Alimentele ultraprocesate, cât de mult cresc riscul de îmbolnăvire

Alimentele ultraprocesate sunt cunoscute pentru că sunt nesănătoase și duc la diferite boli sau îngrașă. Un nou studiu confirmă aceată teorie.
Consumul alimentelor ultraprocesate - cum ar fi gustări ambalate, cereale și băuturi îndulcite cu zahăr, supe la plic etc - poate produce o predispoziție la boli de inimă și moarte timpurie, sugerează două noi studii. Ambele au fost publicate în The BMJ.
Primul studiu a urmărit peste 105.000 de adulți, pentru mai bine de cinci ani. Cercetătorii au descoperit că atunci când a crescut consumul de alimente ultraprocesate cu 10%, a crescut și riscul de atac de cord, accident vascular cerebral sau ale evenimente cardiovasculare grave cu 12%.
Risc de deces cu 62% mai mare
Cel de-al doilea studiu a urmărit aproape 20.000 de persoane pe o medie de 10 ani. Persoanele care au mâncat mai mult de patru porții de alimente ultraprocesate zilnic aveau un risc cu 62% mai mare de a muri (din orice cauze) în comparație cu cele care au mâncat doar două porții pe zi.
„Aceste studii nu dovedesc că consumul de alimente ultraprocesate explică rezultatele. Dar alimentele ultra-procesate nu sunt doar pline de grăsimi, zahăr, sare și calorii.
De asemenea, sunt sărace în fibre, vitamine și minerale care ajută la prevenirea bolilor de inimă. Conservanții și alți aditivi din alimentele ultra-procesate ar putea contribui, de asemenea, la creșterea în greutate, prediabet și inflamații, toate acestea fiind greu pentru inimă”, arată specialițștii de la Harvard Medical School.
-
Trucul banal care scade rapid hipertensiunea arterială15.09.2025, 13:20
-
-
Testul de respirație care depistează diabetul în câteva minute15.09.2025, 10:56
-
-
Cancerul accelerează îmbătrânirea organismului15.09.2025, 08:38
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.