Soia: aduce sau nu beneficii pentru sănătate. Contradicțiile cercetătorilor
Colesterolul ar putea scădea cu ajutorul soiei, un aliment la care FDA se gândește să-i retragă „declarația de sănătate”. Cercetătorii au contraargumente.
Cercetătorii de la Universitatea din Toronto au descoperit un efect important al proteinei din soia, care scade colesterolul. Datele au fost colectate din zeci de studii clinice care au avut loc în ultimele două decenii. Studiul pune sub semnul întrebării propunerea curentă a Administrației SUA pentru Alimente și Medicamente de a revoca declarația de sănătate a proteinelor din soia și bolile de inimă.
"În nici un moment nu a fost pusă sub semnul întebării declarația inițială pentru soia ca un reducător al colesterolului seric", spune David Jenkins, profesor de științe nutriționale și medicină la U de T. "A fost permanent din 1999. Datele au rămas neschimbate."
Cercetătorii au arătat o reducere, atât în colesterolul total, cât și în colesterol lipoproteinelor cu densitate joasa, care pot deteriora inima. Efectul este constant în toate cele 46 de studii pe care FDA le-a citat în 2017, când a propus pentru prima data revocarea declarației de sănătate pentru soia pe baza studiilor recente care au aratat rezultate variabile.
Efectul soiei, în studii combinate
Jurnalul American Heart Association a publicat concluziile actuale. "Uneori vedeți o regresie la mijloc, unde analizele cu studii mici produc efecte mari care se diminuează în timp, deoarece dimensiunile eșantionului se măresc și rezultatele devin mai precise", spune John Sievenpiper, profesor de științe nutriționale și medic, om de știință la Spitalul Sf. Mihail, care a co-autorizat studiul. "Am văzut asta cu uleiul de pește, de exemplu, dar în acest caz nimic nu s-a schimbat".
Cercetătorii au efectuat o meta-analiză cumulativă, care le-a permis să privească efectul soiei în toate studiile combinate, dar în momente diferite în timp, cu adăugarea de date din fiecare nou studiu. FDA va lua probabil o decizie asupra declarației de sănătate a soiei în această vară; opțiunile includ retragerea completă, sau păstrarea unei mențiuni de sănătate calificate.
„Aceste date sprijină puternic raționamentul din spatele declarației originale FDA de sănătate pentru soia”, spune Jenkins, care este, de asemenea, un cercetător la Joannah & Brian Lawson Centrul pentru Nutritie Copilului la U de T și un clinician, om de știință la St. Michael's Hospital . "Și este important să rețineți că, în timp ce reducerea colesterolului a fost mai mică de cinci procente, dacă puneți împreună cu alte alimente pe bază de plante într-un portofoliu, veți obține un efect mult mai puternic".
Alimentele care influențează indicele glicemic
Jenkins și colegii săi din anii 1980 au făcut muncă de pionierat în indicele glicemic, care arată efectul diferitelor alimente asupra nivelurilor de zahăr din sânge. Mai recent, el a ajutat la dezvoltarea unui portofoliu alimentar care include nuci, proteine pe bază de plante, fibre vâscoase și steroli vegetali, care împreună pot reduce factorii de risc pentru bolile de inimă cu până la 30%.
Acest portofoliu de alimente a fost încorporat în ghidurile dietetice de către Heart UK și Societatea Europeană de Ateroscleroză, printre altele. Health Canada a lansat un ghid alimentar național care încurajează alimentația pe bază de plante în acest an, iar FDA menține declarații de sănătate pentru alte alimente din plante în portofoliul dietetic.
"Este deranjant faptul că FDA s-a concentrat pe soia", spune Jenkins. "Vom vedea date similare pentru alte alimente din portofoliu.”
Unele companii au avut o creștere uriașă în acest an cu alternative de plante care să înlocuiască carnea. O companie intenționează să ofere burger pe bază de soia la nivel național în S.U.A până la sfârșitul anului 2019.
-
Ceaiul care desfundă nasul instant26.12.2025, 15:50
-
-
Primul semn că ficatul tău este suprasolicitat26.12.2025, 12:07
-
-
5 alimente pe care să NU le mai pui niciodată pe ușa frigiderului26.12.2025, 09:56
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Crezi că berea fără gluten e sigură? Studiul care dă peste cap tot ce știai
Cum scap de pofta de dulce
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
EXCLUSIV Postul Crăciunului: Cum să-l ții corect, cine trebuie să evite și cum te ajută să slăbești
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
La ce oră ar trebui să luăm cina pe timpul iernii
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
