Ziua Mondială a Vegetarianismului. De când se marchează

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Un compus al brocoli este activ împotriva tumorilor     FOTO: pexels.com
Un compus al brocoli este activ împotriva tumorilor FOTO: pexels.com

Ziua Mondială a Vegetarianismului este marcată, în fiecare an, la 1 octombrie, de toţi aceia care sunt adepţii unei alimentaţii vegetariene.

Ziua Mondială, vegetarianism. Ziua Mondială a Vegetarianismului a fost stabilită în anul 1977 de către Societatea Vegetarienilor din America de Nord (NAVS), fiind aprobată ulterior, în 1978, de Uniunea Internaţională a Vegetarienilor (UIV), conform site-ului https://worldvegetarianday.navs-online.org/.

Uniunea Internaţională a Vegetarienilor, înfiinţată în 1908, la Dresda, în Germania, reprezintă o reţea globală care cuprinde numeroase organizaţii independente din întreaga lume şi care promovează vegetarianismul. Tot începând din 1908 au fost organizate, în diverse oraşe ale lumii, congrese privind vegetarianismul, primul congres având loc chiar la Dresda, potrivit Agerpres.

Ziua Mondială, vegetarianism. Motive


Ziua de 1 octombrie reprezintă data la care începe ''Luna de conştientizare a vegetarianismului'', care îndeamnă la o informare şi conştientizare asupra beneficiilor vegetarianismului. Putem contribui astfel la crearea unei lumi mai bune, deoarece dieta vegetariană şi-a dovedit beneficiile pentru sănătate, salvarea vieţii animalelor şi conservarea mediului, potrivit sursei amintite mai sus. Deşi 1 octombrie reprezintă data oficială, evenimente pot fi programate şi la o altă dată apropiată acestei zile.
Numărul adepţilor vegetarianismului creşte de la an la an. Motivele pentru care tot mai mulţi oameni decid să adopte o astfel de alimentaţie sunt numeroase, de la cele de natură religioasă, cele bazate pe compasiune faţă de animale, până la convingerea că acest mod de alimentaţie reprezintă un stil de viaţă sănătos.

Vegetarianismul exclude consumul produselor de origine animală în totalitate. Există însă şi variante de alimentaţie vegetariană, în care carnea este exclusă, nu însă şi ouăle sau alte produse obţinute de la animale, precum lactatele sau mierea. Sunt, astfel, ovo-lacto-vegetarieni (cei care mănâncă ouă şi produse lactate), lacto-vegetarieni (cei care consumă produse lactate, dar nu şi ouă), ovo-vegetarienii (cei care nu mănâncă produse lactate, dar manâncă ouă).

Evenimentele organizate cu prilejul Zilei mondială a vegetarianismului includ petreceri, întâlniri la care fiecare aduce la masă produse specific vegetariene, prezentări de varietăţi de mâncăruri, degustări, dezbateri, schimburi de informaţii privind beneficiile dietelor vegetariene.

Ziua Mondială a Vegetarianismului în România

Societatea Vegetarienilor din România, organizaţie non-profit înfiinţată în 1991, ''pentru animale, pentru oameni şi pentru mediul înconjurător'' , potrivit https://ro-ro.facebook.com/societateavegetarienilor/, organizează la rândul său, în fiecare an, o serie de evenimente cu ocazia Zilei mondiale a vegetarianismului.

În întreaga lume există numeroase personalităţi adepte ale vegetarianismului. Printre acestea se numără muzicianul britanic Paul McCartney, militant convins pentru vegetarianism.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel