Ai sărit peste micul dejun? Ce se poate întâmpla în organism

Cercetătorii au combinat date din studiile anterioare pentru a afla dacă „cea mai importantă masă a zilei” poate fi sau nu sărită pentru a scăpa de câteva kilograme....
O nouă meta-analiză, publicată în BMJ, a combinat date din șapte studii controlate pentru a evalua efectele săritului peste micul dejun asupra siluetei unei persoane și a factorilor de risc cardiometabolici.
Analiza a inclus doar studii care au durat cel puțin patru săptămâni și în total au analizat datele de la 435 de participanți adulți. Cinci dintre cele șapte studii au fost efectuate cu participanți obezi sau supraponderali, în timp ce participanții la celelalte două studii au avut o greutate normală și sănătoasă.
Rezultatele au arătat că cei care au sărit peste micul dejun au avut o reducere ușor mai mare a greutății corporale, în medie cu 1,19 kilograme, comparativ cu cei care au mâncat micul dejun. Nu a existat nicio diferență semnificativă între grupuri când a fost vorba de indicele de masă corporală (IMC) sau de masa de grăsime.
Cei care au sărit peste micul dejun au observat o ușoară creștere a colesterolului LDL, care este colesterolul „rău”, care se colectează în pereții vaselor de sânge și îți crește șansele de probleme de sănătate, cum ar fi atacul de cord sau atacul cerebral. Nu au existat diferențe între grupuri atunci când a fost vorba de tensiunea arterială, colesterolul HDL, insulină, glucoză cu post sau alte măsuri cardiometabolice.
Așadar, săritul micului dejun te ajută să slăbești?
În final, cercetătorii au concluzionat că săritul micului dejun nu va avea un efect semnificativ asupra pierderii în greutate. În schimb, calitatea micului dejun este cea mai importantă. În ceea ce privește pierderea în greutate, nu pare să conteze dacă săriți sau nu să luați micul dejun.
Studiul integral, aici.
-
Cafeaua cu ulei de măsline: beneficii, riscuri și cum să o prepari acasă16.09.2025, 09:49
-
-
-
-
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Cum scap de pofta de dulce
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?