu de toate”, pe cât de gustoasă, pe atât de bogată în calorii.
Însă, potrivit nutriționistului Cristian Mărgărit există câteva elemente banale care pot face diferența între o shaorma calorică și una dietetică, mai mult susține acesta, shaorma preparată corespunzător poate să fie chiar potrivită în curele de slăbire.
”Shaorma se referă, de fapt, la o carne rotisată și, bineînțeles, poate fi pus în lipie și apoi rămâne la latitudinea noastră ce alte ingrediente vrem să punem.
Cartofii prăjiți nu au ce căuta în mixtul nostru, dacă vrem să facem o shaorma de dietă.
Nu poți și cu cartofii prăjiți și cu sufletul în Rai. Ori alegi cartofii prăjiți, ori vrei să fii sănătos, să arăți bine, să slăbești.
Putem folosi lipii de orez, fără gluten sau chiar una normală.
Carnea este elementul de bază, dacă avem mixt de vită și oaie e mult mai multă grăsime.
Rotisorul este vertical pentru ca grăsimea să rămână în carne, deci așa are mai multe calorii.
Și în carnea de pui e foarte multă grăsime, aceasta conține și piele”, a declarat nutriționistul Cristian Mărgărit la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1.
Shaorma, ușor de făcut acasă
Cristian Mărgărit a dezvăluit și o rețetă sănătoasă de shaorma, pe care o puteți face cu ușurință acasă, mai ales că există și condimente special combinate pentru astfel de fel alimentar.
”În ziua de azi se găsesc condimente de shaorma peste tot. Carnea este marinată, dacă vrem să ne iasă fragedă și bună o lăsăm la marinat, de seară. Și încă un mic truc, în loc de lămâie, puțină portocală nu dă gust de portocală, dar îi dă un gust dulce și permite caramelizarea.
Dacă l-am făcut la cuptor, pentru că nu am avut rotisor, O tăiem în fâșii subțiri, dacă l-am făcut la cuptor. după ce îl tăiem felii îl mai tragem puțin la tigaie, pentru a-l face crocant, imită foarte bine acea shaorma făcută pe rotisorul înalt”, a mai spus Mărgărit.
Potrivit nutriționistului, legumele pot fi folosite fără probleme, sugerând atât ceapa, cât și varza, desigur, dacă vă plac, dar mai ales dacă momentul zilei vă permite să consumați ceapă.
Vezi și: Ce să NU mănânci când ești răcit. Îți poți face mai mult rău
Shaorma și sosurile permise
În ceea ce privește sosurile, care de regulă abundă în cazul ”shaormei cu de toate”, nutriționistul precizează că ”avem varianta de a folosi în loc de acel sos de maioneză care de fapt este ulei, are ou foarte puțin și foarte multă sare, practic este doar ulei făcut spumă care este complet nesănătos, dar pot să aleg un iaurt grecesc și să pun în el niște usturoi, puțin ulei de măsline, poate și alte condimente și mi-am făcut un sos, dacă îl bag puțin la blender, poate fi și cremos, foarte gustos, aduce acea notă de usturoi foarte bună și pot să imit destul de bine.
Dacă îți pune 50 ml de sos, care este ulei, pot fi 300-400 de calorii numai în sos, încă 100-200 de calorii din cartofi, reduc caloriile shaormei la jumătate dacă o fac de dietă. Chiar și atunci când o comand, nu mai zis să o fac singur acasă”, a mai spus nutriționistul.
Compoziția nutrițională nu este periculoasă dacă scoatem cartofii prăjiți și sosurile.
Dacă facem acasă, inclusiv pentru copil, burritos, de inspirație mexicană, care până la urmă același lucru înseamnă, îi mai punem niște fasole roșie, pentru că are mulți antioxidanți, și proteine, și fibre.
Dacă am tăiat carnea felii și o trag puțin la tigaie, mai pun puțin ulei de măsline și pun și fasolea roșie și o încălzesc.
Se poate porni și de la carne tocată, de calitate, de vită cu oaie, trasă în tigaie cu fasolea, cu condimentele, cu puțin ulei, grăsimea se scurge și e perfectă.
Este un tip de mâncare foarte versatil, poți să pui în el ce vrei, să schimbi de la o persoană la alta.
Ori folosesc un sos cu iaurt, ori bem ayran după, e foarte sănătos, mai ales vara, pentru că hidratează mai bine decât apa. Este iaurt, apă și sare, iar acele minerale și proteine din iaurt te ajută să te hidratezi mai bine, de aceea în zonele calde se bea ayran și nu doar apă chioară”, a mai spus nutriționistul.
-
De ce apare, de fapt, intoleranța la gluten? Nu e vina glutenului27.10.2025, 19:58
-
-
-
-
Suplimentul care combate anemia fără efecte digestive neplăcute27.10.2025, 15:42
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
