Somn, probleme care te țin treaz: Top 4 motive pentru care nu dormi bine noaptea

Dana Lascu |
Data publicării:
Somnul
Somnul

Ai probleme de somn? Obiceiurile nesănătoase și afecțiuni de care poate că nu știi, toate ar putea fi motive care să te facă să nu dormi bine noaptea. Iată care sunt cele mai frecvente 4 astfel de motive:

Lumea pare minunată după o noapte de somn fără probleme. Dar este o poveste diferită atunci când somnul este frecvent întrerupt. Lipsa lui te face să fii mai ușor de iritat și anxios. Pe termen lung, lipsa de somn sau somnul neadecvat crește riscul obezității, al hipertensiunii arteriale, al bolilor de inimă, diabetului și chiar pe cel de deces prematur. Din acest motiv este important să știți ce vă întrerupe somnul. Iată principale 4 motive:

1. Ar putea fi de vină vârsta

„Vedem mai multe cazuri de somn întrerupt la adulții mai în vârstă, deși nu ar trebui să te gândești automat că trezirea frecventă se datorează vârstei", spune dr. Suzanne Bertisch, profesor asistent de medicină la Harvard Medical School.

Uneori adulții mai în vârstă se trezesc devreme dimineața, când simt că ar trebui să doarmă. Dar acest lucru reflectă de multe ori programul dvs. de somn și de veghe, nu somn perturbat.

„Ritmul vostru circadian, sau ciclul de somn-trezire, se poate schimba dramatic când sunteți mai în vârstă, ceea ce vă face să adormiți mai devreme. Deci, dacă ora de culcare este la 20.00, acesta este începutul nopții voastre biologice, atunci e normal să te trezești la 4 dimineața"spune Dr. Bertisch.

2. Ar putea fi de vină stilul de viață

Una dintre cauzele comune ale somnului întrerupt este stilul de viață, inclusiv oricare dintre următoarele obiceiuri:

- Consumați alcool cu patru ore înainte de culcare. Un pahar seara vă poate ajuta să adormiți, dar, de asemenea, vă va întrerupe somnul mai târziu, în timpul nopții, și poate provoca și mai multe „excursii" la baie.

- Mânancați cu câteva ore înainte de culcare. Culcatul cu un stomac plin poate stimula arsurile la stomac, și vă va fi mai greu să adormiți și să dormiți adânc.

- Moțăiți prea mult. Puiul de somn tras la prânz dacă e prea lung va face mai dificișă adormirea seara.

- Consumați prea multă cafeină. Cafeina (din cafea, ceai și sucuri) blochează o substanță chimică a creierului numită adenozină, cea care vă ajută să dormiți. Evitați după prânz băuturile sau alimentele care conțin cafeină.

Dr. Bertisch spune că schimbarea acestor obiceiuri poate ajuta la reducerea uneori chiar rapidă a întreruperilor din timpul somnului.

3. Poate fi de vină medicamentul pe care-l luați

Unele medicamente pot provoca trezire în timpul nopții. Exemplele includ:

- unele antidepresive,

- beta-blocante pentru tratarea tensiunii arteriale crescute (hipertensiunii),

- tratamente pentru răceală care conțin alcool,

- corticosteroizi pentru tratarea inflamației sau a astmului.

Dr. Bertisch vă recomandă să întrebați medicul curant dacă medicamentul în cauză ar putea fi vinovat, dacă există un alt moment al zilei când ar fi bine să-l luați ori dacă nu cumva trebuie să schimbați medicamentul pentru a nu mai interfera cu somnul vostru.

4. Ar putea fi o consecință a unei alte afecțiuni

Multe probleme de sănătate cronice pot deregla somnul. Acestea sunt unele dintre cele mai frecvente care apar odată cu vârstă înaintată:

- Anxietate sau depresie. Îngrijorările sau starea depresivă pot face dificil să adormi și să dormi.

- Prostata mărită (hiperplazia prostatică benignă sau HBP). Nevoia frecventă de a goli vezica e cea care-i trezește din somn pe bărbații cu BPH pe parcursul nopții.

- Durerea cronică. Este greu să rămâi adormit când ceva te doare. „Și este o sabie cu două tăișuri. Deprivarea de somn agravează durerea a doua zi", spune dr. Bertisch.

- Neuropatia. Funicăturile, amorțeala sau durerea la nivelul mâinilor și a picioarelor pot determina trezire frecventă.

- Apnee de somn. Sforăitul tare și scurtele treziri în timpul nopții pot fi semne că aveți apnee în somn, care cauzează pauze scurte de respirație pe timp de noapte și duce la somnolență în timpul zilei.

Cum faceți față acestor probleme

Nu trebuie să trăiți cu astfel de probleme. Trebuie să vă modificați stilul de viață dacă simțiți că interferează cu somnul sau să discutați cu medicul curant despre modalități de a trata mai bine sau, eventual, de a investiga condițiile de bază care s-ar putea ascunde în spatele acestor probleme.

Și respectați următoarele reguli de igienă a somnului:

- Treziți-vă la aceeași oră în fiecare zi.

- Stingeți sau îndepărtați din jurul vostru dispozitivele electronice (care emit lumină și stimulează creierul) cu cel puțin două ore înainte de culcare.

- Dormiți într-un spațiu liniștit, întunecat și rece.

- Faceți exerciții fizice regulate (dar cu o oră înainte de culcare).

Dacă deja aveți comportamente sănătoase de somn, dar totuși problemele cu somnul persistă, luați în considerare terapia comportamentală cognitivă pentru insomnie (CBT-i). CBT-i este o modalitate dovedită de a trata insomnia prin tehnici de relaxare, terapie de vorbire și ajustarea timpului petrecut în pat. Funcționează activând controlorii naturali ai somnului pentru a reseta creierul pentru a obține un somn mai sănătos.

Vestea bună este că puteți crește calitatea somnului și puteți recâștiga senzația aceea de dimineață însorită minunată. „Când dormiți mai bine", spune Dr. Bertisch, „este mai probabil să vedeți îmbunătățiri în activitatea de zi cu zi, în concentrare, în nivelurile de energie și în calitatea vieții".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel