Trei alimente nesănătoase, consumate zilnic: Medic: Combinația între ele ne face extrem de mult rău. Care sunt acestea

Monika Baciu |
Data publicării:
trei alimente nesanatoase - FOTO: Freepick
trei alimente nesanatoase - FOTO: Freepick

Trei alimente care sunt nesănătoase le găsim în hrana noastră de zi cu zi. Cum putem evita consumul lor, ne explică medicii nutriționiști.

Trei alimente nesănătoase duc la apariția mai multor boli. Medicul nutriționist Laura Ene a explicat la Digi 24 la ce ne expunem atunci când consumăm sare, zahăr și grăsimi în exces.

Alimente cauzatoare de boli

Sarea, zahărul și grăsimile sunt vinovate de apariția mai multor boli. Inclusiv tinerii sunt afectați. Cele trei alimente nu pot fi evitate, însă pot fi consumate cu moderație.

”Depinde de ce fel de zahăr povestim și depinde, de cu ce îl combinăm, pentru că nu există, așa cum nu există un panaceu printre alimentele minune și nu există un singur aliment care poate să le cuprindă pe toate sau să fie miezul nutriției, așa nu există un singur aliment care să ne poată face atât de mult rău. Combinația între ele însă, ne face extrem de mult rău și excesul în general.

Exagerarea cu zahărul procesat, care vine de cele mai multe ori cu grăsimi la pachet din alimentele acestea procesate, este într-adevăr un pericol pentru sănătate, pentru că zahărul, sarea și grăsimile păcălesc cumva papilele gustative și ne fac să mâncăm din ce în ce mai mult.

Aceste trei ingrediente prezente în exces în marea majoritate a alimentelor pe care le găsim acum de cumpărat, la îndemână, sunt cele care ne duc în boli cardiovasculare, în diabet, pentru că și sarea, și grăsimile, și zahărul, toate acestea contribuie la apariția sindromului metabolic.

Înseamnă obezitate abdominală, grăsime depusă pe organele interne, înseamnă hipertensiune, care are legătură și cu cantitatea exagerată de sare, înseamnă dislipidemie, adică un profil lipidic, triglicedire, colesterol crescute, care mai departe duc la boli cardiovasculare”, a explicat medicul nutriționist Laura Ene.

Vezi și: Există vaccin pentru boala lui Jens Stoltenberg, diagnosticat cu Zona Zoster. Cătănaș: Dacă imunitatea scade, virusul se reactivează! E foarte dureroasă

Obezitate infantilă

Potrivit medicilor, obezitatea infantilă este noua pandemie cu care se confruntă lumea. Din ce în ce mai mulți copii sunt afectați de kilogramele în plus. Obezitatea infantilă în rândul copiilor cu vârste între 6 și 18 ani este de 10% în regiunea de Vest a României.

Un ghid pentru părinți a fost realizat de Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu – Rusescu”.

În 2018, pentru o perioadă de 3 luni s-a făcut monitorizarea incidenței excesului ponderal la copiii care s-au prezentat pentru evaluare pediatrică în Compartimentul de Primiri Urgențe al Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului ”Alessandrescu-Rusescu”, București, iar datele au fost îngrijorătoare.  7.5% dintre copii erau supraponderali și 18.5% erau obezi.

”Ajung să văd copiii care se apropie de 100 de kilograme nu mai devreme de 14 ani. Este groaznic ce ni se întâmplă.

Ne temeam și vorbeam foarte mult de pandemii, însă nu ne dăm seama că obezitatea este o epidemie care ne va omorî în cele din urmă.

Mult mai încet, mult mai lent, mult mai plăcut, pentru că nu creștem în greutate mâncând salată, nu creștem în greutate, mâncând ciorbe, mâncând alimente naturale și gătite în casă”, a mai explicat medicul.

Există dovezi care indică faptul că fondul genetic al unui individ este important în determinarea riscului de obezitate. Per total, cercetările recente au arătat că o serie de factori contribuie la obezitatea pediatrică și pot fi împărțiți în factori genetici, comportamentali și de mediu.

Citește mai departe AICI.

Alimente sănătoase vs. alimente nesănătoase

Medicii nutriționiști arată că stilul de viață dezordonat contribuie la apariția unor boli. Toate corelate cu o alimentație nesănătoasă ne fac vulnerabili în fața bolilor.

”Mâncăm foarte multe alimente procesate, suntem înconjurați de alimente procesate, suntem încurajați să mâncăm alimente procesate. Mâncăm dezordonat, mâncăm pe apucate.

Am făcut la un moment dat un un calcul între o banană care probabil nu mă costă mai mult de un leu un leu și ceva și un pachet de biscuiți. Întotdeauna câștigătoare și în buzunar și la sănătate va rămâne o banană.

Pâinea, cartoful, fasolea, mazărea, legumele, în general din piață, sunt mult mai ieftine dacă le luăm simple și le gătim acasă. Din păcate, nu prea avem cum să cumpărăm timpul cu bani, oricât de mulți bani am avea.

Însă putem, măcar o dată pe săptămână să gătim acasă și să ne străduim să ne întoarcem la alimentele sănătoase care ne hrănesc cu adevărat”, a mai spus medicul.

Vezi și: Acneea, ce este, de ce și când apare. Ce NU ai voie să mănânci niciodată dacă o ai. Simionescu: Se transformă în BOALĂ

Înfometarea nu este o soluție

Înfometarea nu ne ajută să slăbim, decât dacă respectăm un regim alimentar corespunzător.

”Ar fi foarte bine să ne înfometăm de la 6 seara până a doua zi dimineața și să facem acel intermitent fasting despre care se tot vorbește și care nu este deloc greșit. Este a mânca într-un interval de timp restrâns, atunci când corpul nostru chiar și consumă caloriile pe care noi le dăm, pentru că degeaba stau flămând toată ziua.

De obicei așa se întâmplă. Mănânc dimineața pe apucate, eventual în covrig, în drum spre serviciu. Foamea este perfectă atâta timp cât începe de la masa de seară. Desigur că nu e ușor să nu mănânci nimic după ora 6 seara.  

După ora 8 seara, până a doua zi dimineață asta se poate. Ciugulitul între mese este cea mai mare problemă cu care știu că se confruntă toți pacienții mei. Ciugulitul între mese de aliment care nu sunt hrănitoare”, a mai precizat medicul Laura Ene.

Mișcarea este esențială în cazul dietelor.

”Avem nevoie de mâncare de bază. Fugim de pâine pentru că pâinea ne îngrașă, dar când ne întâlnim cu gogoșile de la colț sau cu covrigii nu mai punem în socoteală caloriile. Ne plângem că ne îngrașă cartoful, că ne îngrașă orezul, că ne îngrașă pastele.

Da, mă îngrașă dacă le mănânc seara pentru că nu le mai cheltui prin mișcare. Și atunci toți acești carbohidrați și tot acest zahăr rămâne în corpul meu, care nu știe ce să facă cu ele decât să le depună în reserve, în depozite, depozitele de grăsimi de pe ficat, de pe organele interne care sunt cele mai periculoase pentru că de acolo se hrănește diabetul”, a mai explicat medicul.

Vezi și: Analizele medicale, esențiale în diagnosticarea bolilor. Când și cum se recoltează sângele

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel