10 alimente care alungă astenia de toamnă

Steluța Indrei |
Data publicării:
Lipsa de energie și iritarea pot fi simptome ale lipsei de vitamina B6
Lipsa de energie și iritarea pot fi simptome ale lipsei de vitamina B6

Astenia de toamnă își face simțită prezența pentru mulți dintre noi, mai ales după răcirea bruscă a vremii. Includerea în dietă a unor alimente bogate în anumite vitamine și minerale ajută la combaterea oboselii și a stărilor depresive.

Astenia de toamnă poate fi mai mult decât o stare de indispoziție temporară, ci se manifestă adesea prin oboseală cronică, scăderea imunității, predispoziție la infecții, lipsă de concentrare.

Dacă nu se iau măsuri de la primele simptome, persoanele afectate riscă să intre în iarnă lipsiți de energie, ceea ce îi predispune la îmbolnăviri destul de serioase. 

Orice persoana este pasibilă la a dezvolta astenie de toamnă, dar această problemă apare mai frecvent la:

- persoane care petrec mult timp în interior și care nu beneficiază de lumina naturală, chiar dacă în anotimpul rece zilele sunt din ce în ce mai scurte; 

- femei;

- persoane active, cu vârsta cuprinsă între 15 și 55 ani, mai ales dacă au în familie rude cu astenie.

Alimentația sănătoasă și un stil de viață echilibrat reprezintă o metodă importantă de prevenire a asteniei de toamnă. Iată ce trebuie să incluzi în dietă:

Portocale

Datorită conținutului mare de vitamina C (39-40 mg/100 g), portocalele vă redau rapid vitalitatea. Începeți ziua cu dreptul mâncând în fiecare dimineață o portocală. Alegeți fructul întreg, nu sucul de portocale, care este lipsit de fibre. 

Kiwi

Și kiwi este campion la vitamina C (92 mg/100 g). Puteți alterna consumul de portocale cu kiwi. 

Spanac

Conține magneziu, esențial pentru a alunga stresul, oboseala, indispoziția. În plus, spanacul este o sursă bună de vitamina B9 (175 mg/100 g), care contribuie la buna funcționare a sistemului nervos și sistemului imunitar.

Pătrunjel

Eficient de asemenea contra stărilor de oboseală, pătrunjelul este o sursă bună de vitamina C și fier (4,32 mg/100 g), cu biodisponibilitate crescută.

Usturoi

Usturoiul este bogat în antioxidanți, care neutralizează radicalii liberi. Când oboseala cronică ne slăbește sistemul imunitar, avem nevoie de usturoi ca să îl întărească.

Avocado

Este un adevărat un scut împotriva stresului, deoarece avocado conține luteină, beta-caroten, vitamina E, acid folic, acizi omega 3. O singură porție (aproximativ un sfert de avocado) conține și o cantitate mare de vitamina B.

Fructe de pădure

Afinele au unul dintre cele mai ridicate niveluri de antioxidanți. Toate fructele de pădure, inclusiv căpșunile, zmeura și murele, sunt bogate în vitamina C, care s-a dovedit a fi foarte eficientă în combaterea stresului.

Alune caju

Alunele caju sunt o sursă excelentă de zinc. Or, nivelurile scăzute de zinc au fost asociate atât cu anxietatea, cât și cu depresia.

Ciocolata neagră

Ciocolata este asociata în mod cert cu starea noastră de spirit. Un studiu recent de la Universitatea din California a raportat că atât femeile, cât și barbații care consumă zilnic 1-2 pătrățele de ciocolată cu peste 70% cacao beneficiază de bună dispoziție și randament crescut în activitățile zilnice.

Ceai verde

În locul consumului excesiv de cafea puteți alege ceaiul verde pentru mai multă energie. Antioxidanții speciali din această băutură, numiți catechine, protejează organismul în condiții de stres și oboseală.

Sursa: Prevention.com

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel