Topul alimentelor care au grijă de ficatul tău

Sănătatea ficatului este legată direct de alimentele pe care le consumăm. Iată o listă de 12 alimente care ne protejează ficatul.
Ficatul este responsabil pentru descompunerea carbohidraților, producerea glucozei și detoxifierea organismului. De asemenea, stochează substanțe nutritive și creează bilă, care este necesară pentru a digera și a absorbi în mod corespunzător substanțele nutritive din alimente. Există multe alimente și băuturi care ajută la protejarea ficatului.
Sănătatea ficatului este vitală pentru sănătatea generală. Disfuncția hepatică poate duce la boli hepatice, tulburări metabolice și chiar diabet de tip 2, scrie Medicalnewstoday. Deși poate fi imposibil de gestionat toți factorii de risc, consumul anumitor alimente și băuturi pot favoriza sănătatea ficatului.
Iată cele mai bune alimente pentru sănătatea ficatului, efectele lor benefice pentru organ și unele alimente de evitat.
Alimente și băuturi de top pentru sănătatea ficatului
Unele dintre cele mai bune alimente și băuturi care sunt bune pentru ficat includ:
1. Cafea
Cafeaua pare a fi bună pentru ficat, mai ales pentru că protejează împotriva unor probleme precum ficatul gras.
Analiza menționează, de asemenea, că aportul zilnic de cafea poate ajuta la reducerea riscului de boli hepatice cronice. De asemenea, poate proteja ficatul de afecțiuni dăunătoare, cum ar fi cancerul hepatic.
Un studiu din 2014 care apare în Journal of Clinical Gastroenterology sugerează că efectele protectoare ale cafelei se datorează modului în care influențează enzimele hepatice.
Cafeaua, se arată, pare să reducă acumularea de grăsimi în ficat. De asemenea, crește antioxidanții de protecție din ficat. Compușii din cafea ajută, de asemenea, enzimele hepatice să elimine organismul de substanțele cauzatoare de cancer.
2. Făină de ovăz
Consumul de fulgi de ovăz este o modalitate ușoară de a adăuga fibre în dietă. Fibrele sunt un instrument important pentru digestie, iar fibrele specifice din ovăz pot fi utile în special pentru ficat. Ovăzul și fulgii de ovăz sunt bogate în compuși numiți beta-glucani.
Conform unui studiu din 2017 publicat în Jurnalul Internațional de Științe Moleculare, beta-glucanii sunt foarte activi biologic în organism. Ajută la modularea sistemului imunitar și lupta împotriva inflamației și pot fi deosebit de utile în lupta împotriva diabetului și a obezității.
Analiza menționează, de asemenea, că beta-glucanii din ovăz par să contribuie la reducerea cantității de grăsime stocată în ficat , în studiile făcute la șoareci, ceea ce ar putea ajuta și la protejarea ficatului. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii clinice pentru a confirma acest lucru.
3. Ceai verde
O revizuire din 2016 în revista Nutrition sugerează că ceaiul verde poate ajuta la reducerea riscului de cancer hepatic la populațiile asiatice de sex feminin.
Este important să rețineți că ceaiul poate fi mai bun decât extractele, deoarece unele extracte pot deteriora ficatul, mai degrabă decât să-l vindece.
Cu toate acestea, studiul constată că sunt necesare mai multe cercetări.
4. Usturoiul
Adăugarea usturoiului în dietă poate ajuta, de asemenea, la stimularea ficatului. Un studiu din 2016 care apare în revista Advanced Biomedical Research notează că consumul de usturoi reduce greutatea corporală și conținutul de grăsime la persoanele cu boala ficatului gras nealcoolic (NAFLD), fără modificări ale masei corporale slabe. Acest lucru este benefic, deoarece supraponderalitatea sau obezitatea este un factor care contribuie la NAFLD.
5. Fructe de pădure
Multe fructe de pădure, cum ar fi afine, zmeură și afine, conțin antioxidanți numiți polifenoli, care pot ajuta la protejarea ficatului de daune.
După cum sugerează un studiu din World Journal of Gastroenterology, consumul regulat de fructe de pădure poate ajuta, de asemenea, la stimularea sistemului imunitar.
6. Strugurii
Studiul care apare în World Journal of Gastroenterology raportează că strugurii, sucul de struguri și semințele de struguri sunt bogate în antioxidanți care pot ajuta ficatul prin reducerea inflamației și prevenirea afectării ficatului.
Consumul de struguri întregi, cu sâmburi, este o modalitate simplă de a adăuga acești compuși în dietă. Un supliment de extract din semințe de struguri poate furniza, de asemenea, antioxidanți.
7. Grapefruit
Studiul World Journal of Gastroenterology menționează, de asemenea, grapefruitul ca un aliment util. Grapefruitul conține doi antioxidanți principali: naringina și naringenina. Acestea pot ajuta la protejarea ficatului de leziuni prin reducerea inflamației și protejarea celulelor hepatice.
De asemenea, compușii pot reduce acumularea de grăsimi în ficat și pot crește enzimele care ard grăsimile. Acest lucru poate face din grapefruit un instrument util în lupta împotriva NAFLD.
8. Fruct de cactus
Fructele și sucul fructelor de cactus pot fi, de asemenea, benefice pentru sănătatea ficatului. Studiul World Journal of Gastroenterology sugerează că compușii din fruct pot ajuta la protejarea organului.
Majoritatea cercetărilor se concentrează pe extracte din fruct, totuși, astfel încât sunt necesare studii care se concentrează pe fruct sau suc în sine.
9. Alimentele vegetale în general
Un studiu din 2015, care apare în revista Medicină complementară și alternativă bazată pe dovezi, raportează că un număr mare de alimente vegetale pot fi utile pentru ficat.
Acestea includ: avocado, banană, orz, sfeclă și suc de sfeclă, brocoli, orez brun, morcovi, smochine, varză, lămâie, papaya, pepene
10. Pește gras
După cum subliniază un studiu din World Journal of Gastroenterology, consumul de pește gras și suplimente de ulei de pește poate contribui la reducerea impactului unor afecțiuni precum NAFLD.
Peștele gras este bogat în acizi grași omega-3, care sunt grăsimile bune care ajută la reducerea inflamației. Aceste grăsimi pot fi deosebit de utile în ficat, deoarece par să prevină acumularea de grăsimi în exces și să mențină nivelurile de enzime în ficat.
Studiul recomandă consumul de pește gras de două sau mai multe ori pe săptămână. Dacă nu este ușor să încorporezi în dietă pește gras, cum ar fi heringul sau somonul, încercați să luați zilnic un supliment de ulei de pește.
11. Nuci
Același studiu spune că consumul de nuci poate fi un alt mod simplu de a menține ficatul sănătos și de a proteja împotriva NAFLD. Nucile conțin în general acizi grași nesaturați, vitamina E și antioxidanți. Acești compuși pot ajuta la prevenirea NAFLD, precum și la reducerea inflamației și a stresului oxidativ.
Consumul unei mâini de nuci sau migdalele, în fiecare zi poate ajuta la menținerea sănătății ficatului. Cu toate acestea, oamenii ar trebui să fie siguri că nu mănâncă prea multe, deoarece nucile sunt bogate în calorii.
12. Ulei de măsline
Consumul de grăsime nu este bun pentru ficat, dar unele grăsimi îl pot ajuta. Potrivit studiului World Journal of Gastroenterology, adăugarea uleiului de măsline în dietă poate ajuta la reducerea stresului oxidativ și la îmbunătățirea funcției hepatice. Acest lucru se datorează conținutului ridicat de acizi grași nesaturați din ulei.
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!