Alimentele de toamnă, beneficii pentru sănătate. Ce mâncăruri scad riscul de deces

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
alimentele de toamna - FOTO: Freepick
alimentele de toamna - FOTO: Freepick

Alimentele de toamnă aduc o serie de beneficii sănătății. Află ce trebuie să consumi în acest sezon.

Alimentele de toamnă sunt încărcate nu doar de culori variate, ci și cu vitamine și minerale de care organismul are nevoie pentru a putea funcționa.

Recolta de toamnă aduce o varietate de legume rădăcinoase și fructe crocante, perfecte pentru a crea mese reconfortante de care să vă bucurați pe măsură ce vremea începe să se răcească.

Potrivit Clinicii Cleveland, o dietă plină de legume și fructe, împreună cu proteine, cereale și leguminoase, susține o inimă sănătoasă. Mai mult, un studiu publicat în martie 2020 în revista Neurology a constatat că vegetarienii care au mâncat o dietă bogată în nuci, legume și soia au avut un risc mai mic de accident vascular cerebral decât non-vegetarienii care au mâncat carne.

Autorii scriu că participanții care au mâncat cele cinci porții recomandate de fructe și legume pe zi au avut un risc mai mic de deces decât persoanele care au mâncat mai puține porții. Produsele sezoniere sunt cunoscute pentru prospețimea lor și valoarea nutritivă, iar dacă sunt de la o fermă locală, acest lucru reduce amprenta de carbon, arată Every Day Health.

Vezi și: Jocul de cuvinte încrucișate, efect asupra memoriei. Te pot apăra de Alzheimer

Merele îmbunătățesc sănătatea creierului

Flavonoidele din mere pot îmbunătăți sănătatea creierului. S-ar putea să nu existe fructe mai populare în timpul sezonului de toamnă decât merele - și sunt greu de ratat, cu atât de multe soiuri colorate din care să alegeți. Un măr mediu are aproape 4,8 grame (g) de fibre, ceea ce vă oferă aproximativ 17% din doză zilnică recomandată.

Vitamina E servește ca antioxidant solubil în grăsimi, vitamina B1 - cunoscută și sub numele de tiamină - este necesară pentru creștere și dezvoltare, iar vitamina B6 este esențială pentru metabolismul proteinelor.

Merele sunt, de asemenea, o sursă bogată de polifenoli, un grup important de antioxidanți. Antioxidanții sunt compuși care vă protejează celulele de radicalii liberi - molecule dăunătoare care contribuie la dezvoltarea unor afecțiuni cronice, cum ar fi bolile de inimă și cancerul .

Deși etichetele nutriționale nu enumeră acești compuși vegetali, ei sunt probabil responsabili pentru multe dintre beneficiile pentru sănătate ale merelor Pentru a profita la maximum de mere, lăsați-le cu coaja, deoarece aceasta conține jumătate din fibre și majoritatea polifenolilor.

Merele - FOTO: Freepick@RoYam

Vezi și: Spălatul pe mâini, greșelile pe care le facem. La ce trebuie să fim atenți

Perele, prietenoase cu inima

Perele sunt fructe excelente pentru fibrele prietenoase cu inima. Oamenii trec cu vederea perele, dar merită mai multă dragoste. Aceste fructe suculente sunt similare cu merele în nutriție, dar au și mai multe fibre. O pară medie are 5.5 g de fibre care reprezintă circa 20% din doză zilnică recomandată. Perele au foar 101 calorii.

O pară medie are aproape 8 mg de vitamina C (aproximativ 9% din doză zilnică recomandată) și 206 mg de potasiu (care este de aproximativ 4% din doză zilnică recomandată). Potasiul este crucial pentru a-ți ajuta celulele să funcționeze cât mai bine, notează Harvard Health Publishing. Potasiul reglează inima și îți menține mușchii și nervii să funcționeze așa cum ar trebui.

Perele - FOTO: Freepick@azerbaidjan_stocking

Vezi și: Cum să scoți un inel care s-a blocat pe deget. Poate fi nevoie de amputare

Afinele vă pot ajuta organismul să lupte împotriva stresului oxidativ cu antocianine

Afinele proaspete sunt o alegere nutritivă. Potrivit USDA, o jumătate de ceașcă de afine tocate conține aproximativ 2 g de fibre, care reprezintă aproximativ 7% din doză zilnică recomandată. despre 7.5 mg pe jumătate ceașcă de afine conține o cantitate însemnată de vitamina C, care reprezintă 8,5% din doză zilnică recomandată. Aceste numere fac din afine un aliment sănătos pentru inimă, unul care poate îmbunătăți tensiunea arterială și colesterolul, conform Asociației Americane a Inimii.

Afinele - FOTO: Freepick@wirestock

Dovleacul este o altă sursă excelentă de vitamina A

Dovleacul, de asemenea, oferă vitamina C, oferind 10.4 mg pe ceașcă, care este de aproape 12% din doză zilnică recomandată. Conservele de dovleac piure pot fi și ele hrănitoare, atâta timp cât nu conțin zahăr adăugat. O ceașcă vă oferă 7.1 g de fibre, în conformitate cu USDA.

Acesta este cunoscut prin conținutul său scăzut în calorii: 25 kcal/100g, lipsa grăsimilor saturate și prezența fibrelor în compoziția sa. Mai mult decât atât, dovleacul este o sursă bogată de vitamine și minerale, precum: vitamina A, vitamina C, vitamina E, vitamina B2, potasiu, cupru, mangan și fier.

Creșterea imunității a devenit o prioritate pentru toți cei care vor să se mențină sănătoși. Prin conținutul său crescut în beta-caroten și vitamina C, dovleacul ajută sistemul imunitar să lupte cu infecțiile. Astfel, în sezonul rece sau în perioadele de tranziție de la un anotimp la altul, dovleacul este aliatul sistemului imunitar.

Dovleac - FOTO: Freepick

Vezi și: Khosta-2, virusul declanșat în Rusia, cât de periculos e. Dorobăț: Ne putem aștepta să-și facă simțită prezența în sezonul rece

Prazul este un aliment antiinflamator care ne ferește de boală

Prazul este o alternativă aromată, dar mai blândă la ceapă şi poate fi folosit alternativ în orice, de la caserole pentru micul dejun până la lasagna.

Prazul, nativ din zona riverană Mării Mediterane și Asia centrală, este o legumă înrudită cu ceapa și usturoiul, fiind unul dintre alimentele de bază pentru bucătăria europeană. Pe lângă calitățile sale gastronomice, prazul are și proprietăți nutritive, cu o sursă excelentă de vitamine A, K și C, precum și folați (acid folic) și fibre.

De asemenea, la fel ca ceapă, prazul are o mulțime de nutrienți în fiecare mușcătură.

O cană de praz îți oferă aproximativ 1,6 g de fibre și doar 54 de calorii. Veți obține, de asemenea, aproximativ 1,690 mcg de luteină și zeaxantină, ceea ce face prazul o sursă bună de antioxidanţi, care pot ajuta la prevenirea bolilor de ochi, inclusiv cataracta şi degenerescența maculară legate de vârstă.

Prazul - FOTO: Freepick@cynoclub

Vezi și: Căscatul excesiv, cauze. Poate fi semn al unor boli grave, inclusiv tumori

Varza de Bruxelles, plină de fibre și antioxidanți

O cană de varză de Bruxelles gătită conține 4 g de fibre, ceea ce reprezintă 14% din doză zilnică recomandată. Varza de Bruxelles este un membru al familiei crucifere.

Varza de Bruxelles - FOTO: Freepick@claudiodiv

Vezi și: Alimentul care provoacă îmbătrânirea prematură a tenului

Cartofii dulci sunt încărcaţi cu vitaminele A şi C pentru avantaje imune

De fapt, un cartof dulce mediu împachetează 3,6 g de fibre, care reprezintă 13% din doză zilnică recomandată. Cartofii dulci sunt un aliment extrem de gustos, nutritiv și cu o serie de beneficii asupra sănătății. Un studiu arată că această rădăcinoasă are puține grăsimi și conține proteine, carbohidrați, minerale (calciu, fier și potasiu), fibre, carotenoizi, vitamine (Vitamina C, Vitamina B6 și Vitamina B9) și sodiu.

Această legumă dulce menține sănătatea sistemului digestiv. Experții arată că polifenolii din cartofii dulci protejează tubul digestiv și scad riscul de apariție a ulcerelor gastrice și duodenale. Totodată, conținutul bogat în antioxidanți și fibre din cartofii dulci dublează efectul de protecția asupra sistemului digestiv.

Cartofii dulci - FOTO: Freepick@Racool_studio

Vezi și: Care sunt alimentele cu care ne păcălim foamea. De ce nu trebuie să mâncăm cartofii fierbinți

Păstărnac

Această legumă rădăcinoasă, similară cu un morcov în textură, devine mai dulce, deoarece este expus la vreme rece, astfel încât toamna este un moment minunat pentru a o include în diferite preparate.

O ceaşcă de păstârnac felii oferă 6.5 g de fibre, 30 mcg de vitamina K, care ajută sângele să se coaguleze și menține oasele sănătoase, și 22.6 mg de vitamina C. Păstârnacul, de asemenea, conține 89 mcg de acid folic, fiind o sursă de vitamina B.

Păstărnacul - FOTO: Freepick@Racool_studio

Broccoli conține sulforafan, un compus care poate proteja împotriva cancerului

O ceașcă de broccoli tocat vă oferă 2.3 g de fibre, 78.5 mg de vitamina C  și 92.8 mcg de vitamina K. Broccoli este prea puțin apreciată în raport cu multitudinea de beneficii pe care o oferă sănătății. Iar cea mai importantă, în contextul în care diabetul este tot ai prezent în viețile noastre, este cea legată de legătura pe care o are cu glicemia, adică cu nivelul de zahăr din sânge.

Astfel, pe lângă activitatea fizică, somnul suficient, dar mai ales de calitate, precum și alte obiceiuri sănătoase, alegerea alimentelor potrivite poate juca un rol important în menținerea glicemiei în parametri.

Broccoli - FOTO: Freepick@8photo

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel