Diabet de tip 1: cum te ajută exercițiile fizice și când e mai bine să le faci

Exercițiile fizice făcute dimineața au un efect mai bun asupra persoanelor cu diabet de tip 1. Cercetările arată că nivelul glicemiei e influnețat de ora la care sunt făcute exercițiile...
Exercițiile făcute la primele ore ale dimineții ar putea fi mai eficiente pentru persoanele cu diabet zaharat tip 1, potrivit unui cercetător al Universității din Alberta, care a comparat răspunsurile glicemiei la persoanele cu diabet care au făcut exercițiile fizice dimineața sau după-amiaza.
„Dacă cineva cu diabet de tip 1 se teme de glicemia scăzută - ceea ce este cazul cu 80 până la 90% dintre persoanele cu diabet zaharat de tip 1 - această cercetare arată că exercițiile de dimineață ar putea fi o opțiune mai sigură”, a spus Jane Yardley, profesoară de educație fizică la Campusul Augustana al Universității din Alberta.
Yardley a măsurat nivelurile de glicemie ale participanților înainte și după ce au finalizat același program de antrenament, care a constat în trei seturi de câte opt repetiții în șapte exerciții. Fiecare participant a făcut antrenamentul o dată dimineața înainte de a mânca și după-amiaza, într-o altă zi. „Este genul de program pe care l-ar putea face la sală dacă ar încerca să fie eficienți și să obțină un antrenament pentru tot corpul”, a spus ea.
Studiul ei a arătat că glicemia participanților a crescut în timpul exercițiilor fizice dimineața, dar a scăzut odată cu exercițiile de după-amiază.
Efectul depinde, totuși, de fiecare organism
Deoarece persoanele cu diabet zaharat tip 1 nu pot produce insulină pentru a regla glucoza din sânge, insulina pe care o au în sânge dimineața este rămasă din ziua precedentă, a explicat ea. „Ceea ce înseamnă că nu aveți mecanismul prin care corpul dvs. obține glucoza pentru a o depozita, ca să să vă alimenteze mușchii în timpul unui antrenament”, a spus ea.
Yardley a spus că comunitatea de cercetare pune la îndoială faptul că hormonii care favorizează arderea grăsimilor ca sursă de combustibil - cortizolul și hormonul de creștere - sunt responsabili pentru glucoza prezentă dimineața.
„A avea acel acid gras gras în sânge ar putea provoca un pic de rezistență la insulină, așa că glucoza a continuat să crească după exerciții fizice”, a spus ea.
Yardley a remarcat că efectul orarului de exerciții, totuși depinde în continuare de modul în care reacționează corpul fiecărei persoane cu diabet.
„Cu un antrenament de dimineață, este bine să știți că glicemia nu scade la fel de mult, iar când trebuie să refaceți depozitul de glucoză, mai aveți încă trei mese înainte de a vă culca”.
Ea a spus că refacerea acestor depozite este esențială pentru persoanele cu diabet zaharat.
„Dacă nu le aveți complete înainte de a vă culca, mușchii voștri vor dori totuși să scoată glucoza din sânge, ceea ce este problematic, deoarece aceasta este principala sursă de combustibil pentru creierul și sistemul nervos, iar când scade, poți intra în comă. Cu diabetul de tip 1, valorile minime sunt ceea ce te poate ucide”, a spus ea.
Sursa: AICI.
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-