Alimentele, ce trebuie să știi despre termenul de expirare. Ce se întâmplă cu adevărat atunci când consumați orez, carne sau ouă

Monika Baciu |
Data publicării:
alimentele - FOTO: Freepik@atlascompany
alimentele - FOTO: Freepik@atlascompany

Alimentele prezintă riscuri mari pentru sănătate dacă le consumați după termenul de expirare. Cât timp poți păstra orezul, pastele, carnea sau ouăle.

Alimentele au termen de valabilitate. Când achiziționați alimente de la un magazin alimentar, este posibil să observați o dată tipărită, ștampilată sau scrisă undeva pe ambalaj. Această dată ar putea însemna câteva lucruri, dar există o șansă bună să fie acolo pentru a vă oferi o indicație despre momentul în care produsul pe care l-ați cumpărat va "expira".

Cât timp poți consuma un produs după ce a expirat

Termenul "a se consuma înainte de", care indică când textura și aroma unui aliment vor fi de înaltă calitate. Produsele care au expirat de două zile pot fi încă comestibile, dar este puțin probabil să fie la fel de gustoase. În cele din urmă, aveți o dată de "utilizare până la", care indică fereastra în care un produs va rămâne la "calitate de vârf", notează Tastingtable

Ce termen de valabilitate are carnea la conservă

Carnea conservată corespunzător poate dura mult mai mult decât v-ați aștepta. Deși dată imprimată pe cutie poate fi la doar un an sau doi distanță de data la care ați achiziționat-o, unele tipuri de conserve de carne pot dura până la 10 ani dacă sunt depozitate corespunzător.

Conținutul ridicat de sare al alimentelor ajută la conservarea acestora. Alți conservanți, cum ar fi nitrații, pot fi, de asemenea, prezenți și pot prelungi durata de timp în care carnea va fi sigură de mâncat. Cu toate acestea, în timp ce sărea și alți conservanți vor întinde termenul de valabilitate al cărnii conservate, zahărul și sosurile acide vor face contrariul.

Vezi și: Ce se întâmplă în corp când mănânci mezeluri. Cele trei boli pe care le faci, potrivit studiilor: Predicțiile sunt sumbre, e un dezastru. Cumpărăm haotic, umplând frigiderul

Carne crudă

În timp ce conservele de carne pot fi conservate pentru mai mult timp, carnea de vită crudă, pui, și carne de porc, nu intră în această categorie. Dacă cumperi o carne proaspătă de la magazinul alimentar și o depozitezi în congelator, nu există șanse reale ca aceasta să poată fi consumată și după 10 ani.

După cum explică Livestrong, carnea proaspătă manipulată și depozitată necorespunzător ar putea fi de fapt nesigură pentru a fi consumată înainte de expirarea acesteia.

Carne - FOTO: Freepik@dailasharky

Supă conservată

Ca și în cazul tuturor conservelor, starea cutiei în sine este mai importantă decât o dată de expirare. Rugina extinsă, găuri, sau umflăturile capacului ar putea indica prezența unor bacterii dăunătoare.

Principalul lucru de care trebuie să ții cont este nivelul de aciditate al supei și ce efecte pot avea asupra cutiei. Supele acide, cum ar fi roșiile, pot reacționa cu recipientele lor, iar calitatea supei poate fi afectată ca rezultat.

Dacă doriți să consumați o supă este bine să o faceți în cel mult doi ani, dacă aceasta este la conservă.

Vezi și: Planta care ar putea bloca apariția bolii Alzheimer. E plină de potasiu și magneziu și oferă echilibrul hormonal

Pâine

Pâinea trebuie consumată în câteva zile. Dacă se dezvoltă mucegaiul, pâinea trebuie aruncată și nu trebuie mâncată sub nicio formă. În timp ce o mulțime de mucegaiuri sunt inofensive, unele pot avea toxine dăunătoare, iar ingerarea lor este periculoasă.

Potrivit Healthline, consumul de pâine mucegăită poate duce la probleme de stomac și poate provoca daune biomului intestinal, crescând șansele de a dezvolta o boală.

Consumul de pâine învechită nu este neapărat dăunător, iar dacă singura problemă este o anumită uscăciune, puteți ingera pâinea fără a avea efecte nocive.

Pâine - FOTO: Freepik

Paste

Paştele sunt unul dintre acele alimente cu un termen de valabilitate notoriu lung, așa că s-ar presupune că puteți ignora data de vânzare fără prea multe probleme. Dar credeți sau nu, tăiețeii uscați pot, de fapt, pot să vă afecteze sănătatea.

Ca și în cazul majorității celorlalte lucruri, condițiile de depozitare sunt mai importante decât orice imprimat pe ambalaj, iar pastele ar trebui păstrate într-un loc răcoros și uscat, dacă doriți ca acestea să rămână comestibile cât mai mult timp posibil. Pastele depozitate în mod corespunzător sunt unul dintre acele alimente care pot rămâne sigure pentru a mânca la nesfârșit.

Cu toate acestea, calitatea gustului și texturii pastelor ar putea scădea odată cu trecerea anilor. În cazul în care pastele tale s-au umezit la un moment dat, ar putea dezvolta mucegai. Ca și în cazul ciupercii care crește pe pâinea veche, ingerarea pastelor mucegăite poate duce la probleme de sănătate, conform Clinicii Cleveland. Deci, dacă arată, miroase sau are gust, nu vă asumați riscul.

Vezi și: Cum a apărut carantina, de fapt. Detaliul care te va uimi, legătura cu numărul 40 și "Moartea Neagră": Pentru cei cu bani era opțională. Oamenii săraci sufereau, nu aveau de ales

Pește

Potrivit USDA, orice pește care nu este înghețat va dura doar câteva zile cu depozitarea corespunzătoare. Cu cât peștele este înghețat mai mult, cu atât este mai mare riscul de pierdere a aromei și texturii. USDA recomandă ca peștele gătit congelat să fie consumat în termen de trei luni, iar peștele crud în mai puțin de opt luni, dacă doriți o masă gustoasă.

Peștele se poate strica dacă este lăsat la temperatura camerei timp de cel puțin două ore. Peștele putred, împreună cu alte fructe de mare, poate fi un teren de reproducere pentru bacterii periculoase, potrivit Aquafind.

Orez

Orezul este unul dintre cele mai populare alimente din lume și ai fi iertat pentru că te-ai gândi că poate fi depozitat la nesfârșit. De obicei, vine ca o pungă de cereale uscate, dar spre deosebire de alte alimente uscate, cum ar fi pastele, orezul poate avea unele lucruri foarte neplăcute care trăiesc pe el.

În ceea ce privește termenul mediu de valabilitate, orezul alb este de obicei bun timp de doi ani, în timp ce orezul brun are termen de valabilitate mai scurt. Semnele de deteriorare pot include prezența insectelor, colorarea ciudată, o textură uleioasă sau prezența mucegaiului.

Cu toate acestea, orezul poate fi, de asemenea, periculos atunci când este gătit. Poate conține o bacterie numită bacillus cereus, care nu este distrusă de procesul de gătit. Toxinele produse de aceste bacterii pot provoca intoxicații alimentare dacă sunt ingerate.

Orez - FOTO: Freepik@jcomp

Ciocolată

Dacă ați găsit vreodată un baton de ciocolată vechi, este posibil să observați că o substanță albă pare să fi crescut pe suprafața sa. Deși poate arăta similar cu mucegaiul, nu este deloc periculos și nu indică faptul că un baton de ciocolată este necomestibil. Cât timp un baton de ciocolată va rămâne bun de mâncat depinde de câțiva factori.

Primul este tipul de ciocolată pe care îl depozitezi. Ciocolata neagră durează mai mult decât orice alt tip, deoarece nu are produse lactate în lista sa de ingrediente. Ciocolată albă are un termen de valabilitate similar cu ciocolata cu lapte, deși probabil nici nu ar trebui să conteze, deoarece nu conține de fapt nici o ciocolată.

Celălalt factor este dacă ambalajul batonului de ciocolată a fost deschis. În ciuda a ceea ce spune data de expirare, ciocolata neagră ar trebui să rămână proaspătă timp de cel puțin doi ani de la data fabricației, iar ciocolata cu lapte și ciocolată albă au termen de valabilitate de un an de zile.

Vezi și: AVC cardioembolic: simptome, cauze. Cele 2 vârste de graniță când pot apărea. Stoicescu: Cheagul de sânge e aruncat în creier. Dacă ai trecut de vârsta asta, riscul crește

Brânza, termen de valabilitate

În cazul în care brânza moale devine mucegăită, cu toate acestea, ciuperca a pătruns, probabil, adânc în brânză și ar trebui să fie aruncată. Brânza nu trebuie consumată dacă dezvoltă un miros asemănător amoniacului. Consumul de brânză expirată care arată sau miroase urât ar putea duce cu ușurință la boli alimentare.

Brânza - FOTO: [email protected]

Ouă

Consumul de ouă expirate poate avea consecințe grave. Ouăle au fost cunoscute pentru a adăposti un agent patogen numit salmonella, care într-adevăr nu se înțelege cu sistemul digestiv uman. Simptomele infecției cu salmonella includ vărsături, crampe stomacale, diaree și febră.

Din fericire, cu practicile moderne de siguranță alimentară, un ou are o durată de viață de trei până la cinci săptămâni, dacă este depozitat în frigider.

Cel mai notabil semn că un ou este expirat, este mirosul său. Un ou putred are un miros sulfuros distinct și nu va avea un gust bun. Alți indicatori că oul tău este departe de a fi proaspăt sunt o coajă pulverulentă, pete roșii și/sau albe pe gălbenuș, decolorarea gălbenușului și, în cazul unei infecții cu bacterii pseudomonas, un gălbenuș roz.

Dacă un ou este doar recent expirat, ar trebui să îl puteți mânca fără probleme. Există, de asemenea, un test simplu pentru a vă ajuta să verificați dacă un ou este suficient de proaspăt pentru a mânca. Puneți oul într-un pahar sau castron cu apă. Dacă plutește, aruncați-l. Dacă se scufundă, oul este comestibil.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel