Somnul, indicator pentru Alzheimer?

Somnolența din timpul zilei ar putea indica o predispoziție pentru a dezvolta Alzheimer, cel puțin asta susțin cercetătorii în urma unui studiu. Lipsa unui somn de calitate poate duce la somnolența din timpul...
Persoanele care sunt somnoroase pe parcursul zilei s-ar pute să prezinte un risc mai mare de a dezvolta boala Alzheimer, potrivit unui studiu publicat recent de jurnalul Sleep și citat de Harvard Health Publishing.
Oamenii de știință au analizat 124 de adulți cu media de vârstă de 60 de ani despre cât de des au obiceiul de a dormi în timpul zilei sau dacă sunt somnolenți atunci când ar trebui să fie activi, dar și despre obieiurile lor legate de somnul din timpul nopții.
Grupul a efectuat apoi scanări PET regulate în următorii 15 ani pentru a verifica prezența proteinei beta-amiloid în creier, care în cantități mari reprezintă un semn distinctiv pentru Alzheimer.
Lipsa somnului de calitate, risc mai mare de Alzheimer
În timpul urmăririi, cercetătorii au constatat că persoanele care au raportat somnolență excesivă în timpul zilei au fost de trei ori mai predispuse la o acumulare de beta-amiloid, față de persoanele care nu erau somnolente în timpul zilei.
Descoperirile studiilor precedente indicau faptul că atunci când somnul este inadecvat ori întrerupt, fie din cauza insomniei, apneei în som sau alte probleme legate de somn, creierul nostru are mai puțin timp să curețe resturile metabolice care conduc la acumulări de beta-amiloid.
În lipsa unui somn bun, apare oboseala și somnolența în timpul zilei.
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-