Alimentele ultraprocesate, cât de mult cresc riscul de îmbolnăvire

Alimentele ultraprocesate sunt cunoscute pentru că sunt nesănătoase și duc la diferite boli sau îngrașă. Un nou studiu confirmă aceată teorie.
Consumul alimentelor ultraprocesate - cum ar fi gustări ambalate, cereale și băuturi îndulcite cu zahăr, supe la plic etc - poate produce o predispoziție la boli de inimă și moarte timpurie, sugerează două noi studii. Ambele au fost publicate în The BMJ.
Primul studiu a urmărit peste 105.000 de adulți, pentru mai bine de cinci ani. Cercetătorii au descoperit că atunci când a crescut consumul de alimente ultraprocesate cu 10%, a crescut și riscul de atac de cord, accident vascular cerebral sau ale evenimente cardiovasculare grave cu 12%.
Risc de deces cu 62% mai mare
Cel de-al doilea studiu a urmărit aproape 20.000 de persoane pe o medie de 10 ani. Persoanele care au mâncat mai mult de patru porții de alimente ultraprocesate zilnic aveau un risc cu 62% mai mare de a muri (din orice cauze) în comparație cu cele care au mâncat doar două porții pe zi.
„Aceste studii nu dovedesc că consumul de alimente ultraprocesate explică rezultatele. Dar alimentele ultra-procesate nu sunt doar pline de grăsimi, zahăr, sare și calorii.
De asemenea, sunt sărace în fibre, vitamine și minerale care ajută la prevenirea bolilor de inimă. Conservanții și alți aditivi din alimentele ultra-procesate ar putea contribui, de asemenea, la creșterea în greutate, prediabet și inflamații, toate acestea fiind greu pentru inimă”, arată specialițștii de la Harvard Medical School.
-
-
Ceaiurile care reduc pofta de dulce și echilibrează glicemia15.10.2025, 21:12
-
-
-
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!