Superalimentul cu potențial anticancerigen. Scade tensiunea și stresul oxidativ. Îl puteți obține în câteva zile

Superalimentul poate fi obținut în numai câteva zile, iar nutrienții pe care îi are îl recomandă pentru reducerea anxietății, a stresului oxidativ, dar și în prevenirea bolii Alzheimer sau a celor de...
Iarba de grâu este obținută din încolțirea boabelor de grâu și recoltarea după aproximativ 7-10 zile de germinare. Se poate consuma sub formă de suc proaspăt ori în combinații cu fructe și legume, în sucuri și smoothie-uri. De asemenea se poate găsi și sub formă de pulbere, putând fi amestecată cu apă sau suc.
Iarba de grâu, valori nutriționale
Iarba de grâu este considerată un superaliment având în vedere conținutul extraordinar de nutrienți și antioxidanți.
Astfel, o lingură de pudră de iarbă de grâu (8 grame) conține:
- calorii 25
- proteine 1 g
- carbohidrați 6 g.
Este o sursă excelentă de fibre, vitamina A, vitamina C, vitamina E, vitamina K, vitamine din complexul B-urilor, fier, calciu, magneziu, clorofilă, fitonutrienți, enzime și 17 aminoacizi, arată Healthline.
Iarba de grâu, beneficii
Superaliment. Cu un asemenea conținut nutrițional, iarba de grâu are proprietăți antioxidante, având ”cel mai mare indice ORAC raportat la alte extracte sau vegetale”, conform National Library of Medicine, antibacteriene și antiinflamatoare, ceea ce face o face un superaliment.
Poate ajuta la diabet. Indicele său glicemic este foarte scăzut, de numai 1, ceea ce îl face să fie apreciat în dietele persoanelor cu diabet sau a celor care urmează diete hipoglicemice, potrivit Very Well Fit. Mai mult decât atât, iarba de grâu are compuși asemănători insulinei, astfel reglându-se nivelul de sânge în cazul persoanelor cu diabet.
Poate elimina toxinele. Substanțele nutritive din iarba de grâu ajută organismul să elimine impuritățile și toxinele acumulate, potrivit unui studiu din 2015. Astfel, clorofila ajută la detoxifiere și susține funcțiile hepatice.
Ajută digestia. Nivelul ridicat de enzime prezente în iarba de grâu ajută la digestie, concret ajută organismul să descompună alimentele și să absoarbă nutrienții. De asemenea, detoxifierea ajută la curățarea intestinelor, fapt ce duce la mai puține gaze, balonări sau disconfort abdominal, dar și ajută în cazul constipației, a sindromului de intestin iritabil sau alte afecțiuni de natură digestivă.
Stimulează metabolismul. Consumul de iarbă de grâu vă poate stimula metabolismul și vă poate ajuta la pierderea în greutate.
Fiind plină de nutrienți, iarba de grâu oferă senzația e sațietate mai repede și pe o durată de timp mai mare, ceea ce duce la o reducere a dorinței de a consuma alimente bogate în zahăr și grăsimi.
Reglează colesterolul. Scăderea în greutate, ca urmare a consumului de iarbă de grâu, vine la pachet și cu alte beneficii, cum ar fi scăderea colesterolului, iar acest lucru reduce riscul de a dezvolta boli de inimă, potrivit unui alt studiu.
Stimulează sistemul imunitar. Iarba de grâu îmbunătățește funcția sistemului imunitar, lucru care ajută în prevenirea infecțiilor și a bolilor. Un sistem imunitar mai bun înseamnă, în cazul unor anumite boli, o recuperare mai rapidă, ceea ce nu este de neglijat.
Oferă energie. Nivelul de energie pe are îl avem depinde foarte mult de hrana pe care o consumăm. Includerea ierbii de grâu în dietă nu doar că ajută la eliminarea toxinelor, dat și crește nivelul de energie, aceasta nemaiavând de luptat cu eliminarea substanțelor nocive din organism.
Vezi și: Cheia pentru sănătate. Răduț: Este un element care ne poate ajuta. Este un pas mare înainte
Poate să scadă tensiunea arterială. O tensiune arterială crescută este un factor de risc pentru bolile de inimă, iar iarba de grâu ajută la scăderea tensiunii arteriale, datorită proprietăților pe care le are clorofila din această plantă. De asemenea, iarba de grâu purifică ți îmbunătățește circulația sângelui, deci reduce și riscul de a dezvolta cheaguri de sânge.
Poate îmbunătății funcția cognitivă. Prin conținutul de vitamine din complexul B-urilor, care sprijină buna funcționare a creierului, iarba de grâu poate oferi o mai bună funcționare a creierului, mai mult, poate ajuta în prevenirea apariției tulburărilor neurodegenerative, precum boala Alzheimer, sau în ameliorarea anxietății.
Reduce inflamațiile, eficient în cazul artritei. Datorită aportului important de antioxidanți, iarba de grâu poate reduce stresul oxidativ care duce la daune celulare și inflamații, precum artrita.
Potențial anticancerigen.
Revizuirea din 2015 a studiilor menționate anterior sugerează că iarba de grâu are potențial anticancerigen. Acest lucru s-ar putea datora faptului că iarba de grâu distruge anumite celule.
Atunci când este folosită alături de tratamentul convențional împotriva cancerului, iarba de grâu poate stimula sistemul imunitar și poate ajuta organismul să se detoxifice. Sunt necesare studii mai mari pentru a confirma aceste constatări, mai arată Healthline.
Iarba de grâu, precauții
O doză tipică de lichid este cuprinsă între 30 și 100 ml, adică aproximativ 2 doze. Consumul unui pahar de apă după sucul de iarbă de grâu poate ajuta la reducerea riscului de efecte secundare.
Posibilele efecte secundare includ:
- greață
- dureri de cap
- constipație
- stomac deranjat
- febră.
De obicei aceste simptome dispar în decurs de 2 săptămâni sau după ce organismul dumneavoastră s-a adaptat la iarba de grâu.
În cazul în care sunteți însărcinată sau alăptați nu este indicat să consumați iarbă de grâu.
În ceea ce privește reacțiile alergice, acesta pot să apară la unele persoane care sunt alergice la grâu ori suferă de afecțiuni intestinale, precum boala celiacă sau intoleranță la gluten.
Vezi și: 6 legume care înlătură oboseala. Bogate în antioxidați, ajută sănătatea ficatului și a intestinului
-
Ce sunt înlocuitorii de sare și de ce devin tot mai populari16.09.2025, 11:00
-
Cafeaua cu ulei de măsline: beneficii, riscuri și cum să o prepari acasă16.09.2025, 09:49
-
-
-
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Legumele care îți curăță ficatul de toxine. Fac minuni pentru ficatul tău. Detoxifiere naturală și eficientă
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.