Cetonele, un aliat neașteptat pentru sănătatea inimii în diabetul de tip 2
Acest supliment îmbunătățește sănătatea inimii și are efect semnificativ și în cazul diabeticilor.
EXCLUSIV la DC MEDICAL, medicul nutriționist Anca Hâncu, doctor în medicină, ne explică, în „pastile" zilnice, ce și cum să mâncăm de Sărbătorile de Iarnă. Astăzi ne-a vorbit și...
Sfecla roșie este o plantă cultivată pentru rădăcina sa cărnoasă folosită pe post de legumă în alimentație. Are colesterol zero, dar conține foarte multe vitamine și minerale extrem de bune pentru organism: vitaminele A, C, D, B6 și B12, plus calciu, fier și magneziu, potasiu și sodiu. Are, însă, și fibre (2,8 g la 100 de g), dar și zahăr natural – 7 g la suta de grame de sfeclă. Așa că nu e de mirare că e considerată legumă-vedetă toamna și iarna.
„Ca garnitură pentru mesele de Crăciun, sfecla roșie, fiind o sursă excelentă de antioxidanți, nitrați naturali, stimulează și sinteza oxidului nitric, cu rol vasodilatator, astfel încât este indicată ca adjuvant în tratamentul hipertensiunii", arată medicul nutriționist Anca Hâncu, în episodul 4 din rubrica special lansată de Săbători, intitulată Sfaturile nutriționistului.
Acesta, însă, nu este singurul său efect benefic asupra sănătății pe care îl are.
„De asemenea, sfecla roșie aduce și o favorizare a digestiei, prin stimularea drenajului biliar. Apoi, având un conținut ridicat de fibre și un index glicemic mediu, în același timp, va favoriza curățarea colonului fiind un adjuvant în reducerea riscului de cancer. Și nu numai. Aș menționa și faptul că este un adjuvant pentru tratamentul împotriva anemiei, prin conținutul mare de fier, de magneziu și de vitamina B6”, arată dr. Anca Hâncu.
Dar cum o mâncăm astfel încât să-i păstrăm toate calitățile? Simplu, spune medicul.
„Lângă un cârnat făcut la cuptor, care este afumat, se poate consuma o salată de sfeclă, bineînțeles făcută cu hrean, pentru că hreanul îi va da gust salatei de sfeclă. Sfecla poate fi crudă și rasă, sau poate fi fiartă, toate acestea reprezentând opțiuni sănătoase pentru o masă de iarnă, pentru o masă de Crăciun, în cadrul stilului de viață sănătos".
Mâine, la ora 11, vă vo oferi un nou episod (al 5-lea) din seria Sfatul Nutriționistului. Până atunci, Episodul 4, cel legat de sfeclă, în puteți urmări în video:
Acest supliment îmbunătățește sănătatea inimii și are efect semnificativ și în cazul diabeticilor.
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului.
Acesta este cel mai simplu mod de a trata diabetul. Medicii iau în considerare aceste valori.
Mănânci carne cu garnitură? Ei bine, te-ai gândit vreodată ce se întâmplă când le asociezi?
Obezitatea: o simplă alegere sau o boală care ne controlează viața?
Diabetul are un impact major asupra întregului organism, inclusiv a inimii. Cum trebuie, de fapt, să reduci riscul de infarct.
Acest lucru agravează diabetul și hipertensiunea arterială.
Complicația letată la care sunt expuși diabeticii. De ce nu funcționează tratamentul.
Mănânci emoțional fără să știi? Care este adevărata cauză din spatele kilogramelor în plus.
De ce îți crește burta după 40 de ani, chiar dacă mănânci sănătos. Nu este vorba de fluctuațiile hormonale.
Aceste trei semne ale diabetului apar dimineața. Sunt puse adesea pe seama somnului.
Ce îți spune corpul când poftești la cartofi prăjiți. Semnul te va surprinde.
Acest simptom banal care apare noaptea poate fi un semn al diabetului. Nu este vorba de urinarea nocturnă.