Trei alimente nesănătoase, consumate zilnic: Medic: Combinația între ele ne face extrem de mult rău. Care sunt acestea

Trei alimente care sunt nesănătoase le găsim în hrana noastră de zi cu zi. Cum putem evita consumul lor, ne explică medicii nutriționiști.
Trei alimente nesănătoase duc la apariția mai multor boli. Medicul nutriționist Laura Ene a explicat la Digi 24 la ce ne expunem atunci când consumăm sare, zahăr și grăsimi în exces.
Alimente cauzatoare de boli
Sarea, zahărul și grăsimile sunt vinovate de apariția mai multor boli. Inclusiv tinerii sunt afectați. Cele trei alimente nu pot fi evitate, însă pot fi consumate cu moderație.
”Depinde de ce fel de zahăr povestim și depinde, de cu ce îl combinăm, pentru că nu există, așa cum nu există un panaceu printre alimentele minune și nu există un singur aliment care poate să le cuprindă pe toate sau să fie miezul nutriției, așa nu există un singur aliment care să ne poată face atât de mult rău. Combinația între ele însă, ne face extrem de mult rău și excesul în general.
Exagerarea cu zahărul procesat, care vine de cele mai multe ori cu grăsimi la pachet din alimentele acestea procesate, este într-adevăr un pericol pentru sănătate, pentru că zahărul, sarea și grăsimile păcălesc cumva papilele gustative și ne fac să mâncăm din ce în ce mai mult.
Aceste trei ingrediente prezente în exces în marea majoritate a alimentelor pe care le găsim acum de cumpărat, la îndemână, sunt cele care ne duc în boli cardiovasculare, în diabet, pentru că și sarea, și grăsimile, și zahărul, toate acestea contribuie la apariția sindromului metabolic.
Înseamnă obezitate abdominală, grăsime depusă pe organele interne, înseamnă hipertensiune, care are legătură și cu cantitatea exagerată de sare, înseamnă dislipidemie, adică un profil lipidic, triglicedire, colesterol crescute, care mai departe duc la boli cardiovasculare”, a explicat medicul nutriționist Laura Ene.
Obezitate infantilă
Potrivit medicilor, obezitatea infantilă este noua pandemie cu care se confruntă lumea. Din ce în ce mai mulți copii sunt afectați de kilogramele în plus. Obezitatea infantilă în rândul copiilor cu vârste între 6 și 18 ani este de 10% în regiunea de Vest a României.
Un ghid pentru părinți a fost realizat de Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu – Rusescu”.
În 2018, pentru o perioadă de 3 luni s-a făcut monitorizarea incidenței excesului ponderal la copiii care s-au prezentat pentru evaluare pediatrică în Compartimentul de Primiri Urgențe al Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului ”Alessandrescu-Rusescu”, București, iar datele au fost îngrijorătoare. 7.5% dintre copii erau supraponderali și 18.5% erau obezi.
”Ajung să văd copiii care se apropie de 100 de kilograme nu mai devreme de 14 ani. Este groaznic ce ni se întâmplă.
Ne temeam și vorbeam foarte mult de pandemii, însă nu ne dăm seama că obezitatea este o epidemie care ne va omorî în cele din urmă.
Mult mai încet, mult mai lent, mult mai plăcut, pentru că nu creștem în greutate mâncând salată, nu creștem în greutate, mâncând ciorbe, mâncând alimente naturale și gătite în casă”, a mai explicat medicul.
Există dovezi care indică faptul că fondul genetic al unui individ este important în determinarea riscului de obezitate. Per total, cercetările recente au arătat că o serie de factori contribuie la obezitatea pediatrică și pot fi împărțiți în factori genetici, comportamentali și de mediu.
Alimente sănătoase vs. alimente nesănătoase
Medicii nutriționiști arată că stilul de viață dezordonat contribuie la apariția unor boli. Toate corelate cu o alimentație nesănătoasă ne fac vulnerabili în fața bolilor.
”Mâncăm foarte multe alimente procesate, suntem înconjurați de alimente procesate, suntem încurajați să mâncăm alimente procesate. Mâncăm dezordonat, mâncăm pe apucate.
Am făcut la un moment dat un un calcul între o banană care probabil nu mă costă mai mult de un leu un leu și ceva și un pachet de biscuiți. Întotdeauna câștigătoare și în buzunar și la sănătate va rămâne o banană.
Pâinea, cartoful, fasolea, mazărea, legumele, în general din piață, sunt mult mai ieftine dacă le luăm simple și le gătim acasă. Din păcate, nu prea avem cum să cumpărăm timpul cu bani, oricât de mulți bani am avea.
Însă putem, măcar o dată pe săptămână să gătim acasă și să ne străduim să ne întoarcem la alimentele sănătoase care ne hrănesc cu adevărat”, a mai spus medicul.
Înfometarea nu este o soluție
Înfometarea nu ne ajută să slăbim, decât dacă respectăm un regim alimentar corespunzător.
”Ar fi foarte bine să ne înfometăm de la 6 seara până a doua zi dimineața și să facem acel intermitent fasting despre care se tot vorbește și care nu este deloc greșit. Este a mânca într-un interval de timp restrâns, atunci când corpul nostru chiar și consumă caloriile pe care noi le dăm, pentru că degeaba stau flămând toată ziua.
De obicei așa se întâmplă. Mănânc dimineața pe apucate, eventual în covrig, în drum spre serviciu. Foamea este perfectă atâta timp cât începe de la masa de seară. Desigur că nu e ușor să nu mănânci nimic după ora 6 seara.
După ora 8 seara, până a doua zi dimineață asta se poate. Ciugulitul între mese este cea mai mare problemă cu care știu că se confruntă toți pacienții mei. Ciugulitul între mese de aliment care nu sunt hrănitoare”, a mai precizat medicul Laura Ene.
Mișcarea este esențială în cazul dietelor.
”Avem nevoie de mâncare de bază. Fugim de pâine pentru că pâinea ne îngrașă, dar când ne întâlnim cu gogoșile de la colț sau cu covrigii nu mai punem în socoteală caloriile. Ne plângem că ne îngrașă cartoful, că ne îngrașă orezul, că ne îngrașă pastele.
Da, mă îngrașă dacă le mănânc seara pentru că nu le mai cheltui prin mișcare. Și atunci toți acești carbohidrați și tot acest zahăr rămâne în corpul meu, care nu știe ce să facă cu ele decât să le depună în reserve, în depozite, depozitele de grăsimi de pe ficat, de pe organele interne care sunt cele mai periculoase pentru că de acolo se hrănește diabetul”, a mai explicat medicul.
Vezi și: Analizele medicale, esențiale în diagnosticarea bolilor. Când și cum se recoltează sângele
-
-
-
-
-
1 din 4 persoane nu are acces la apă potabilă sigură, potrivit ONU27.08.2025, 10:44
Ține cartofii în apă cu gheață 10 minute. Nu-i mai prăji fără să faci asta!
Ți-au ieșit iar cartofii moi, lipicioși sau făcuți doar pe margini? Ține-i 10 minute în apă cu gheață și vezi diferența!
Ce se întâmplă dacă bei prea multă apă cu lămâie sau limonadă
Efectele negative ale apei cu lămâie. Ce se întâmplă dacă bei prea multă apă cu lămâie sau prea multă limonadă.
Cum se fierb pastele, de fapt. Greșeala pe care ai făcut-o mereu. Să nu mai faci asta niciodată
Băutura care arde grăsimea și crește imunitatea. Cele 3 ingrediente care fac minuni. Mario Popescu: E un imuno booster
Rețetă de imuno booster - o băutură plină de vitamine și antioxidanți care crește imunitatea și ajută la topirea kilogramelor în plus.
Ai peste 40 de ani? Iată de ce trebuie să bei apă cu castravete în fiecare dimineață
Cum să ții țânțarii la distanță. Trucuri care sigur funcționează
Cele 4 trucuri care țin țânțarii departe de tine și de casa ta.
Rețeta de smoothie care te dezumflă după masa de Paște. Iți dă energie rapid și reglează tranzitul intestinal
Rețetă de smoothie sănătos după masa de Paște.
Cafeaua cu lapte: remediu minune pentru inflamații. Ce se întâmplă atunci când o bei
Consumul de brânză poate reduce riscul de demență. Colina, compusul care protejează creierul
Acest aliment sănătos reduce riscul apariției demenței. De altfel, previne și alte boli asociate cu îmbătrânirea.
Pate vegetal din ciuperci, rețeta gata în 15 minute
Secretul pateului vegetal. Ingredientul cheie care îl face delicios. Rețeta e gata în 15 minute.
Cum să reduci riscul de accident vascular cerebral cu o simplă schimbare în dietă, recomandată de un expert în nutriție
Așa reduci riscul de AVC. Un expert indică schimbarea alimentară simplă care poate face diferența.
Adevărul despre oțetul din murături. Elena Merișoreanu: Nu face bine la stomac. Adăugați asta în loc de oțet, ies delicioși
Un dietetician oncolog dezvăluie cele 3 rețete care ajută la prevenirea cancerului de colon
Murături fermentate sau murături îndulcite: care sunt mai sănătoase. Cea mai bună alegere pentru stomac
Supă de pui CLARĂ. De ce îți iese supa albă, galbenă sau tulbure? De ce să pui albuș de ou. Trucul genial care îți repară supa de pui
De ce să mănânci leurdă cu friptura de miel. Ingredientul care stimulează secreția gastrică și nu crește colesterolul
Cu ce să mănânci carnea de miel ca să nu îți crească colesterolul.
De ce trăiesc mai mult călugării și pustnicii. Ce fac diferit față de noi. Adevărul te va surprinde
Rețetă simplă de pepene murat. Ce beneficii are pentru digestie și imunitate
Cel mai bun tratament pentru constipație. Dr. Marius Sava: Trece repede prin intestin
Acesta este cel mai bun tratament pentru constipație. E atât de simplu și totuși mulți oameni nu îl știu sau nu țin cont de el.
De ce să pui lămâie în cafea. Trucul care îți transformă diminețile. 3 motive pe care le vei adora
Este ceva nemaipomenit să începi ziua cu o cană de cafea bună. Dar iată de ce să pui puțină lămâie în cafea.
Cea mai bună făină pentru pâinea fără gluten. Greșeala pe care ai făcut-o mereu
Fibrele alimentare: cheia prevenției cancerului. Descoperirea care schimbă regulile nutriției
Sushi, secretul japonezilor pentru longevitate. Bilic: Ne învață că e sănătos să mănânci pește crud. Sosul de soia, ridichea murată și wasabi împiedică multiplicarea bacteriană
Acesta este secretul japonezilor pentru longevitate. Alimentul care îți prelungește viața.