Trezirea de dimineață, reinventată. Uită de alarma enervantă!

Adisa Codruț |
Data publicării:
Trezitul de dimineață
Trezitul de dimineață

Există vreo modalitate mai bună de a ne trezi decât cu sunetul iritant al ceasului deșteptător? Un expert al Colegiului de Medicină Baylor explică cum influențează lumina ritmul nostru circadian și de ce ceasurile care au alarme luminoase sunt benefice.

„Oamenii au un ritm circadian care facilitează o tendință naturală de a adormi noaptea și de a fi treaz în timpul zilei", spune dr. Philip Alapat, profesor asistent la Colegiului de Medicină Baylor.

„Cel mai puternic contribuitor la stabilirea ritmului circadian este lumina. Oamenii au evoluat astfel încât prezența soarelui dictează nivelul nostru de activitate. Suntem în mod natural mai activi în timpul zilei și suntem mai predispuși să dormim noaptea când este mai puțină lumină. Și prezența luminii la momente diferite din z i decât vă așteptați ne poate perturba ritmul nostru circadian suficient încât capacitatea noastră de a dormi bine noaptea să fie afectată".

Prezența luminii influențează în special ritmul nostru circadian atunci când lumina este puternică și se îndreaptă spre spectrul albastru, a spus dr. Alapat. Acesta este motivul pentru care unele telefoane și gadgeturi mai noi au o caracteristică specială pe care o puteți utiliza noaptea, care diminuează spectrul albastru și diminuează impactul luminii asupra ritmului tău circadian.

Cum adormi

Dr. Alapat recomandă să nu fie lumină atunci când încerci să adormi - chiar dacă nu este noapte, corpul tău trebuie să încerce să se convingă că este întuneric, astfel încât să poți dormi.

Unele dintre dispozitivele la care ne uităm, în special ecrane de televizoare și monitoare de computer, produc o cantitate mare de lumină care poate fi suficient de semnificativă pentru a vă modifica ritmul circadian. Având în vedere acest lucru, cel mai bine este să opriți aceste dispozitive cu cel puțin 30 de minute înainte de a adormi.

În general, mediul în care dormim ar trebui să fie cât mai întunecat și mai silentios posibil pentru a reduce stimulii creierului, a spus dr. Alapat. Cu toate acestea, dacă aveți nevoie de lumini de noapte pentru a vă asigura că vă puteți plimba în siguranță în jurul camerei dvs. fără a vă împiedica de varii lucruri, Alapat a spus că acestea sunt bune dacă sunt de joasă intensitate. Este puțin probabil ca un nivel scăzut de lumină să afecteze în mod semnificativ ritmul tău circadian.

Ceasuri de alarmă luminoasă

Deși nu există dovezi clinice care să susțină utilizarea ceasurilor deșteptătoare cu lumină de avertizare, dr. Alapat a spus că are dovezi anecdotice cu privire la eficacitatea lor. Unii dintre pacienții săi cărora le-a recomandat să utilizeze aceste ceasuri au raportat că obțin beneficii semnificative de pe urma lor.

Ceasurile cu alarmă luminoasă funcționează prin creșterea lentă a cantității de lumină la care sunteți expus în jurul perioadei în care doriți să vă treziți. De obicei, ele adaugă și un pic de stimulare sonoră în plus față de lumină. Alarma va începe la un nivel foarte scăzut de sunet și lumină și va crește treptat în intensitate.

Alapat avertizează că, în general, dacă aveți dificultăți în stabilirea unui ritm circadian care să vă ajute să vă treziți la un anumit moment și să adormiți la un anumit moment, modificarea programului - de exemplu în timpul weekend-urilor - va fi probabil perturbatoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel