Care este diferența între farfuria ideală și cea de slăbit. Nutriționist: Nu e sănătos să eliminăm complet

Ne putem construi farfuria ideală în funcție de scopul pe care îl avem: să ne menținem, să slăbim sau să ne îngrășăm. Ce face diferența între cele trei...
Farfuria noastră este proporționată în funcție de scopul pe care îl dăm alimentației: să ne menținem într-o greutate ideală, să slăbim sau chiar să ne îngrășăm, căci, da sunt și astfel de persoane, care face eforturi mari pentru a pune câteva grame pe ele.
Potrivit nutriționistului Mihaela Bilic, nutrienții care fac diferența între cele trei ”farfurii” sunt cei din categoria carbohidraților. Într-o postare făcută pe Facebook, Mihaela Bilic a explicat foarte plastic cum trebuie să arate farfuria ideală pentru fiecare dintre cele trei situații menționate.
”Ce înseamnă o farfurie ideală și una de slăbit?
Când vine vorba despre slăbit, principalii nutrienți care trebuie limitați sunt: carbohidrații/amidonul/făinoasele.
Deși au doar 4 cal/g (față de grăsime care are 9 cal/g), carbohidrații cresc glicemia în sânge și stimulează secreția de insulină - principalul hormoni de îngrășare al organismului.
Deci recomandarea care spune 'elimina pâinea și vei slăbi' are sens! Însă nu e sănătos să eliminăm complet făinoasele din viața noastră, ele sunt sursă de glucoză-carburantul cu care funcționează toate celulele, inclusiv creierul!
Fără glucide nu putem trăi, atât echilibrul fizic cat și cel psihic sunt afectate grav.
Ce ne rămâne de făcut
Să învățăm să consumăm carbohidrații cu măsură! Ce înseamnă o porție de amidon/făinoase?
Oricare dintre variantele de mai jos:
-o felie de pâine sau de mămăligă - cât palma;
-3 linguri de paste făinoase sau orez - cât pumnul;
-3 linguri de leguminoase (fasole boabe, mazăre, soia, năut, linte);
-un cartof mediu;
-o ceașcă de fulgi/cereale de mic dejun;
-4 crackers sau 2 dischete de orez expandat”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook.
Cum arată farfuria ideală
”Cum arată farfuria ideală: jumătate conține legume (50%), un sfert conține proteine (carne/ pește/ ou) și un sfert (25%) făinoase/amidon.
Cum arată farfuria de slăbit: făinoasele dispar cu desăvârșire.
Ce se întâmplă dacă procentul de amidon depășește 25% din farfurie? Atunci aceea va fi o farfurie de îngrășat”, a continuat nutriționistul, lansând în același timp și o provocare pentru cei care o urmăresc în social media.
”Vă invit ca de astăzi să identificați și să numărați câte porții de făinoase consumați zilnic. Acesta este 'bugetul' vostru prezent și pe el îl vom ajusta când vine momentul să slăbim”, și-a încheiat postarea.
Farfuria ideală a Mihaelei Bilic: Nu știe să numere caloriile
Fiecare dintre noi ne întrebăm care este farfuria perfectă, cea care nici nu ne îngrașă, nici nu ne slăbește, care aduce toate elementele nutriționale necesare unei diete echilibrate, dar mai ales unei vieți sănătoase.
Nutriționistul Mihaela Bilic a explicat, într-o emisiune online, care sunt provocările farfuriei perfecte, dar mai ales de ce evită să se gândească la aceasta ca la una perfectă, ci mai mult ca la una ideală.
”Suntem cu toții în căutarea perfecțiunii, și la nivel de imagine, și la nivel de siluetă, și pentru mine cuvântul perfect este ca o capcană. Adică este acel mai bine care ne omoară binele pe care-l aveam.
Iar despre mâncare, cel puțin de-a lungul timpului, mi-am scăzut puțin așteptările ca să nu mai fiu dezamăgită”, a spus nutriționistul.
Bucuria din farfuria ideală
”Dacă dau timpul înapoi, cred că acum 30 de ani aș fi căutat farfuria perfectă. Acum, o caut doar pe aia bună.
Sunt mulțumită dacă am o farfurie de mâncare bună. Și de ce spun mâncare bună? În ultima vreme mi se pare că dincolo de combinațiile, de cantitatea de mâncare pe care ne propunem să o controlăm, este din ce în ce mai greu să găsești mâncarea care să te bucure.
Cuvântul bucurie a cam pierit din farfuria românilor și cred că de aici trebuie să începem.
Dincolo de numărat caloriile sau pus mâncarea pe un cântar, cred că ar trebui să ne schimbăm puțin atitudinea.
Noi, ca români, avem o relație specială cu mâncarea, poate puțin mai plină de afecțiune și de căldură decât alte popoare și pentru noi mâncarea reprezintă mai mult decât un aliment, mai mult decât un nutrient sau supraviețuire.
Este un ingredient prin intermediul căruia ne exprimăm, iată, bucuria, iubirea, starea de bine”, a mai spus Mihaela Bilic. Citește mai departe AICI.
-
-
Cine sunt pacienții care au nevoie de statine12.10.2025, 22:01
-
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Adevărul șocant despre dietele antiinflamatorii. Ce funcționează cu adevărat
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.