Alzheimer, privarea de somn accelerează afectarea creierului

Ca să ai un somn bun trebuie să respecți câteva reguli simple
Ca să ai un somn bun trebuie să respecți câteva reguli simple

Somnul a fost mult timp legat de boala Alzheimer, dar cercetătorii au înțeles puține despre modul în care tulburările acestuia conduc la Alzheimer. Oamenii de știință indică faptul că lipsa de somn contribuie la apariția bolii și sugerează că obiceiurile bune de somn pot ajuta la menținerea sănătății creierului.

Cercetătorii de la Universitatea de Medicină din St. Louis Washington au descoperit că privarea de somn crește nivelurile de proteine Tau, proteine cheie în Alzheimer, accelerând răspândirea prin creier a acestor aglomerări de proteine toxice. Proteinele Tau sunt un avertizor al leziunilor creierului și reprezintă un pas decisiv de-a lungul drumului spre demență.

,,Lucru interesant despre acest studiu este faptul că sugerează că factori din viața reală, cum ar fi somnul, ar putea afecta felul în care se răspândește boala prin creier. Am știut că problemele legate de somn și Alzheimer sunt asociate în parte printr-o proteină beta-amiloid de Alzheimer, dar acest studiu arată că întreruperea somnului determină creșterea rapidă a proteinei Tau dăunătoare și răspândirea acesteia în timp", a spus dr. David Holtzman, profesor și șef al Departamentului de Neurologie, autorul principal al studiului.

 Cercetările au arătat că Tau este ridicat la persoanele în vârstă care dorm puțin și prost. Dar nu era clar dacă lipsa somnului a forțat direct nivelurile de Tau în sus sau dacă cele două au fost asociate într-un alt mod. Pentru a afla, Holtzman a măsurat nivelurile proteinei Tau la șoareci și oameni cu somn normale și cu somn perturbat. Cercetătorii au descoperit că nivelele Tau din celulele creierului au fost de aproximativ două ori mai mari pe timp de noapte, când animalele erau mai treze și mai active decât în timpul zilei, când șoarecii dormeau mai frecvent. Distrugerea odihnei șoarecilor pe parcursul zilei a dus la dublarea nivelului Tau pe timp de zi. Aproape același efect a fost observat la oameni.

Brendan Lucey, profesor de neurologie, a obținut lichidul cefalorahidian de la opt persoane după o noapte normală de somn și din nou după ce au fost trezite toată noaptea. O noapte fără somn a determinat creșterea nivelului de Tau cu aproximativ 50%, au descoperit cercetătorii.

Concluziile sugerează că Tau este eliberat în mod obișnuit în timpul orelor în care omul este treaz, iar apoi această eliberare este scăzută în timpul somnului. Privarea de somn întrerupe acest ciclu, permițând proteinei Tau să se acumuleze.

,,Obținerea unui somn bun este ceva ce ar trebui să încercăm să avem. Creierul nostru are nevoie de timp pentru a se recupera din stresul zilei. Nu știm încă dacă un somn adecvat va proteja împotriva bolii Alzheimer", a spus Holtzman, potrivit Medicalxpress.com.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel