ADHD, asociată cu risc crescut de boli cardiovasculare la adulți. Cum se manifestă afecțiunea și ce impact are asupra vieții

Sonia Baciu |
Data publicării:
adhd asociata cu risc crescut de boli cardiovasculare. FOTO: Freepik @BillionPhotos
adhd asociata cu risc crescut de boli cardiovasculare. FOTO: Freepik @BillionPhotos

ADHD este tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenți si afectează atât copiii, cât și adulții. ADHD a fost asociată cu un risc crescut de a dezvolta boli cardiovasculare, arată un studiu.

ADHD, tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție, o boală de afectează deopotrivă copiii (5% dintre copii au fost diagnosticați, la nivel mondial) și adulții, are un impact atât asupra relațiilor sociale, cât și asupra sănătății generale.

Un studiu realizat în Suedia a arătat că persoanele diagnosticate cu ADHD prezintă un risc de două ori mai mare de a dezvolta toate tipurile de boli cardiovasculare comparativ cu cele fără ADHD. Astfel, în rândul adulților, bărbați, persoanele mai tinere și cele cu afecțiuni psihiatrice au prezentat un risc cardiovascular crescut.

ADHD și bolile cardiovasculare

Astfel, studiul realizat recent la nivel național și publicat în World Psychiatry arată că persoanele cu ADHD au prezentat un risc crescut de boli cardiovasculare în comparație cu cele fără ADHD, chiar și după luarea în considerare a factorilor de risc cardiovascular.

”Studiul este uriaș, cu o urmărire îndelungată și, chiar și luând în considerare potențialele erori în menținerea unei bănci de date atât de mari, studiul sugerează cu siguranță că ADHD este asociat cu o posibilă dublare a riscului de boli cardiovasculare (CVD).

Având în vedere faptul că această afecțiune ADHD pare să fie în creștere, împreună cu consumul de droguri timpurii și inactivitatea fizică, aceste date cu siguranță ridică semnale de alarmă în ceea ce privește riscurile CVD pe termen lung la această populație de pacienți”, a explicat dr. Carl Lavie, cardiolog la University of Queensland School of Medicine din Australia, pentru Medical News Today.

Persoanele cu ADHD au adesea afecțiuni psihologice concomitente, cum ar fi anxietatea și depresia, și afecțiuni fizice, cum ar fi obezitatea.

Totodată, este cunoscut faptul că obezitatea este un factor de risc pentru bolile cardiovasculare, astfel că asocierea dintre cele două afecțiuni nu trebuie să ne uimească câtuși de puțin.

Studii anterioare au arătat că diverse afecțiuni psihice, cum ar fi autismu, tulburările de anxietate și depresia, sunt asociate cu un risc crescut de boli cardiovasculare. Cu toate acestea, există date limitate care sugerează o asociere între ADHD și un risc de boli cardiovasculare.

Există, de asemenea, o lipsă de date cu privire la faptul dacă persoanele cu ADHD prezintă un risc crescut de afecțiuni cardiovasculare specifice, inclusiv accident vascular cerebral, stop cardiac, aritmii, arterioscleroză și insuficiență cardiacă.

Strategiile de prevenire și tratament pentru diferitele tipuri de boli cardiovasculare pot varia, ceea ce face esențială înțelegerea asocierii dintre ADHD și diferitele boli cardiovasculare.

În plus, nu se înțelege pe deplin măsura în care factorii de risc cardiovascular la persoanele cu ADHD influențează riscul de boli cardiovasculare la aceste persoane.

Unii dintre factorii de risc pentru bolile cardiovasculare includ:

- nivelul de educație

- antecedente familiale de boli cardiovasculare

- probleme de somn

- obezitatea

- diabet

- fumat.

Vezi și: Tulburarea BIPOLARĂ, ce este, cum ȘTII dacă o ai și care sunt cauzele. Mania și impulsivitatea, semnele la care să ai grijă

AHDH, manifestare la adulți

ADHD-ul poate fi împărțit în trei subtipuri: 

- tulburarea cu deficit de atenție;

- tulburarea cu hiperactivitate și impulsivitate care se manifestă mai frecvent la copii și la adolescenți, mai puțin la adulți;

- varianta combinată, cu deficit de atenție, hiperactivitate și impulsivitate.

Dacă la copii acesta se manifestă prin: visare cu ochii deschiși, incapacitatea de a se concentra asupra sarcinilor, pierderea lucrurilor, frământare, dificultate în a urma instrucțiunile, vorbire și zgomote excesive, precum și asumarea unor riscuri inutile, la adulți lucrurile se prezintă diferit într-o oarecare măsură.

ADHS-ul la adulți se prezintă astfel:

- impulsivitate;

- dezorganizare și probleme în stabilirea priorităților;

- abilități slabe de gestionare a timpului;

- probleme de concentrare asupra unei sarcini;

- probleme cu multitasking-ul;

- activitate excesivă sau neliniște excesivă;

- planificare deficitară;

- toleranță scăzută la frustrare;

- schimbări frecvente de dispoziție;

- probleme de urmărire și finalizare a sarcinilor;

- temperament fierbinte;

- dificultăți în a face față stresului.

ADHD și impactul asupra vieții sociale și profesionale

”Persoanele respective își dau seama că au o problemă ca adult, anticipează că parcursul lor va fi nefavorabil pentru cariera lor, pentru că sunt persoane cu o inteligență și cu un intelect normal și își doresc să fie ajutate ca să poată funcționa pe viitor.

Aceste persoane sunt cu o capacitate de concentrare a atenției diminuată, randament profesional scăzut, schimbarea locurilor de muncă pentru că apare iritabilitatea, în special atunci când nu te poți concentra și și să faci lucrurile așa cum trebuie devii nervos, irascibil, poți intra în conflict cu colegii, în familie, nu poți îndeplini sarcinile.

De asemenea sunt împrăștiate, dezordonate, nu își pot prioritiza activitățile la locul de muncă și ajung tot timpul să rămână în urmă sau să rezolve lucrurile pe ultima sută de metri”, a afirmat psihiatrul Ioana Silion, la Antena 3.

Totodată, mai spune specialistul, această tulburare le afectează viața pacienților cu ADHD în mod direct, căci aceștia primesc reproșuri de la angajator, primesc observații în familie pentru că nu își pot îndeplini obligațiile și întârzie întotdeauna.

Vezi și: Consumul mai multor fructe și legume poate îmbunătăți atenția copiilor cu ADHD. 62% dintre aceștia sunt sub tratament medicamentos

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel