Top 5 fructe exotice sănătoase. Ananasul topește grăsimile, rodia, doza de antioxidanți
Care sunt cele mai sănătoase fructe exotice și ce beneficii au acestea. Care este ora maximă de consum pentru a beneficia din plin de proprietățile nutritive.
Fructele exotice au câștigat tot mai mult teren și în România, comparativ cu acum mai bine de trei decenii, când singurele erau portocalele de Crăciun și bananele verzi, coapte în hârtie de ziar.
În acest moment varietatea de fructe exotice este una mare, astfel că putem să avem în fiecare zi un alt fruct, în funcție și de gusturile fiecăruia.
Dr. Alina Epure a prezentat cele mai sănătoase fructe exotice, recomandate atât pentru valorile lor nutriționale, cât și pentru beneficiile pe care le au au.
”Este important să avem varietate, indiferent dacă vorbim de mango, ananas, kiwi, rodie sau avocado, este important să aduce câte un fruct în fiecare zi, atât în meniul copiilor, cât și a adulților, și o pată de culoare este bine venită”, a declarat dr. Alina Epure, doctor în nutriție, la Neatza cu Răzvan și Dani, de la Antena 1.
Top 5 fructe exotice
Pline de vitamine și minerale, cu un conținut important de antioxidanți, dar și cu o varietate privind modul de consum, fructele exotice sunt potrivite pentru o dietă echilibrată și sănătoasă, cu beneficii importante pentru sănătate.
Mango, bun pentru cei mici
”Mango are foarte multe beneficii atunci când ne gândim la sistemul nostru imunitar. Aduce un aport foarte mare de vitamina C. Este importantă textura atunci când dorim să îl introducem, mai ales, în alimentația copiilor.
Dar sunt și variante de mango unde textura este mai cremoasă, cele gata de mâncat și atunci sunt și delicioase, arată și bine, se poate consuma ușor de copii sau se pregăti la abur și atunci îi schimbăm foarte ușor textura. Se poate pregăti sub formă de piureuri, smoothieuri, în sucuri.
Are o textură cremoasă și atunci se poate integra foarte ușor în smoothieuri, în loc de banană, astfel încât să reducem puțin aportul de glucide.
Este de introdus și în combinație cu tartar de ton, de avocado, pentru acel gust exotic”, a declarat medicul.
Ananasul, plusul de enzime digestive
”Ananasul are un beneficiu important când vorbim de partea digestivă, aduce un aport mare de enzime, conține bromelină, care este identică cu enzima noastră digestivă.
Astfel, după o masă copioasă, chiar și după un grătar de weekend putem mânca două-trei felii de ananas. Este printre puținele fructe care se poate introduce imediat după masa principală”, a mai spus medicul, subliniind că varianta la conservă, care este de fapt un compot, deși are o textură mai prietenoasă și este mai ușor de mâncat are un conținut foarte ridicat de zahăr, motiv pentru care nu o recomandă.
Rodia, doza de antioxidanți într-un pahar de suc
Potrivit medicului, rodia este fructul cel mai hidratant, iar nivelul de antioxidanți pe care îl conține aceasta poate face din rodie un fruct cu rol terapeutic.
”Dintre toate fructele exotice, rodia este recunoscută pentru indicatorul ORAC, cât oxigen transmite până la nivel celular, cât ne susține sistemul imunitar.
100 ml de suc de rodie ne asigură 6.000 de unități ORAC, care ar reprezenta totalul de antioxidanți pe parcursul zilei, spre deosebire de mere sau portocale unde aportul este la 300 de unități.
Atunci diferența este una foarte mare, poate fi un fruct cu rol terapeutic extraordinar, atât sub formă de bobițe, adăugate în salate sau mâncate, așa, ca o gustare, dar și sucul de rodie este extraordinar de sănătos”,i a mai spus medicul.
De asemenea, rodia are un aport glucidic mic și proprietăți nutritive foarte mari, oferind în același timp sațietate și un nivel bun de hidratare.
În cazul consumului de suc de rodie trebuie să ținem cont de faptul că acesta poate interfera cu o serie de medicamente, cum ar fi cele pentru hipertensiune, scăderea colesterolului sau cele pentru subțierea sângelui.
Kiwi, bun pentru scăderea colesterolului
”Kiwi are un aport foarte mare de vitamina C și fibre, este benefic și pentru persoanele care au un risc de a acumula colesterol, îndepărtează depunerile de colesterol de pe vasele de sânge. Este importantă textura, să nu fie pietros pentru că atunci este mai acru”, a mai spus medicul.
Avocado, bun pentru inimă și siluetă
Avocado are beneficii pentru inimă și siluetă, în ciuda faptului că este unul dintre cele mai calorice produse, iar jumătate din aportul de calorii este dat de grăsimi, dar de grăsimi sănătoase, precum acizi grași Omega 3.
Avocado oferă protecție cardiovasculară, împiedică formarea de cheaguri, îmbunătățește memoria și atenția, contribuie șa menținerea sănătății pielii și a ochilor, dar și reglează tranzitul intestinal.
”Deoarece crează aciditate este important să mâncăm fructele până în ora 16, 17 cel târziu, astfel încât să putem beneficia de valorile nutritive”, a concluzionat medicul.
-
Alimentele care afectează creierul și cresc tensiunea arterială25.10.2025, 18:23
-
-
De ce mă doare capul în fiecare dimineață?25.10.2025, 12:41
-
-
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
