Obiceiul care crește riscul de demență. Toți vârstnicii îl practică

Monika Baciu |
Data publicării:
obiceiul care creste riscul de dementa - FOTO: Freepik
obiceiul care creste riscul de dementa - FOTO: Freepik

Obiceiul care crește riscul de demență este practicat de toți vârstnicii. Puțini sunt cei care nu se înscriu în această categorie.

Obiceiul care crește riscul de demență.Statul pe scaun pentru perioade lungi de timp ar putea crește ”semnificativ” riscul de demență, potrivit unui nou studiu.

O perioadă de inactivitate mai mare de 10 ore pe zi la vârsta de 60 de ani și peste ar putea să vă expună la riscul de a suferi de această afecțiune care vă răpește mințile.

Între deplasările la serviciu și petrecerea timpului liber în fața televizorului, probabil că vă petreceți o mare parte din zi stând jos. Dacă aveți un loc de muncă de birou, sunt șanse să vă dedicați și mai mult timp unei poziții sedentare.

Vezi și: Cât zahăr se pune la dulceață. Care este cantitatea potrivită pentru ca dulceața să fie sănătoasă

Sedentarismul crește riscul de demență

Cu toate acestea, un nou studiu a constatat că petrecerea unui timp prea mult timp inactiv ar putea crește ”semnificativ” riscul de demență. Echipa de cercetare a descoperit că adulții în vârstă care stăteau jos sau erau inactivi mai mult de 10 ore pe zi erau mai predispuși la această afecțiune care le răpește mintea.

Îngrijorător este faptul că nu a contat dacă participanții au fost inactivi pe o perioadă lungă de timp sau intermitent pe parcursul zilei, deoarece ambele au avut un efect similar asupra riscului de demență.

Analizând datele a peste 49.000 de persoane cu vârste de peste 60 de ani din cadrul UK Biobank, cercetătorii i-au instruit pe participanți să poarte dispozitive la încheietura mâinii pentru a urmări mișcarea.

Echipa a clasificat apoi diferite tipuri de mișcare, inclusiv dormitul și statul pe loc, folosind un tip de inteligență artificială cunoscut sub numele de algoritmi de învățare automată.

Cohorta nu avea demență la începutul studiului și a fost urmărită timp de peste șase ani. Cu toate acestea, 414 participanți au ajuns să dezvolte demență pe parcursul cercetării.

După ajustarea unor factori precum dieta, vârsta, consumul de alcool și altele, cercetătorii au descoperit că lipsa prelungită de mișcare a fost legată de un risc crescut de afecțiune a creierului.

Vezi și: Boala gravă pe care o poți face din cauza salatei. La ce să fii atent când o prepari

Care este legătura dintre activitatea fizică și creier

Pe de altă parte, inactivitatea care a durat mai puțin de 10 ore nu a fost asociată cu un risc mai mare de demență, ceea ce oferă ”o oarecare liniște pentru cei dintre noi cu locuri de muncă la birou care implică perioade prelungite de ședere”, au notat cercetătorii.

”Am fost surprinși să constatăm că riscul de demență începe să crească rapid după 10 ore petrecute sedentar în fiecare zi, indiferent de modul în care a fost acumulat timpul de sedentarism.

Acest lucru sugerează că timpul total petrecut în sedentarism este cel care a determinat relația dintre comportamentul sedentar și riscul de demență, dar, lucru important, nivelurile mai scăzute de sedentarism, până la aproximativ 10 ore, nu au fost asociate cu un risc crescut”, a declarat autorul studiului, profesorul Gene Alexander.

Vezi și: Afecțiunea care te poate ucide. Începe să afecteze țesuturile și organele proprii ale organismului, iar apoi te omoară

Având în vedere importanța întreruperii perioadelor lungi de ședere cu mișcare, echipa de cercetare a vrut să vadă dacă aceste tipuri de tipare sunt asociate cu riscul de demență, a explicat profesorul David Raichlen, un alt autor al studiului.

”Am constatat că, odată ce luăm în considerare timpul total petrecut în sedentarism, durata perioadelor individuale de sedentarism nu a contat cu adevărat”, a explicat dr. Raichlen.

În timp ce studiul oferă unele constatări interesante, autorii au adăugat că sunt necesare mai multe cercetări pentru a vedea dacă activitatea fizică poate reduce riscul de demență.

Noul studiu a fost publicat în The Journal of the American Medical Association la 12 septembrie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel