Astenia de toamnă nu este o boală, dar poate duce la depresie. Psiholog: Schimbările de sezon sunt un stres pentru organism

Sonia Baciu |
Data publicării:
astenia de toamna. FOTO: Freepik @carlos.pintau
astenia de toamna. FOTO: Freepik @carlos.pintau

Astenia de toamnă are o serie de simptome care sunt firești în procesul de adaptare al organismului. Cum putem să diminuăm din efectele asteniei astfel încât să nu se ajungă la depresie.

Toamna, cu schimbările sale, cu trecerea la temperaturi mai puțin prietenoase, vine la pachet și cu o serie de trăiri care pot fi puse cu ușurință pe seama depresiei, mai ales dacă există ”un teren fertil” în acest sens.

Psihologul Iolanda Crețescu susține că în acest sezon organismul are nevoie de mult mai multe resurse pentru a face față stresului la care este supus organismul, odată cu accesul la mai puțin soare, dar și ce trebuie să facem pentru a nu cădea în ”plasa” depresiei, de altfel o afecțiune care poate fi tratată. 

”Schimbările de sezon, atât astenia de primăvară, cât și astenia de toamnă, sunt un stres pentru organism și atunci adaptarea la o diferență de lumină, zi-noapte, diferențele alimentare, obișnuințele din timpul zilei, expunerea la soare, mai mult la aer, pe timpul verii, fac ca organismul, odată cu venirea toamnei sau și mai repede vedem că trecem de la vară la iarnă, brusc, această diferență de peste 10 grade pe timpul unei singure zile stresează organismul. Și asta face ca organismul să aibă nevoie de mai multe resurse”, a explicat psihologul Iolanda Crețescu, la Antena 3.

Astenia de toamnă, simptome

Printre simptomele asteniei de toamnă se numără

- oboseala

- puterea de concentrate mai deficitară

- tulburări ale dispoziției

- incapacitatea de a ne concentra, începând cu prima parte a zilei din cauza lipsei soarelui, când este necesar pentru ”trezire”.

Potrivit psihologului, simptomele pe care le resimțim în astenia de toamnă sunt ”simptome firești de adaptare ale organismului. Însă dacă acestea au un grad de  intensitate mai mare, pe o perioadă mai lungă, de două-trei săptămâni, care nu sunt interferate cu situații și stări pozitive, atunci ar trebui să luăm în calcul că am putea avea o tendință către depresie”, a explicat psihologul.

Vezi și: Seleniul, rol cheie în prelungirea duratei de viaţă. Poate preveni bolile neurodegenerative

Astenia de toamnă, metode de combatere

Legat de modalitățile prin care efectele asteniei de toamnă pot fi combătute sau măcar reduse din intensitate, psihologul afirmă că ”orice echilibru, în orice perioadă a anului este recomandat. Atât din perspectiva ariilor vieții, o gestionare a timpului și a dispoziției în contactul cu munca, cu tine, cu prietenii sau familia, în procente egale, o preocupare către o viață echilibrată.

Când ne apropiem de toamnă este bine să începem să avem o hidratare, o alimentație bogată în seleniu, în D-uri, pentru că ne va lipsi soarele, să avem activități domestice, în interiorul casei, care să ne facă plăcere, pentru că nu ne mai putem păcăli social: Să mă plimb, să am o viață socială comunitară pentru că vremea rea mă ține în casă.

Și aici, predispoziția pentru cei care sunt singuri sau însingurați creează un pronostic, un mediu favorabil unei tendințe către depresie”, a mai spus psihologul.

Vezi și: Nervozitatea, semn al deficitului de magneziu și vitamina D. Dr. Ene: Poate să influențeze multe boli cronice

Astenia nu este o boală, dar poate duce la depresie

Un lucru important pe care psihologul a ținut să îl puncteze este acela cu privire la diferența dintre o tristețe și o stare proastă, chiar și o stare de melancolie, ce poate fi specifică personalității și depresie.

”Depresia este cuvântul unei boli. O astenie netratată, în care ne păstrăm proastele obiceiuri, în care ne sabotăm calitatea vieții te duce la depresie, pentru că depresia este, până la urmă, un produs al corpului nostru care îți cere adaptarea. Este ceva ce din tiparul nostru, cognitiv, emoțional sau comportamental ne duce către o agresivitate către propria noastră viață.

Și atunci, ce este depresia? Această exigență cu care ne trăim viața fără să ne prioritizăm. Dacă noi avem grijă de emoțiile noastre, de comportamentele noastre, de viața noastră emoțională, atunci avem toate prerechizitele să ne ferim de depresie.

Bine-înțeles că în astenia de primăvară sau în astenia de toamnă pot apărea accentuări ale unui fond depresiv și atunci, nu astenia te duce către depresie, ci lipsa instrumentelor sănătoase de a trăi o viață echilibrată te duce sau îți menține o depresie, iar aceasta poate fi tratată”, a adăugat psihologul.

Cât de periculoasă e depresia la studenți. Leca: Depresia nu alege! Boala decide! Te face să-ți dorești să nu mai faci nimic în viața ta

Tristețea face parte din noi, din felul nostru de a fi, din gândurile noastre, indiferent de vârstă. Iar studenții, ”boboci”, în ani mai mari, masteranzi sau chiar doctoranzi pot să cadă în ghearele depresiei, una dintre afecțiunile ce în ultima vreme a ”prins” teren în acceptarea, măcar parțială a unei condiții psiho-emoționale.

Cum se manifestă și ce putem face să nu cădem în plasa depresiei 

”Atunci când se acutizează și noi vedem doar tristețe în jurul nostru, avem nevoie să vorbim cu un om care să ne ajute să ieșim din această seductivă tristețe.

Partea cea mai importantă la ieșitul din depresie este caracterizat prin trei direcții:

- să știi de ce îți dorești să ieși;

- să îți dorești să ieși pentru tine;

- să îți dorești să nu te mai întorci niciodată în depresie”, a explicat psihologul Radu Leca, în exclusivitate pentru DC Medical.

Mai mult, psihologul susține că există foarte mulți pacienți care, ”odată ce au intrat în depresie, datorită faptului că tristețea este seductivă, înlocuiesc fericirea cu tristețea și se simt fericiți doar când sunt triști și atunci le este foarte greu, dacă nu imposibil, să iasă din depresie”, dar mai ales că aceștia se află la numai câțiva pași de o depresie majoră. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Depresia, mai frecventă la cei cu probleme intestinale. Cele două merg ”mână în mână”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel