Amigdalina, beneficii. În ce cantitate devine toxică și chiar fatală

Sonia Baciu |
Data publicării:
amigdalina. FOTO: Freepik @stockking
amigdalina. FOTO: Freepik @stockking

Amigdalina din semințe și sâmburi poate avea efecte asupra unor tipuri de cancer. În ce cantitate devine toxică și chiar fatală.

Vitamina B17, cunoscută sub denumirea de amigdalină, este un compus chimic ce se găsește în semințe și sâmburi, în special în sâmburii de caise. Alte semințe care conțin această substanță cu potențial benefic pentru sănătate sunt: sâmburii de mere, sâmburii de prune, sâmburii de pere, bobițele de la căpșune și fructele de pădure, semințele de in, semințele de dovleac, semințele de mei și cele de hrișcă, nucile și migdalele.

Amigdalina, posibile beneficii

Majoritatea cercetărilor privind vitamina B17 se concentrează pe asocierile sale cu cancerul, fiind considerat și folosit ca adjuvant în tratarea mai multor tipiri de cancer.

Potrivit Medical News Today, studiile anterioare privind potențiale beneficii pentru sănătate au sugerat următoarele:

Poate scădea tensiunea arterială. Un studiu mai vechi efectuat pe persoane cu vârste cuprinse între 40 și 65 de ani a constatat că amigdalina a contribuit la scăderea tensiunii arteriale sistolice cu 28,5% și a tensiunii arteriale diastolice cu 25%.

Poate oferi ameliorarea durerii. Acest lucru a fost sugerat în urma unor studii de laborator, mai mult, nu există suficiente dovezi că aceasta ar avea efect analgezic asupra oamenilor.

Poate îmbunătăți imunitatea. Un studiu din 2020 sugerează că vitamina B17 poate contribui la creșterea imunității. Cu toate acestea, cercetarea evidențiază, de asemenea, o lipsă de dovezi care să susțină acest lucru și că sunt necesare mai multe cercetări.

”Știm că  au o anumită cantitate de cianură, cantitatea aceasta foarte mică, de aici, face bine.

Oferă un efect de adaptare a organismului, deci este o otravă, dar într-o cantitate infimă care dă un efect de adaptare. Poți mânca sâmburii fără probleme, în această cantitate sunt siguri și chiar îți oferă beneficii”, a spus nutriționistul Cristian Mărgărit la Antena 1, făcând o comparație între pară și măr, un alt fruct ce conține amigdalină.

Vezi și: Hreanul, beneficii pentru organism. De ce e mai bun sosul făcut în casă

Amigdalina, reacții adverse

Atunci când o persoană ingerează vitamina B17, organismul o transformă în cianură în intestinul subțire. Dacă iau compusul pe cale orală, 500 miligrame (mg) de amigdalină pot conține până la 30 mg de cianură. Otrăvirea cu cianură poate fi fatală - o doză minimă letală de cianură este de aproximativ 50 mg sau 0,5 mg pe kg de greutate corporală.

Dovezile sugerează, de asemenea, că amigdalina pe cale orală este de aproximativ 40 de ori mai puternică decât forma intravenoasă, datorită modului în care se poate transforma în cianură în tractul gastrointestinal.

Concret, pentru ca o persoană să se otrăvească cu cianura din semințele de pere sau de mere ar trebui să consume deodată 200 de sâmburi, adică aproximativ 40 de cotoare deodată. Din acest motiv, consumul din când în când a unei cantități de semințe nu reprezintă un pericol pentru sănătate.

Otrăvirea ușoară până la moderată cu cianură poate provoca diverse simptome, printre care:

- dureri de cap

- greață

- slăbiciune

- creșterea frecvenței respiratorii

- iritarea ochilor și a pielii.

Simptomele intoxicației severe cu cianură pot include:

- amețeli

- colorație albastră a pielii, buzelor, gingiilor sau în jurul ochilor din cauza lipsei de oxigen din sânge

- afectarea ficatului

- probleme la mers din cauza nervilor afectați

- confuzie

- comă

- convulsii

- aritmii cardiace

- stop cardiac

- deces.

Efectele secundare ale vitaminei B17 se pot înrăutăți dacă o persoană:

- mănâncă migdale crude sau sâmburi de fructe zdrobite

- ia doze mari de vitamina C

- consumă anumite fructe sau legume, cum ar fi germeni de fasole, morcovi, piersici și țelină.

Ce se întâmplă când mănânci pere. Efecte surprinzătoare asupra metabolismului

Perele sunt unul dintre cele mai versatile fructe, putând fi folosite atât în rețete dulci, cât și în cele sărate, la gustare, dar și ca parte din salată ori sandviș, chiar și într-un smoothie.

Însă pentru a putea să te bucuri cu adevărat de efectele pe care le au perele asupra sănătății, consumați cu încredere și coaja, căci în aceasta sunt concentrați mulți dintre antioxidanții fructului.

Perele sunt o sursă importantă de fibre, antioxidanți, minerale și vitamine, cu un aport caloric destul de mic, fapt ce le face potrivite pentru diete, în același timp contribuie semnificativ la reducerea greutății corporale, precum și a nivelului de colesterol LDL din sânge.

4 motive pentru a consuma pere

Vedete nutriționale. Pe lângă gustul deosebit pe care îl au perele, acestea sunt pline de nutrienți. O pară medie este o sursă bună de vitamina C, precum și o sursă excelentă de fibre, cu 6 grame la 100 de calorii. De asemenea, perele mai conțin potasiu, vitamina K, cupru, magneziu și vitaminele B, care scad tensiunea arterială.

Perele sunt bogate în compuși bioactivi, cum ar fi antocianii, care oferă o multitudine de beneficii pentru sănătate, inclusiv reducerea riscului de boli cronice. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Chistul mucos, cauze, simptome și tratament. Stresul contribuie în mod frecvent

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel