Shaorma "cu de toate" pentru o dietă sănătoasă. Nutriționist: Este versatilă, poți pune ce vrei în ea. Carnea este elementul de bază

Shaorma este un fel de mâncare foarte versatil, recomandat întregii familii. Totul ține de ceea ce pui în ea.
Când ne gândim la shaorma, primul gând este la acel produs de fast food, plin ”cu de toate”, pe cât de gustoasă, pe atât de bogată în calorii.
Însă, potrivit nutriționistului Cristian Mărgărit există câteva elemente banale care pot face diferența între o shaorma calorică și una dietetică, mai mult susține acesta, shaorma preparată corespunzător poate să fie chiar potrivită în curele de slăbire.
”Shaorma se referă, de fapt, la o carne rotisată și, bineînțeles, poate fi pus în lipie și apoi rămâne la latitudinea noastră ce alte ingrediente vrem să punem.
Cartofii prăjiți nu au ce căuta în mixtul nostru, dacă vrem să facem o shaorma de dietă.
Nu poți și cu cartofii prăjiți și cu sufletul în Rai. Ori alegi cartofii prăjiți, ori vrei să fii sănătos, să arăți bine, să slăbești.
Putem folosi lipii de orez, fără gluten sau chiar una normală.
Carnea este elementul de bază, dacă avem mixt de vită și oaie e mult mai multă grăsime.
Rotisorul este vertical pentru ca grăsimea să rămână în carne, deci așa are mai multe calorii.
Și în carnea de pui e foarte multă grăsime, aceasta conține și piele”, a declarat nutriționistul Cristian Mărgărit la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1.
Shaorma, ușor de făcut acasă
Cristian Mărgărit a dezvăluit și o rețetă sănătoasă de shaorma, pe care o puteți face cu ușurință acasă, mai ales că există și condimente special combinate pentru astfel de fel alimentar.
”În ziua de azi se găsesc condimente de shaorma peste tot. Carnea este marinată, dacă vrem să ne iasă fragedă și bună o lăsăm la marinat, de seară. Și încă un mic truc, în loc de lămâie, puțină portocală nu dă gust de portocală, dar îi dă un gust dulce și permite caramelizarea.
Dacă l-am făcut la cuptor, pentru că nu am avut rotisor, O tăiem în fâșii subțiri, dacă l-am făcut la cuptor. după ce îl tăiem felii îl mai tragem puțin la tigaie, pentru a-l face crocant, imită foarte bine acea shaorma făcută pe rotisorul înalt”, a mai spus Mărgărit.
Potrivit nutriționistului, legumele pot fi folosite fără probleme, sugerând atât ceapa, cât și varza, desigur, dacă vă plac, dar mai ales dacă momentul zilei vă permite să consumați ceapă.
Vezi și: Ce să NU mănânci când ești răcit. Îți poți face mai mult rău
Shaorma și sosurile permise
În ceea ce privește sosurile, care de regulă abundă în cazul ”shaormei cu de toate”, nutriționistul precizează că ”avem varianta de a folosi în loc de acel sos de maioneză care de fapt este ulei, are ou foarte puțin și foarte multă sare, practic este doar ulei făcut spumă care este complet nesănătos, dar pot să aleg un iaurt grecesc și să pun în el niște usturoi, puțin ulei de măsline, poate și alte condimente și mi-am făcut un sos, dacă îl bag puțin la blender, poate fi și cremos, foarte gustos, aduce acea notă de usturoi foarte bună și pot să imit destul de bine.
Dacă îți pune 50 ml de sos, care este ulei, pot fi 300-400 de calorii numai în sos, încă 100-200 de calorii din cartofi, reduc caloriile shaormei la jumătate dacă o fac de dietă. Chiar și atunci când o comand, nu mai zis să o fac singur acasă”, a mai spus nutriționistul.
Compoziția nutrițională nu este periculoasă dacă scoatem cartofii prăjiți și sosurile.
Dacă facem acasă, inclusiv pentru copil, burritos, de inspirație mexicană, care până la urmă același lucru înseamnă, îi mai punem niște fasole roșie, pentru că are mulți antioxidanți, și proteine, și fibre.
Dacă am tăiat carnea felii și o trag puțin la tigaie, mai pun puțin ulei de măsline și pun și fasolea roșie și o încălzesc.
Se poate porni și de la carne tocată, de calitate, de vită cu oaie, trasă în tigaie cu fasolea, cu condimentele, cu puțin ulei, grăsimea se scurge și e perfectă.
Este un tip de mâncare foarte versatil, poți să pui în el ce vrei, să schimbi de la o persoană la alta.
Ori folosesc un sos cu iaurt, ori bem ayran după, e foarte sănătos, mai ales vara, pentru că hidratează mai bine decât apa. Este iaurt, apă și sare, iar acele minerale și proteine din iaurt te ajută să te hidratezi mai bine, de aceea în zonele calde se bea ayran și nu doar apă chioară”, a mai spus nutriționistul.
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Legătura ascunsă dintre intestin și anxietate. Dieta care îți calmează creierul
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.