Topul alimentelor cu protecție UV, de nelipsit din dieta de vară. Carmen Brumă: Ar trebui să includem constant

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
topul alimentelor cu protectie uv. FOTO: Freepik @timolina
topul alimentelor cu protectie uv. FOTO: Freepik @timolina

Carmen Brumă a făcut un top al alimentelor care nu trebuie să ne lipsească din dieta de vară.

Carmen Brumă, nutriționist și antrenor personal, a realizat un top al alimentele ce oferă protecție împotriva razelor UV, despre care spune că nu trebuie să ne lipsească din dieta de vară, subliniind că alimentația și hidratarea sunt elementele cheie ale unei sănătăți, dar și forme fizice de invidiat.

Astfel, în postarea făcută pe contul său de Facebook, Carmen Brumă a explicat, pe scurt, care sunt beneficiile acestor alimente de nelipsit. 

”Alimente care ne ajută în timpul verii

Alimentația și hidratarea joacă un rol semnificativ în menținerea sănătății pielii, iar vara e important să alegem alimente care să determine protecția împotriva razelor ultraviolete, să ne hidrateze și să păstreze suplețea pielii.

Din punctul meu de vedere, ar trebui să includem constant în meniul nostru de vară următoarele alimente:

Pește gras, ouă, nuci

Conțin proteine de bună calitate și acizi grași esențiali omega 3 și omega 6 care formează un înveliș protector la suprafața pielii și menține apa în țesuturi evitând deshidratarea.

Specialiștii atrag atenția asupra aportului exagerat de fibre și cereale integrale care determină accelerarea tranzitului intestinal și reduce absorbția grăsimilor alimentare, dar și a unor minerale importante pentru protecția pielii cum ar fi zincul.

Roșiile și fructele de pădure

Roșiile conțin licopen, o substanță cu rol protector împotriva razelor ultraviolete. Licopenul nu este distrus de căldură așa că puteți prepara termic roșiile și le puteți combina cu puțin ulei pentru o absorbție mai bună (îl folosiți ca sos peste carne, salate, pește, paste etc).

Fructele de pădure, zmeura, fragii, au de asemenea substanțe care protejează pielea, vitamina C, acid elagic cu rol în prevenirea distrugerii membranelor celulare.

Caise, pepene galben, ardei gras

Conțin printre altele, beta-caroten,  precursor vegetal al vitaminei A,  un pigment de culoare galben portocalie care protejează în mod natural pielea de îmbătrânire și de acțiunea razelor ultraviolete datorită efectului său antioxidant.

Reduceți consumul de cofeină și hidratați-vă corespunzător!

Apa este lichidul care hidratează cel mai bine și pentru care nu există înlocuitor! Beți apă la fiecare 30 de minute, înainte să apară senzația de sete.

Cafeaua băută în cantități mari vara deshidratează pe lângă alte neplăceri cum ar fi dureri de stomac, ritm cardiac neregulat, nervozitate sau tulburări ale somnului”, a scris Carmen Brumă pe contul său de socializare, subliniind și că alcoolul se află printre ”deshidratanții” din timpul verii. 

Cum să nu te îngrași în vacanța all inclusive. Carmen Brumă și-a dezvăluit dieta minune

Carmen Brumă, nutriționist și antrenor personal, a dezvăluit dieta pe care a urmat-o în vacanță, astfel încât să se bucure de poftele culinare ale locului, dar fără să își riște silueta.

”M-am întors dintr-un weekend 'all inclusive' în Bulgaria și m-am gândit să vă scriu câteva 'strategii' care să vă ajute să vă satisfaceți toate poftele culinare și să treceți fără kilograme în plus peste vacanțele în sistem 'all inclusive'.

La mine funcționează următoarea combinație:

MIC DEJUN consistent, de exemplu omletă cu legume proaspete, pâine, o felie mică de brânză, cafea.

După micul dejun încerc să mă mișc cât mai mult, fie fac un antrenament scurt în cameră (aprox 20 min) de genul celor din programele mele, fie înot, alerg, merg etc.

PRÂNZUL e momentul în care mănânc alimentele periculoase de care îmi este poftă (de obicei dulciuri în cazul meu și foarte rar pizza, paste etc). De cele mai multe ori renunț la mâncare și mănânc doar desert sau mănânc o salată (sau o supă) și apoi desert.

CINA e de cele mai multe ori 'regulamentară', o sursă de proteine (pește, friptura slabă, creveți etc) cu salată. ALCOOL beau rar, să zicem maximum 2 pahare cu vin roșu într-o vacanță de 7 zile.

Încerc să-mi monitorizez pașii făcuți zilnic și să fiu constant în jurul valorii de 10 000 sau peste”, a scris Carmen Brumă pe contul său de socializare. Citește mai departe AICI.

Românii, deloc speriați de razele UV. Cu ce își tratează pielea în urma arsurilor solare

Efectele razelor UV pot fi dăunătoare pentru sănătate. I-am întrebat pe cititorii DC Medical despre cum se protejează împotriva razelor UV. 

Conform răspunsurilor, 

- 3419 persoane, adică 37,7% au răspuns că folosesc cremă de protecție solară

- 4732 de persoane, adică un procent de 49,4% au răspuns că nu folosesc cremă de protecție solară

- 1431 de persoane, 14,9% dintre cititori, au precizat că folosesc cremă cu protecție solară doar când merg la mare. 

Ce spun medicii despre produsele cu factor de protecție

Produsele cu factor de protecție solară au inscripționat pe ambalaj SPF 15, SPF 30, SPF 50. Ce reprezintă, de fapt, aceste cifre. 

Odată cu venirea verii ne gândim la zilele pe care le vom petrece la plajă. Numai că trebuie să avem în vedere și modul în care ne protejăm pielea. Este foarte important să aplicăm produsele de protecție solară ori de câte ori ne expunem la soare.

Am discutat cu prof. Univ. Dr. Olga Simionescu, medic dermatolog, despre importanța aplicării produselor cu factor de protecție și despre ce înseamnă cifrele pe care le regăsim pe aceste produse. Citește mai departe AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel