Vertijul, cauze și remedii. Cum să scapi de amețeală cu două exerciții banale

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
vertijul cauze si remedii. FOTO: Freepik
vertijul cauze si remedii. FOTO: Freepik

Vertijul poate avea mai multe cauze, printre care și perturbarea echilibrului, Cum să scapi de amețeală, chiar la tine acasă.

Vertijul, starea de amețeală pe care o putem experienta de-a lungul vieții poate avea cauze multiple, printre care perturbarea la nivelul sistemelor care sunt responsabile cu echilibru.

Vertijul se poate diagnostica după efectuarea unor teste simple, iar tratarea acestuia se face în funcție de cauza care provoacă starea de amețeală.

Kinetoterapeutul Alexandru Ilie a explicat trei posibile cauze pentru apariția vertijului, dar și cum se poate scăpa de acesta. 

”Când avem o problemă de amețeală este posibil să avem o perturbare la unul dintre cele trei sisteme responsabile de păstrarea echilibrului.

Avem sistemul proprioceptiv, care înseamnă aparatul nostru de senzori și pe care îl avem în sistemul musculoscheletal. În tendoane și mușchi avem senzori care transmit creierului unde ne află în spațiu și creierul știe această informație și astfel se coordonează cu ochiul și cu urechea internă.

Toate persoanele care au afecțiuni ale etajului cervical, fie că sunt spondiloze, spondilodiscartroze, nevralgii de de trigemen, nevralgia de tip Arnold, care este extrem de larg răspândită și ea, reprezintă factori de risc pentru a perturba propriocepția locală și astfel de a fi prezent acest simptom de amețeală”, a declarat kinetoterapeutul Alexandru Ilie la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1.

Cauza optică. ”Dacă avem amețeală, întotdeauna trebuie să facem un consult oftalmologic pentru a stabili foarte clar dacă avem dioptriile corecte sau avem o problemă a sistemului vizual”, a mai spus Ilie.

”A treia situație este aceea când sistemul vestibular și de data aceasta ne referim la urechea internă are o problemă, o perturbare. Aici sunt foarte multe teste pe are le putem realiza și să vedem dacă, fie este o problemă de migrare a otoliților, fie este o problemă a reflexului vestibular optic și investigațiile continuă”, a adăugat specialistul.

Vezi și: Hernia de disc, boala lunii decembrie, cauze, factori de risc și diagnostic. Ilie: Provoacă o stare de anxietate, de teamă

Teste pentru amețeală

În acest sens kinetoterapeutul a exemplificat câteva teste simple care să indice o primă direcție pentru diagnosticarea amețelilor.

Testul Romberg, cel pe care l-a prezentat kinetoterapeutul, este un test pentru evidențierea tulburărilor proprioceptive și se efectuează prin staționarea pacientului cu picioarele împreună și cu ochii închiși, fără ca acesta să își piardă echilibrul. ”Un test negativ, în care pacientul nu se dezechilibrează, arată că propriocepția este sănătoasă”, a explicat Ilie.

Un test mai complex este acela în care, în picioare, pacientul trebuie să ducă un picior în fața celuilalt, ca la mersul pe sârmă, întâi cu ochii deschiși, apoi cu ei închiși.

”Ne calibrăm bine, apoi mișcăm capul ușor, stânga dreapta, și cu privirea înainte, cu ochii închiși, avem 10 secunde de așteptare și vedem că sistemul de echilibru începe să răspundă, propriceptorii, senzorii pe care ne bazăm când analizatorul vizual este anihilat, încep să transmită informații unde ne aflăm și practic mușchii încep să se contracteze”, a mai spus kinetoterapeutul, subliniind că ”dacă avem afecțiuni ale etajului cervical neapărat să facem aceste teste și ulterior exerciții deștepte cu ajutorul cărora să normalizăm acești senzori”.

Un alt test, care are legătură cu reflexul vestibular optic, despre care susține kinetoterapeutul trebuie să arate că ”în momentul în care mișcăm capul, stânga dreapta, ochii trebuie să rămână fixați pe imaginea pe care o urmăream și să nu plece odată cu deplasarea capului”.

Excerciții de recalibrare

În cazul în care acest lucru se întâmplă, adică o pozitivare a acestui reflex, va fi nevoie de exerciții de recalibrare vestibulară.

”Recalibrarea” se face printr-un exercițiu ușor, cu brațul întins în față și cu degetul mare ridicat, iar privirea trebuie fixată pe acesta. Se realizează mișcări de stânga dreapta fără a muta privirea, iar complexitatea acestui exercițiu este dată de viteză și amplitudine.

În aceeași poziție a brațului, dar cu mâna rotită la 90 de grade, pacientul va face mișcarea în sus și în jos, fără a-și lua privirea de pe degetul mare.

Potrivit lui Alexandru Ilie, acestea sunt ”exercițiile deștepte” în cazul unui test pozitiv al reflexului vestibular optic.

”Avem nevoie de un oftalmolog, în echipă, de ORL-ist și de fizioterapeut. În majoritatea cazurilor, fizioterapeutul este cel care ne ajută să scăpăm de vertij”, a concluzionat Alexandru Ilie.

Vezi și: Ridurile de somn, cauze. Felul în care dormi îți poate afecta tenul și lăsa urme pe față

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel